Säkerhetsskydd
Säkerhetsskydd handlar om att skydda den information och de verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och vissa andra hot. Det handlar även om att skydda verksamhet som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd.
Säkerhetskänslig verksamhet
Säkerhetskänslig verksamhet är sådan verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd. Uttrycket Sveriges säkerhet tar sikte på sådant som är av grundläggande betydelse för Sverige, som försvaret, det demokratiska statsskicket, rättsväsendet och samhällsviktig verksamhet som är av betydelse ur ett nationellt perspektiv.
Med internationellt åtagande om säkerhetsskydd avses att Sverige förbundit sig att skydda något åt en annan stat eller mellanfolklig organisation, till exempel luftfartsskydd eller uppgifter som utbytts inom militära samarbeten eller samarbeten mot terrorism.
Den som till någon del bedriver säkerhetskänslig verksamhet har grundläggande skyldigheter att utreda behovet av säkerhetsskydd, planera och vidta säkerhetsskyddsåtgärder samt kontrollera det egna säkerhetsskyddet.
Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter
Med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter avses uppgifter som rör säkerhetskänslig verksamhet och som därför omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen, eller som skulle ha omfattats av den lagen om den varit tillämplig i den aktuella verksamheten.
Det innebär att även enskilda verksamhetsutövare, som i regel inte omfattas av offentlighets- och sekretesslagen, ska skydda sådana uppgifter. Detta följer den inom säkerhetsskydd fundamentala principen att nivån av skydd ska vara detsamma oavsett var, hur eller av vem som verksamheten bedrivs.
Bedriver vi säkerhetskänslig verksamhet?
Det finns ingen förteckning, tillståndsprövningsprocess eller liknande som tydligt pekar ut vilka som bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Det är istället, i likhet med vad som gäller inom många andra lagreglerade områden, varje verksamhetsutövares ansvar att hålla sig informerad, göra bedömningar och bedriva sin verksamhet enligt de författningar som gäller på säkerhetsskyddsområdet. Det är alltså verksamhetsutövaren själv som ansvarar för att bedöma om den bedriver säkerhetskänslig verksamhet enligt 1 kap. 1 § säkerhetsskyddslagen.
Säkerhetspolisen (Säpo) har mer information om säkerhetsskyddsarbete.
Säkerhetsskyddslagen (riksdagen.se)