Brandsäkerhet
Här hittar du information om universitetets brandskyddspolicy, brandskyddsorganisation, utbildningar i brandskydd och tips för din säkerhet.
Brandskyddspolicy
Brandskyddspolicyn fastställer ledningens viljeinriktning och övergripande mål för det systematiska brandskyddsarbetet för samtliga verksamheter vid universitetet.
Brandskyddsorganisation
Varje institution/avdelning vid universitetet ska ha en egen brandskyddsorganisation med
- brandskyddsansvarig
- brandskyddskontrollant
- utrymningsledare.
Verksamheter med högre risk för allvarliga konsekvenser vid en brand behöver ha fler skyddsnivåer i sin brandskyddsorganisation.
Kontakta brandsäkerhetsfunktionen för frågor kring samordning, utbildning, rådgivning och verksamhetsstöd i brandsäkerhetsfrågor.
Rollbeskrivning för brandskyddsansvarig Pdf, 194.2 kB.
Tips för din säkerhet – tänk på detta innan det brinner
Skaffa dig kunskap om hur brand- och personsäkerheten är tänkt att fungera på din arbetsplats – det kan rädda ditt och andras liv vid en eventuell brand.
- Leta upp din närmaste utrymningsplan och läs noga all information på den.
- Provgå de olika utrymningsvägarna från din arbetslokal mot säkerheten i det fria. Följ de gröna hänvisningsskyltarna med en springande figur.
- Ta reda på var de finns säkra utrymningsplatser för personer med rörelsehinder.
- Ta bort eventuella hinder längs utrymningsvägen eller rapportera brister till brandskyddsansvarig, brandskyddskontrollant eller skyddsombud på din institution eller avdelning.
- Lär dig var brandsläckare finns på din arbetsplats. Läs instruktionen på brandsläckaren så att du vet hur den används och vilken typ av brand den släcker.
- Lär dig hitta brandfiltar och förbandsmaterial.
- Arbetar du vid ett labb – lär dig var det finns ögonsköljstationer och nödduschar.
- Ta reda på var närmaste hjärtstartare finns.
Brand- och utrymningslarm
I de flesta av universitetets lokaler finns brand- eller utrymningslarm. Det kan vara tjutande sirener, blixtljus eller ett talat meddelande.
I vissa lokaler är larmen direktkopplade till SOS Alarm.
Ring 112 om du upptäcker en brand
Om du ser brandlågor eller tjock, svart rök i din arbetslokal eller i närheten, larma genom att ringa 112. Det påskyndar räddningsinsatser.
- Meddela att det brinner på universitetet.
- Besvara larmoperatörens frågor innan samtalet avslutas.
- Samtalet till 112 bör ske med mobil på väg ut till det fria eller på återsamlingsplatsen.
Det som är primärt vid en brand är att alla kommer ut och bort från faran innan farliga situationer uppstår i huset som brinner.
Brandförsvarets räddningsfordon ska normalt finnas på plats inom 10–11 minuter för en inledande insats.
Om det brinner
En brand som får rasa fritt kan ha ett hastigt accelererande förlopp. Inom 4–5 minuter från den första gnistan kan en brand bli livshotande. Den giftiga brandröken innehåller flera giftiga ämnen som kolmonoxid, cyanväte, kvävedioxid, ammoniak och klorväten. Temperaturen stiger till upp emot 800 grader i brandens närområde.
- Utrym genast när brand- eller utrymningslarmet ljuder eller om du ser eld eller tjock, giftig brandrök från en brandhärd. De första minuterna i en brand är viktigast för din möjlighet att utrymma innan farliga förhållanden uppstår. Tveka inte på om du ska utrymma eller inte.
- Följ de gröna hänvisningsskyltarna med en springande figur mot säkerhet i det fria. Använd aldrig hiss under utrymning eftersom strömmen kanske plötsligt bryts och du blir fast mellan två våningsplan.
- Den lokala utrymningsledaren, som är klädd i en lysande gul-grön signalväst, söker av lokalerna och ger instruktioner vid behov.
- Utrymningsledarens främsta uppgift är kontrollera rum där personer kanske inte uppfattat larmet, till exempel toaletter, vilrum, tysta rum, förråd och kopieringsrum.
- På väg ut till återsamlingsplatsen kan du hjälpa utrymningsledaren att ta hand om personer i akut fara, som är skadade, chockade eller har hamnat i paniktillstånd. Känner du att du klarar av den stressande situationen – samarbeta och hjälp dem som behöver komma bort från brandens omedelbara närhet till en säker plats utomhus – återsamlingsplatsen.
- Personer med funktionsnedsättning kan behöva hjälp undan branden på väg mot en säker plats utomhus eller en utrymningsplats i en byggnad där de kan invänta hjälp. Ring 112 och tryck på larmknappen för nödevakuering, om det finns en larmknapp på utrymningsplatsen.
Utrymning vid brand
Utrymningsrutinen beskriver hur du ska agera när utrymningslarmet ljuder och det har utbrutit en brand.
Återsamlingsplatser
Alla som har utrymt ska samlas vid en utsedd återsamlingsplats utomhus.
Återsamlingsplatsen finns markerad på den utrymningsplan som sitter uppsatt på väggar i allmänna ytor och i arbetskorridorer.
Återsamlingsplatsen är alltid placerad på säkert avstånd från huskroppar. Att stå nära husfasader efter utrymning är inte tillåtet. Husfönster kan explodera av brandens hetta. Om krossat glas faller ner kan du skadas.
- Håll ihop med din grupp på återsamlingsplatsen för att ta emot information från utrymningsledaren. Är det trångt på återsamlingsplatsen kommer utrymningsledaren att anvisa en lämpligare plats.
- Det är inte tillåtet att återvända in i huset, innan din grupp fått instruktioner av räddningsledare, polis eller gruppens utrymningsledare.
- All information och samordning mellan din grupp och räddningstjänsten ska skötas av utrymningsledaren. Räddningsledaren tar kontakt för att söka information om det finns behov och tid för det.
Utbildningar i brandsäkerhet
Vet du och dina kollegor vad ni ska göra om det börjar brinna? Boka en brandskyddsutbildning.
Aktuella utbildningar i brandsäkerhet
Vill du boka en separat utbildning för din institution? Boka utbildningen i Serviceportalen.
Beställning av brandskyddsutbildning (Serviceportalen)