Videotjänst

Med Videotjänsten kan du som anställd spela in eller ladda upp videofilmer för att sedan distribuera dem via länkar eller publicera dem i lärplattformen Athena.

Videotjänsten är kostnadsfri och tillgänglig för alla anställda genom inloggning med universitetskontot. Du kan använda tjänsten genom den fristående inloggningen på video.su.se eller direkt inifrån lärplattformen Athena. Studenter har möjlighet att använda tjänsten inifrån Athena för att till exempel spela in och ladda upp en film.

Du kan spela in ljud och bild från din datorskärm eller från din webbkamera. Det går att redigera filmerna och klippa bort oönskade delar, göra kapitelindelningar, lägga till interaktiva frågor samt lägga till undertexter mm. Du kan välja mellan att göra filmerna privata eller tillgängliga för alla.

I Athena kan du enkelt välja bland dina filmer i Videotjänsten och bädda in dem i en mediespelare på olika ställen på kursplatsen. Kursplatsen har även en kurskanal där du och dina studenter kan se en samlad vy över kursens alla filmer.

Filmerna som spelas in skapas i olika kvalitéer (upplösningar) för att fungera på majoriteten av webbläsare och enheter. Det innebär att mediaspelaren på den enhet du använder känner av enhetens upplösning och väljer den film vars kvalitet passar bäst.

Videotjänsten är en tjänst från SUNET som heter SUNET Play som bygger på företaget Kalturas plattform. Ett stort antal högre lärosäten i Sverige använder redan denna plattform för att bl.a. hantera videofilmer i undervisningen.

Senast uppdaterad: 2024-05-20

Sidansvarig: