Dokument och filer
Dokument och filer bor i filarkivet. Om du har ett nytt dokument som ska upp på webben behöver du först ladda upp det i filarkivet. Därefter kan du skapa en fillänk till dokumentet.
Filarkivet finner du genom att klicka på fyrkantssymbolen till vänster om verktygslisten. Här är filerna organiserade i en mappstruktur. Välj rätt mapp innan du laddar upp din fil.
Försök att hålla ordning i filarkivet, så att filerna ligger organiserade i mappar. Om det inte finns en mapp som är lämplig för ditt dokument, skapa en ny mapp på lämplig plats i den befintliga strukturen under din avdelningsmapp.
Namnge filen
Filnamnen är viktiga för att vi ska kunna återfinna de handlingar vi har och för att de ska kunna arkiveras elektroniskt. Arkiv- och registraturfunktionen vid SU rekommenderar därför att du har det här i åtanke för fil- och mappnamn:
- De ska vara unika och beskrivande, t.ex. Betygskriterier, Litteraturlista, Ovningsuppgifter_delmoment_1.1 och så vidare.
- De ska enbart innehålla tecknen A-Z, a-z, 0-9, ”-” samt ”_”.
- Det ska inte finnas mellanslag mellan orden i mapp- och filnamnen. Mellanrum mellan ord skapas med ett understrykningstecken/underscore/underline ”_”.
- Det går även att använda så kallad CamelCase (kamelNotation) där man skriver samman ord utan bindestreck eller mellanslag med en inledande versal.
- Ersätt svenska tecken med sina motsvarigheter utan prickar och ringar, Å, Ä, Ö blir då A, A, O.
- Å, Ä, Ö ska i detta fall inte ersättas med AA, AE och OE, eftersom det försämrar möjligheterna att återsöka de elektroniska handlingarna.
Hitta filer i filarkivet
Om vi bibehåller ordning i filarkivet genom att ladda upp våra nya filer i den befintliga mappstrukturen så bidrar vi till att det blir lättare att få en överblick över filerna.
Men du kan även använda sökfunktionen för att hitta filer. När du är i redigeringsläget finner du sökfunktionen till vänster i den svarta listen (ett förstoringsglas om texten "Sök").
Skapa länk till en fil
För att länka till filer gör du så här:
- Skriv en tydlig länktext.
- Markera länktexten som du skrev.
- Klicka på länksymbolen i verktygslisten.
- Välj "Skapa länk till Fil".
- Nu visas filarkivet, här väljer du vilken fil du ska länka till.
- Tips! Det finns ett sökfält där du kan skriva in filens namn och på så sätt hitta den.
- Kom ihåg att klicka i rutan "Öppna i nytt fönster eller flik".
- Klart!
Blanketter och styrdokument
Blankettfiler ska taggas som Blanketter för att kunna visas automatiskt på samlingssida för blanketter ("Blanketter A-Ö).
- Gå in under filens Egenskaper > Metadata
- Välj Filkategori Blanketter.
Även styrdokument ska taggas med kategorin Styrdokument om vi längre fram vill testa att använda automatlistning på sidor i Regelboken framöver.
- Gå in under filens Egenskaper > Metadata
- Välj Filkategori Styrdokument.
Versionshantering
Om filen uppdateras laddar du upp en ny version för samma filresurs. Du behöver då först högerklicka på filen, välja Egenskaper > Version, kryssa i rutan på sidan, sedan klicka på OK.
På så sätt kan du hålla dina filer uppdaterade med den senaste versionen synlig.
Visa dokument i högerspalten
I huvudartiklar och relaterade artiklar kan du visa dokument i högerspalten. När du är i artikeln går du till Egenskaper > Metadata > Högerspalt > Dokument och väljer "Lägg till".
Högerspaltens innehåll "ärvs uppåt" i strukturen, så om du lägger till ett dokument i högerspalten för en relaterad artikel så kommer den även att synas i högerspalten för huvudartikeln (och eventuell gruppsida och/eller sektionssida som ligger ovanför huvudartikeln).
Tillgängliga dokument
- De pdf-dokument som läggs in på webben ska först tillgänglighetskontrolleras i Adobe Acrobat.
Om det finns fel går det mesta att korrigera inifrån Adobe. Ibland är det dock lättare att korrigera fel i originaldokumentet innan en ny pdf kan tas fram. - Inskannade dokument som sparats som bilder ska inte läggas ut på webben.
- De dokument som ännu inte är helt tillgängliga listas av webbredaktör (egen Excel-lista) med notering om tillgänglighetskontrollen och tidplan för åtgärd. Listan ska ligga i avdelningens medarbetarwebbsmapp i Box (mall finns i mappen ”Instruktioner och mallar” i Box). Vi måste sträva efter att dessa listor ska vara tomma men vi har på det här sättet bra koll på antalet och läget.