Forskningsstationer

Besök våra forskningsstationer!

Askölaboratoriet

Askölaboratoriet ligger på en ö mitt i ett naturreservat strax söder om Stockholm i Trosa skärgård. Askölaboratoriet är öppet året runt. Det är en nationell resurs och vi välkomnar forskare och studenter från alla lärosäten, både från Sverige och andra länder. Askö är också hemmahamn för R/V Electra och våra övriga forskningsfartyg.

Fältstationen med dess fartyg och båtar används i första hand för marin forskning, utbildning och miljöundersökningar, samt för arbetsmöten om havet och en del studiebesök. Hit kan man komma över dagen eller stanna längre perioder. Personal finns bara på plats under arbetstid.

Askölaboratoriet. Foto: Jerker Lokrantz, Azote.

Askölaboratoriet. Foto: Jerker Lokrantz, Azote.

Tarfala forskningsstation

Tarfala Research Station (TRS) invigdes officiellt 1961 som en infrastruktur för forskning inom glaciologi och geomorfologi av Institutionen för naturgeografi.

Vid stationen bedrivs internationellt högkvalitativ naturvetenskaplig och tvärvetenskaplig forskning om den svenska högalpina miljön, med koppling till klimatförändringarnas påverkan på den globala kryosfären. Långtidsobservationer av glaciärer, vattendrag och ekosystem genomförs också.

Tarfala forskningsstation. Foto: Per Holmlund.

Tarfala forskningsstation. Foto: Per Holmlund.

Tovetorp

Tovetorps forskningsstation är en biologisk forsknings- och utbildningsanläggning i hjärtat av den sörmländska naturen, en dryg timmes bilfärd från Stockholm.

Stationen tillhör Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet. Vid anläggningen finns möjligheter för forskning, undervisning och konferensaktiviteter året runt, och många framstående forskningsprojekt har förverkligats här under de drygt 50 åren av stationens historia.

Tovetorp. Foto: T. Giegold.

Tovetorp. Foto: T. Giegold.

Senast uppdaterad: 2024-07-05

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen