AlbaNova

AlbaNova universitetscentrum är en byggnads­­­anläggning vid Albano i Stockholm. Huvudbyggnaden invigdes år 2001 och blev samma år utsedd till "Stockholms vackraste hus". Det ligger dessutom bredvid en nationalstadspark som bjuder till fina promenader.

Byggnaden består av fyra hus delade av en inglasad gata och ett stort trapphus. Ett av de mest kända och sublima konstverken utgörs av speglar som projicerar solkatter på de vitputsade väggarna på gågatan. Speglarna är upphängda så de rör sig med vinden.

AlbaNova, hela byggnaden

AlbaNova i Albano

Rotunda med teleskop

Huvudbyggnaden avbildas ofta från baksidan, den sida som man ser om man kommer längs roslagsvägen norrifrån. På framsidan är en cirkelformad femte byggnad, rotundan. En bro leder in till rotundans entréplan. På övre plan i rotundan finns biblioteket och byggnaden kröns av en utomhusterrass och en kupol. I kupolen inryms ett observatorium, där Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet förfogar över det tysktillverkade Alba Nova-teleskopet. Teleskopet är Sveriges största optiska teleskop i bruk, med sin spegeldiameter på en meter och brännvidd av elva meter. Det väger 2,3 ton. Teleskopet med fundament lyftes in i kupolen den sista oktober 2007. Det invigdes den 8 januari 2009.

Visningar av AlbaNova-teleskopet

Institutionen för astronomi erbjuder allmänheten möjligheten att under särskilda visningskvällar under vinterhalvåret besöka observatoriet och på AlbaNova-teleskopet. I händelse av klart väder går det även att titta genom teleskopet. En visningskväll varar cirka 1,5 timme och innehåller ett spännande astronomiföredrag samt ett besök i kupolen för att titta på och genom teleskopet. Publiken får chansen att se något astronomiskt objekt, t.ex. månen eller en av planeterna, under ledning av en av institutionens astronomer. Visningarna ges på en grundläggande nivå som passar en bred publik.

Se visningstider och besöksinfo

AlbaNova-teleskopet. Foto: Jens Olof Lasthein.

Senast uppdaterad: 2024-04-16

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen