Instruktioner: Utbildningskatalogen

Följ dessa instruktioner när du arbetar i utbildnings­katalogen i Sitevision.

Har du frågor om instruktionerna? Mejla gärna till:
nyttcms@su.se

Logga in i Sitevision

På utsidan, gå till den sida som du vill redigera. Du kan antingen skriva in en url, eller söka fram sidan med hjälp av söksidan på utsidan (se bilden nedan).

På sök kurser och programsidan söker du reda på kurser eller program.

På söksidan skriver du in en kurs- eller programkod och klickar dig in på kurs- eller programsidan.

Klicka på pennan

När du är på en sida som du har behörighet att redigera syns redigerings­symbolen, som ser ut som en penna nere i det högra hörnet.

Du loggar in i Sitevisions redigeringsläge genom att klicka på pennan.

Redaktörsgränssnittet i Sitevision

Med hjälp av vertygslisten, den svarta listen till höger, och innehållsträden redigerar du innehållet på sidorna.

I verktygslisten högst upp sköter du funktioner och formatering.

 

Här hittar du exempelvis

  • brödtext och rubriker
  • punktlistor
  • länkar
  • specialtecken (tankstreck, hårt mellanslag, mjukt bindestreck, med mera).

I den svarta listen till vänster hittar du:

  • Sök – här kan du göra sökningar på insidan av Sitevision.

Sökfunktionen i den svarta listen till vänster.

Med hjälp av sökfunktionen i redigeringsläget kan du exempelvis söka på kurskoder. Du får träff på både de svenska och de engelska sidorna som har just den koden.


  • Historik – vilka sidor som redigerats senast
  • Bläddra – fäll in eller ut innehållsträden
  • Skapa ny
  • Publicera – när du vill att innehållet (med eventuella ändringar som du gjort) ska bli synligt på utsidan
  • Klar – lämna redigeringsläget utan att visa ändringar
  • i – Här kan du byta språk och se Sitevisions hjälpguide.

För att fälla ut innehållsträden, klicka i den svarta listen till höger där det står Bläddra (eller Browse).

Sitevisions två innehållsträd.

 

I det övre innehållsträdet ser du alla sidor. Där ser du även kurser och program sorterade i mappar som ligger i bokstavsordning (de är sorterade på de första två bokstäverna i kurskoden eller utbildningskoden).

I det nedre innehållsträdet ser du innehållet för sidan som du är inne på.

Svenska och engelska sidor

Varje sida har en svensk version och en engelsk. Om du står på en svensk sida och vill redigera den engelska versionen av sidan, klicka på knappen uppe till höger, där det står ”This page in English”. Du kan byta tillbaka till den svenska versionen genom att klicka på ”Denna sida på svenska”. Det går även att söka fram den engelska sidan med hjälp av sökfunktionen.

OBS! Man behöver inte ha lika mycket information på båda språken. Om du till exempel har ett masterprogram som endast ges på engelska, så ska du på den svenska sidan skriva en ingress och en kort beskrivning på svenska och sedan hänvisa till att man kan läsa mer på programmets engelska sida.

Kom ihåg att engelsk information ska vara på den engelska sidan, svensk på den svenska.

Om mallarna för kurs- och programsidor

Kurs- och programsidor ligger i mallar som man behöver följa. Detta innebär exempelvis att man inte kan lägga in bild var som helst på sidan och att man inte ska lägga in rubriker i beskrivningstexten. Kom ihåg att följa instruktionerna för kurs- och programsidor, så att sidorna visas på rätt sätt och inte innehåller tillgänglighetsfel.

Sidmallen är uppbyggd med flera innehållsytor som du ser i det nedre av de två innehållsträden. I bilden nedan är innehållsrutorna markerade med röda fyrkanter. Innehållsytorna fungerar som ”behållare” för textmodulerna.

I innehållsträdet för sidan finns innehållsytor (markerade med röd fyrkant i bilden ovan) och textmoduler (markerade med blå ringar i bilden ovan).

Textredigering i textmodulerna

I textmodulerna kan du klistra in eller skriva text. (Du kan inte lägga in bilder eller video i textmodulerna.)

  • Observera att du inte ska skapa nya textmoduler.
  • Flytta inte på textmodulerna – de ligger i den ordning som de ska vara.
  • Skapa inte rubriker i textmodulen Beskrivning, här ska det bara finnas brödtext.
  • Kom ihåg att alltid klistra in texten rent så att det inte följer med gammal formatering.
    • Använd av kort­kommandot ctrl+shift+v på pc
    • eller cmnd+shift+v på mac.
    • Det går också att "tvätta" texten genom att klistra in den i exempelvis Anteckningar eller Notes, och därefter kopiera texten därifrån.

Respektive textmodul i innehållsträdet (till vänster) är ihopkopplad med textmodulerna i redigeringsytan (till höger), när du exempelvis står i redigeringsytan för textmodulen Beskrivning så är denna modul blåmarkerad i innehållsträdet.

Om du snabbt vill komma till en textmodul längre ner på sidan, så kan du klicka på den i innehållsträdet.

På högersidan ser du ytan i textmodulen där du kan lägga in text. Till vänster, i innehållsträdet för sidan, syns motsvarande textmodul. I innehållsträdet är textmodulen markerad med en fyrkant med bokstaven A.

Varje sida ska ha en ingress och en kort beskrivning. En ingress är en kort, inledande text som ska locka till läsning. Ingressen har en egen formatering som gör att den är större än vanlig brödtext.

  • Ingressen ska ligga i den översta textmodulen på sidan (som heter Ingress).
  • Alla sidor ska ha en ingress.
  • Ändra inte formateringen i ingressen.
  • Beskrivningen är den första textmodulen under ingressen. Den består av brödtext.
  • Beskrivningen ska vara kort.
  • Beskrivningen ska inte ha några rubriker.

Mallarna har fasta rubriker, där vissa är obligatoriska och andra valbara. De infällbara boxarna består av textmoduler med H2-rubrik (den synliga texten). I instruktionerna för kurs- och programsidor står det vilka rubriker som är obligatoriska och vilka som är valbara.

Instruktion: Kurssidor
Instruktion: Programsidor

Verktygslisten.

 

Med hjälp av verktygslisten högst upp kan du formatera din text, exempelvis skapa fetstil eller kursiv stil, med mera.

I verktygslisten, under knappen Infoga (symbolen ser ut som ett plustecken) finner du bland annat Specialtecken. Här kan du enkelt skapa tecken som du kanske inte har på ditt tangentbord, exempelvis:

  • Kort tankstreck – ska användas vid tidsangivelser, pratminus, med mera.
  • mjukt bindestreck – kan användas för att styra att det blir en avstavning i ett långt om det behövs. Om du lägger in ett mjukt bindestreck så blir ordet avstavat om besökaren använder liten skärm. På större skärm syns ordet i sin helhet, utan bindestreck.
  • hårt mellanslag – kan användas för att se till att enheter som hör ihop hamnar på samma rad. Exempelvis om du skriver stora tal (såsom 10 000) med siffror och inte vill att halva talet hamnar på nästa rad.

Av tillgänglighetsskäl ska man inte skriva på andra språk än sidans huvudspråk, för annars läses sidan inte upp korrekt av skärmläsare.

Men som redaktör kan du hamna i situationer där du ändå måste skriva en kort fras eller mening på ett annat språk. Då är det viktigt att du markerar vilket språk det är. Det gör du i Sitevision genom att:

  1. markera texten
  2. gå till verktygslisten > Infoga
  3. välj Språk > Ange språk

Genom att markera vilket språk det är, så kan skärmläsare läsa upp sidan på rätt sätt.

Under Egenskaper/Metadata ställer du in utbildningens språk, lägger in bild eller video, och sköter inställningar för schemalänkar och kursrapporter.

Redigera metadata

  • Klicka på kugghjulet i verktygslisten högst upp.
  • Välj Egenskaper.
  • Välj Metadata.

I redigeringsläget står texten ”Denna modul visas endast online” i textmodulerna för schema, litteraturlista och kursrapporter. Det betyder att modulen har autogenererat innehåll som visas automatiskt i visningsläget (men inte i redigeringsläget).

Texten "Denna modul visas endast online" syns inte i visningsläget (det är en information till redaktören om att det finns autogenererat innehåll), utan bara i redigeringsläget.

Skrivriktlinjer för utbildningskatalogen

När du skriver eller redigerar texterna i utbildningskatalogen är det viktigt att komma ihåg målgruppen och syftet med sidorna. Syftet är att ge rätt förväntningar på utbildningen och att väcka intresse för den.

Den huvudsakliga målgruppen är presumtiva studenter och antagna studenter fram till utbildningsstart. När det gäller kurser och program på grundnivå kan man anta at den presumtiva studenten är en gymnasieelev eller någon som aldrig tidigare studerat på universitet eller högskola.

Tänk därför särskilt på att:

  • Använda ett enkelt språk. Undvik att använda alltför svåra termer och ord som kanske inte de utanför den akademiska världen förstår. Det kommer studenterna att få lära sig när de börjar studera på universitetet.
  • Stryka all överflödig information. Skriv korta, informativa och inspirerande texter, berätta inte onödiga detaljer som mottagaren inte behöver veta. Speciellt i ingressen och i beskrivningstexten är det mycket viktigt att hålla det kort och kärnfullt.
  • Lyfta fram det unika med er utbildning. Berätta vad som är extra attraktivt med att läsa kursen eller programmet just hos er. Till exempel om intressanta samarbetspartners, lärare och forskare vid institutionen eller om ni är de enda i Sverige som erbjuder just den här utbildningen.

Stockholms universitets skrivriktlinjer finner du på medarbetarwebben:

Skrivriktlinjer vid Stockholms universitet

Bild eller video i toppytan

Kurs- och programsidor kan ha en bild eller en video i toppytan högst upp under ingressen. Det går inte att ha flera bilder eller videor, och det går inte att ha bild eller video på någon annan plats på sidan än i toppytan. Bilden eller videon kallas för toppbild eller toppvideo.

Toppbild eller toppvideo lägger du in under Egenskaper/Metadata.

Instruktion: Toppbild i utbildningskatalogen
Instruktion: Toppvideo i utbildningskatalogen

Länkning

Observera att Polopoly fanns en funktionalitet för att hämta upp kurser eller program och "klistra in referensen" så att det automatiskt blev en länk med tillhörande länktext. Så funkar det inte i Sitevision.

I Sitevision skapar man nya länkar genom att

  • skriva en länktext
  • markera länktexten
  • klicka på länksymbolen i verktygslisten högst upp.
  • Välja vilken typ av länk du vill skapa.
  • Klicka OK.

Länksymbolen finner du i verktygslisten högst upp.

 

Du kan skapa interna länkar, externa länkar, länkar till filer, eller e-postlänkar. I de infällda boxarna nedan beskriver vi hur du gör för respektive länktyp.

För att länka till en kurs- eller programsida är det bästa att skapa en extern länk med formatet: /utbildningskatalog/[kurskod].

När du i verktygslisten klickar på ikonen Länkar och väljer alternativet Intern sida får du fram ett innehållsträd som visar alla sidor som du kan göra interna länkar till.

Du klickar på den sida som du vill att länken ska gå till.

Välj vilken sida du vill göra en intern länk till i innehållsträdet.

Svårt att hitta? Använd sökfunktionen

För att hitta den sida som du vill länka till kan du använda sökrutan högst upp under rubriken Länktyp: Intern sida

Sökfältet finner du högst upp under rubriken Länktyp: Intern sida

Information om sidan

Ibland kan det vara svårt att avgöra om man hittat rätt sida. Då kan man titta i högerspalten, där finns information om sidan som kan göra det lättare att förstå vilken sida det är. Klicka på sidan som du vill undersöka, så kommer informationen om den fram i högerspalten.

I högerspalten ser du information om sidan som du har klickat på. I bilden ovan har man klickat på sidan Ämnessidor, och informationen som visas till höger handlar om just den sidan.

Skapa ankarlänkar

Du kan skapa ankarlänkar till textmoduler på interna sidor. Det gör du genom att först välja en sida, och därefter klicka i rutan Använd ankare.

Då får du upp innehållsträdet för just den sidan, och väljer den textmodul som du vill länka till.

Rutan Använd ankare ligger under innehållsträdet där du väljer en sida att länka till.

När du i verktygslisten klickar på ikonen Länkar och väljer alternativet Extern sida får du upp ett fält där du kan du kopiera in en hel url med https://.

När du skapar externa länkar lägger du in url:en i fältet Adress.

Externa länkar utanför su.se

Externa länkar som leder till sidor utanför su.se får automatiskt en symbol bakom sig som visar att det är en extern länk. (Sidor inom su.se får inte denna symbol.)

För länkar som går till sidor utanför su.se ska du klicka i rutan Öppna i nytt fönster eller ny flik.

När har skrivit en länktext går du till verktygslisten och klickar på ikonen Länkar, därefter Fil. Du får då upp två alternativ: Filer på sidan Filarkiv. Välj Filer på sidan.

(Filarkivet är inte aktiverat i utbildningskatalogen, så därför ska vi inte använda det.)

Vi ska inte lägga något i Filarkivet (som är markerat i bilden ovan), utan välj alltid Filer på sidan.

Ladda upp filen

I högerspalten klickar du på Ladda upp fil. Kom ihåg att klicka i alternativet Öppna i nytt fönster eller flik. Klicka på ok.

När du ska länka till en e-postadress så skriver du själva e-postadressen som länktext. Därefter klickar du på länkikonen i verktygsfältet och väljer E-postadress. Du får då upp ett fält där samma e-postadress som du skrivit i länktexten är ifyllt. Klicka på OK.

Pil framför länk

Länkar på egen rad ska ha pil framför sig. I Sitevision skaper du pillänk genom att

  1. markera länktexten (genom att trippelklicka på den)
  2. i verktygslistens rullgardinsmeny, välja SU – pil länk.

I verktygslisten, gå in i menyn där du bland annat väljer rubriknivåer. Där finns alternativet för att skapa pillänkar.

 

Obs: Gör inte "egna" pilar, utan använd pillänken som ingår i mallen, det vill säga SU – pil länk (som du finner i verktygslisten).

Justera länkar till kurs- och programsidor i samband med migreringen

Länkar kan behöva justeras efter migreringen, särskilt länkningar inom utbildnings­katalogen. Se avsnittet om länkar i handledningen:

Handledning vid migrering av utbildningskatalogen: Länkar

Kom ihåg detta när du skapar länkar

Undvik att göra länkar inne i texten. Länkar ska i normalfallet stå på egen rad.

Skriv inte ut https:// i länktexten. Oftast behövs heller inte www.

Så skriver du tydliga länkar

Dessa tips är hämtade från webbriktlinjer.se, där du finner riktlinjer som gäller för alla webbplatser inom offentlig verksamhet:

Skriv tydliga länkar (DIGG:s webbplats)

  • Skriv det viktigaste i länken först.
  • Skriv länktexten så att det går att förstå vart länken leder även om den är tagen ur sitt sammanhang.
  • Använd samma länktext på en länk om den länken förekommer flera gånger på samma sida.
  • Använd gärna den länkade sidans titel eller rubrik som länktext.
  • Undvik länktexter som exempelvis ”Läs mer”, ”Klicka här”, ”Gå till”.
  • När du länkar till externa webbplatser: Ange gärna i länktexten vilken webbplats länken leder till.

Artikelpuff

I Polopoly finns ett element som hette Puffelement. Motsvarande modul i Sitevision heter Artikelpuff.

Artikelpuffar kan du använda på en sida för att tydligare lyfta fram en länk till en artikel eller webbsida. Du väljer själv om du vill lägga in citat, brödtext, länk eller bild.

Du skapar en artikelpuff genom att

  • klicka i verktygslisten på symbolen för moduler och välj Övriga > Artikelpuff.
  • Fyll i en rubrik.
  • Välj om rubriken ska vara H2 eller H3.
  • Lägg in innehåll. Fälten är inte obligatoriska, så du väljer själv om du vill ha citat, brödtext, bild, och länk (eller enbart några av dessa).
  • Klicka på OK.

Exempel på artikelpuffar

Artikelpuffen har färgad ram, till vänster finns text och till höger en bild.

I artikelpuffen ovan syns rubrik, ett citat, bild och länk.

Artikelpuffen har färgad ram, till vänster finns text och till höger en bild.

I artikelpuffen ovan syns rubrik, brödtext, en bild och en länk.

Om man exempelvis har en kort intervju med en student, lärare, forskare, alumn, etc., så kan man lägga den i en artikelpuff. Då fyller man helt enkelt bara i rubrik, brödtext (och/eller citat) och laddar upp en bild. Det är fint om man lägger in så pass mycket text att man fyller ut ytan bredvid bilden, så att slutet på texten och bildens nedre kant linjerar med varandra (mer eller mindre).

Artikelpuff utan länk kan du exempelvis använda om du har en kort intervju. Du lägger då in brödtext och bild.

Artikelpuffen innehåller bara rubrik och brödtext.

Alla fält i artikelpuffen är valfria, så det är möjligt att exempelvis skapa artikelpuffar som denna, som bara innehåller brödtext.

Kontaktelement

Kontaktelement använder vi för att visa kontaktuppgifter till funktioner. Du skapar och redigerar kontaktelementen på ett ställe, men kan visa dem på flera olika sidor.

Instruktioner: kontaktelement

Hämta artikel som undersida

Du kan visa en relaterad artikel från en annan plats som undersida till en ämnes- kurs- eller programsida. Detta kallas strukturobjekt. Det går inte att redigera innehållet i ett strukturobjekt, det görs från originalsidan, och strukturobjektet uppdateras då samtidigt. Du skriver in en ny H1-rubrik, samma som orginalet eller en annan som är anpassad efter kontexten.

Under övergångsfasen fram till lansering av alla webbplatser finns de enkla artiklarna från Polopoly som omvandlats till relaterade artiklar i en särskild mapp för respektive språk.

Hantera relaterade artiklar och skapa strukturobjekt

Kurssidor

Instruktioner för hur du redigerar kurssidor i utbildningskatalogen:

Kurssidor

Programsidor

Instruktioner för hur du redigerar programsidor i utbildningskatalogen:

Programsidor

Ämnessidor

Instruktioner för hur du redigerar ämnessidor i utbildningskatalogen:

Ämnessidor

Senast uppdaterad: 2025-06-15

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen