Brandskyddspolicy för Stockholms universitet

Rektor har 2020-12-17 beslutat om Brandskyddspolicy för Stockholms universitet, Dnr SU FV 2.11.2-2852-20. Ersätter Brandskyddspolicy, Dnr 671-2163-08. Gäller tillsvidare.

Ansvarig enhet: Fastighetsavdelningen
Kontakt: brandsakerhet@su.se
(Dokumentet har aktualitetsgranskats 2022)

Inledning

Brandskyddspolicy för Stockholms universitet har koppling till det övergripande säkerhetsoch riskhanteringsarbetet vid universitetet. Policyn fastställer ledningens viljeinriktning och övergripande mål för det systematiska brandskyddsarbetet för samtliga verksamheter vid universitetet.

Enligt Lag (2003:778) om Skydd mot olyckor1 har den som äger en byggnad och den som bedriver verksamhet där det yttersta ansvaret för brandskyddet. Det innebär en skyldighet vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand, förhindra eller begränsa skador till följd av brand och i skälig omfattning hålla utrustning för livräddning vid brand.

Stockholms universitets brandskyddspolicy beskriver övergripande hur det systematiska brandskyddsarbetet ska bedrivas för att tillgodose en trygg och säker arbetsmiljö för medarbetare, studenter och övriga besökare och gäller för alla lokaler där universitetet bedriver verksamhet.

Syfte

Denna policy syftar till att beskriva hur Stockholms universitet följer upp brandskyddsarbetet för att hindra och förebygga uppkomst av brand och minska konsekvenserna om brand ändå uppstår.

Mål

  • Ingen människa ska komma till allvarlig skada eller omkomma till följd av brand i
  • Stockholms universitets verksamheter och lokaler.
  • Allvarlig driftstörning i Stockholms universitets verksamheter på grund av brand ska förhindras.
  • Brandskyddet ska utformas så att egendom skyddas.

För att kunna uppfylla dessa mål ska följande uppfyllas:

  • Stockholms universitets systematiska brandskyddsarbete ska bedrivas såväl med avseende på förebyggande åtgärder som på de åtgärder som ska vidtas i händelse av inträffad brand.
  • Alla anställda ska ha förståelse, utbildning och känna ansvar för brandskyddet i den egna verksamheten.
  • Arbetssättet ska vara så likartat som möjligt för att säkerställa en skälig brandskyddsnivå som är igenkännande för medarbetare vid Stockholms universitet.
  • Utbildningen som universitetet erbjuder sina anställda ska vara anpassad efter verksamhetens behov.
  • Institutioner, avdelningar eller motsvarande ska utifrån centralt beslutande styrdokument bedriva ett fungerande systematiskt brandskyddsarbete (SBA) i den egna verksamheten.
  • I lokaler där universitetet bedriver sin verksamhet ska organisatoriskt och byggnadstekniskt skydd mot brand anpassas för den verksamhet som bedrivs i lokalen. Stockholms Universitets Fastighetsavdelning ansvarar centralt för att stödja
  • Institutioner, avdelningar eller motsvarande i brandskyddsfrågor som rör organisatoriskt och byggnadstekniskt skydd mot brand.

Stödfunktion

Den centrala stödfunktionen ansvarar för framtagande och uppdateringar av centrala styr- och stöddokument för det systematiska brandskyddsarbetet. Respektive Institutioner, avdelningar eller motsvarande ska vägledas i sitt brandskyddsarbete av den centrala stödfunktionen.

Stöddokument

I Stockholms universitets anvisningar, rutiner och instruktioner för brandsäkerhet framgår hur olika delar inom barnsäkerhetsarbetet regleras och den lokala brandskyddsorganisationens rollbeskrivningar.

Organisation och dokumentation

Institutioner, avdelningar eller motsvarande ska organiseras så att det tydligt framgår hur den lokala brandskyddsorganisationen är ordnad. Den lokala brandskyddsorganisationen ska bestå av följande roller:

  • Brandskyddsansvarig
  • Brandskyddskontrollant
  • Utrymningsledare
  • Föreståndare för brandfarlig vara

Institutioner, avdelningar eller motsvarande ska lokalt bedriva, och dokumentera, ett systematiskt brandskyddsarbete inom den egna verksamheten med följande innehåll:

  • Brandskyddsorganisation
  • Utbildningsplan och övningsrutiner för de egna medarbetarna
  • Rutiner för information om brandskyddet till nyanställda
  • Utrymningsplan för brandlarm och brand
  • Brandskyddskontroller
  • Uppföljning av det systematiska brandskyddsarbetet

Den centrala stödfunktionen ska tillhandahålla:

  • Brandritning
  • Brandskyddsregler

Ansvar

Det systematiska brandskyddsarbetet följer linjeorganisationen i enlighet med Stockholms universitets Besluts- och delegationsordning.

För att arbeta systematiskt med brandskydd i den egna verksamheten är det av största vikt att ansvarig chef är väl införstådd med hur det organisatoriska brandskyddet i den egna verksamheten ska anpassas utifrån de risker som finns i verksamheten och de lokaler där verksamheten bedrivs. Brandskyddsorganisationen ska sedan anpassas, utbildas och övas för att kunna hantera dessa risker. Centrala utbildningar ska anordnas för de olika rollerna i en brandskyddsorganisation.

Uppföljning

Institutioner, avdelningar eller motsvarande ska årligen följa upp det systematiska brandskyddsarbetet inom den egna verksamheten och redovisa denna till bandsäkerhetssamordnaren. Brandsäkerhetssamordnaren sammanställer brandskyddsarbetet på myndighetsnivå och ska vid tillsynsbesök redogöra för Stockholms universitets brandskyddsarbete.

För att möjliggöra gemensam utvärdering av verksamheternas utbildningsbehov och revidera brandskyddsutbildningar ska den centrala stödfunktionen genomföra utvärdering av de utbildningar som är avsedda för brandskyddsansvariga, utrymningsledare, brandskyddskontrollanter och föreståndare för brandfarlig vara.

Styrdokumentet i pdf-format

Brandskyddspolicy för Stockholms universitet Pdf, 87.1 kB.

Senast uppdaterad: 2024-04-02

Sidansvarig: Fastighetsavdelningen