Offentlighet och sekretess
På denna sida hittar du information om offentlighetsprincipen och hur den påverkar dig i ditt arbete. Du hittar även ett utförligt avsnitt om de sekretessbestämmelser som du som anställd vid Stockholms universitet behöver känna till.
Stockholms universitet är en statlig förvaltningsmyndighet och därmed skyldig att tillämpa offentlighetsprincipen. Offentlighetsprincipen är grundlagsfäst i 2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen, TF, och innebär bland annat att var och en har rätt att hos myndigheter få ta del av allmänna handlingar. Meddelarfriheten är också en del av offentlighetsprincipen.
Utöver informationen på dessa sidor är det bra att ta del av:
- Regler och handläggningsordning om ansvar för allmänna handlingar och process för utlämnande
- Handbok i ärendehandläggning
Titta gärna på våra korta informationsfilmer om offentlighet och sekretess
Vad är allmänna handlingar?
En handling är enligt 2 kap 3 § TF allmän om den förvaras hos en myndighet samt har inkommit till (6 §) eller upprättats hos myndigheten (7§).
Med handling avses en framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel (2 kap. 3 § TF). Det kan handla om såväl handlingar i form av pappersdokument som band- eller videoupptagningar, eller information som förvaras på en hårddisk eller liknande. Allt som innehåller någon form av information, oavsett medium, är alltså att betrakta som en handling.
Handlingen ska, för att vara allmän, vara förvarad hos myndigheten vid tidpunkten för den enskildes begäran. Sammanställningar ur allmänna handlingar anses också förvarade om de kan tas fram utan allt för stor arbetsinsats och med rutinbetonade åtgärder. (2 kap. 3 § andra stycket TF) En sammanställning som innehåller personuppgifter anses inte förvarad om myndigheten saknar befogenhet att göra sammanställningen tillgänglig.
Ett brev, e-post eller liknande som är ställt till viss person är förvarad hos myndigheten endast om den avser ett ärende eller annan fråga som ska handläggas vid myndigheten.
En handling är inkommen när den har anlänt till myndighetens lokaler eller till behörig tjänsteman. En handling är inkommen även om tjänstemannen befinner sig utanför myndighetens lokaler vid mottagandet. Det finns inget krav på att någon vid myndigheten ska ha tagit del av innehållet för att handlingen ska anses inkommen. Den är inkommen redan då den t.ex. anlänt i inkorgen.
En handling är upprättad när den har expedierats. Med expediering avses vanligen att handlingen skickas till en mottagare utanför myndigheten. En handling som inte har expedierats anses upprättad när ärendet som handlingen hör till är avslutat. Handling som inte tillhör ett ärende anses upprättad när det är justerat eller på annat sätt färdigställt.
Exempel:
En tentamenskrivning lämnats in för rättning och ska med detta anses som inkommen. Den blir då en allmän handling.
En tentamensskrivning med rättningskommentarer anses däremot upprättad och är allmän handling när ärendet är avslutet, dvs. när betygsbeslutet är meddelat.
Tänk på:
E-postloggar, cookies (dvs. filer som innehåller information om vilka webbsidor en användare har besökt) och globalfiler (upptagningar som visar adressuppgifter över de hemsidor en användare har besökt på Internet) är enligt praxis att betrakta som upprättade allmänna handlingar.
Utkast, minnesanteckningar och liknande är som huvudregel inte allmänna handlingar. Om dessa arkiveras ändras dock deras status. Se därför till att rensa bort sådant innan ärendet stängs.
Ett internt e-postmeddelande är som huvudregel inte en allmän handling. Om handlingen tillför ett ärende en sakuppgift, är färdigställd (t.ex. en slutversion som sprids för kännedom, eller svar på en intern enkät) eller om det vidarebefordras utanför myndigheten (och därmed är expedierad) anses det däremot vara en allmän handling.
Sekretessprövning och avslagsbeslut
Allmänna handlingar kan vara offentliga eller så är uppgifter i dessa hemliga. Om någon begär ut en allmän handling eller en uppgift i den, ska du alltid göra en sekretessprövning för att se om det finns uppgifter i handlingen som innebär att hela eller delar av handlingen inte kan lämnas ut.
Uppgifter i allmänna handlingar kan vara offentliga eller hemliga. Huvudregeln är att alla allmänna handlingar är offentliga. Offentligheten kan dock begränsas av regler i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dvs. av sekretess. Se sidan Sekretessbestämmelser vid Stockholms universitet för närmare information om de vanligast förekommande sekretessbestämmelserna att ta hänsyn till för handlingar förvarade hos universitetet.
Om någon begär ut en allmän handling eller en uppgift i den, ska du alltid göra en sekretessprövning för att se om hela handlingen eller delar av den kan lämnas ut. Om den allmänna handlingen är offentlig ska den omedelbart lämnas ut. En handling som innehåller sekretessbelagda uppgifter ska lämnas ut i de delar som är offentliga. Om du behöver dölja sekretessbelagda uppgifter i en handling som du i övrigt lämnar ut så ska du säkerställa att det inte går att ta del av de sekretessbelagda uppgifterna. Det ska gå att se vart och i vilken omfattning uppgifter har maskerats.
Om du kommer fram till att de begärda uppgifterna inte går att lämna ut, antingen för att det över huvud taget inte rör sig om en allmän handling eller att den i delar eller i sin helhet omfattas av sekretess, ska du meddela den som har begärt uppgifterna din bedömning och skälen till att handlingen eller delar av den inte lämnas ut.
Observera att du samtidigt är skyldig att informera den enskilde om att denne har rätt till ett skriftligt avslagsbeslut.
Avslagsbeslut fattas enligt Besluts- och Delegationsordningen för Stockholms universitet av chefsjuristen. Kontakta omgående juristerna vid Rättssekretariatet när ett avslagsbeslut ska fattas och överlämna ärendet för vidare handläggning där.
Tänk på:
Tänk på att även om du bara skulle neka en enda uppgift i en stor mängd handlingar, så har den enskilde ändå rätt till ett skriftligt avslagsbeslut eftersom personen inte har fått precis vad denne begärt.
Om det begäran gäller en handling som inte existerar ska det ändå erbjudas ett skriftligt avslagsbeslut.
Sekretessbestämmelser vid Stockholms universitet
För att kunna hävda att en handling omfattas av sekretess måste du kunna hänvisa till en tillämplig sekretessbestämmelse i OSL. Av sekretessbestämmelserna framgår vilka intressen sekretessen skyddar och med vilken styrka sekretessen gäller. Här nedanför finns de vanligaste sekretessbestämmelserna vid Stockholms universitet uppradade.
Om du känner dig osäker på om det gäller sekretess i ett särskilt fall kan du vända dig till Fråga juristen.
Uppgift om enskilds personliga förhållanden
I 21 kap. OSL finns sekretessbestämmelser som skyddar vissa uppgifter om enskilds personliga förhållanden oavsett i vilka sammanhang och hos vilken myndighet de förekommer. Här följer några exempel:
Meddelarfriheten
Meddelarfriheten, som framgår av 1 kap. 1 § och 7 kap. 3 § tryckfrihetsförordningen, är en del av offentlighetsprincipen och innebär att anställda vid en myndighet har möjlighet att kontakta media och lämna uppgift om förhållanden på myndigheten/arbetsplatsen till media.
Syftet ska vara publicering
Myndigheten får inte efterforska vem som lämnat uppgifter med stöd av meddelarfriheten och inte heller ge några repressalier. Du kan inte förlita dig på meddelarfriheten om du uttalar dig för myndighetens räkning.
Meddelarfriheten medger ibland att du lämnar uppgifter som omfattas av sekretess. Detta gäller dock inte för alla typer av sekretess. Skulle du, medvetet eller omedvetet, lämna sekretessbelagda uppgifter som är undantagna meddelarfriheten åtnjuter du inte heller meddelarfrihetens skydd.
Tänk på:
Meddelarfriheten medger inte att du lämnar ut handlingar. Den gäller bara för uppgifter.
I slutet av varje kapitel i offentlighets- och sekretesslagen brukar det stå vilka sekretessbestämmelser som du trots meddelarfriheten inte får lämna.
Det är inte personen du lämnar uppgiften till utan syftet med att lämna den som avgör om meddelarfriheten gäller.