Lokaloptimeringsprojektet

Lokaloptimeringsprojektet är ett universitetsövergripande projekt som innebär förändringar och anpassningar av universitetets lokaler under en tioårsperiod. Nu går projektet in i en genomförandefas.

Bakgrund

Lokaloptimeringsprojektet startade hösten 2023 och är beslutat av rektor. Den 12 september fattade rektor beslut om projektets genomförandefas. Bakgrunden till lokaloptimeringsprojektet är att minska de totala förhyrda ytorna på universitetet genom att använda lokalerna mer ändamålsenligt och effektivt och att samlokalisera vissa verksamheter som idag finns lokaliserade utanför Frescati och Albano. Syftet är att skapa ett mer sammanhållet, levande campus på Frescati med effektivt nyttjade lokaler anpassade efter verksamhetens behov idag och i framtiden.

Genomförande

Hösten 2024 påbörjas genomförandefasen, vilket innefattar fördjupade utredningar och uppstart av delprojekt. Inom varje delprojekt kommer detaljplanering att ske tillsammans med verksamheten, som kommer bli kontaktade av Fastighetsavdelningen. Under 2025 inleds de första flytt - och verksamhetsanpassningarna. Information kommer att presenteras löpande här och varje delprojekt mer detaljerat gentemot, och i dialog med, den verksamhet det berör.

Tidsplan

Beslut om uppdrag för lokaloptimeringsprojektet: 29 juni 2023

Behovsanalys: juni 2023–februari 2024

Beslut behovsanalys: 29 februari 2024

Förstudie: mars 2024–juni 2024

Beslut genomförande: 12 september 2024

Vanliga frågor och svar om lokaloptimeringsprojektet

Här kommer vi att löpande lägga upp svaren på de vanligaste frågorna.

Om Lokaloptimeringsprojektet i Panorama

Panoramas senaste webbsändning lyfter Lokaloptimeringsprojektet. Hör om uppgradering av campus Frescati och totalrenovering av Södra huset och Allhuset. Vicerektor Yvonne Svanström, fastighetschef László Nagy Némedi, och Jens Dahlman, sektionschef, berättar om universitetets tio år långa lokaloptimeringsprojekt.

Lokaloptimeringsprojektet i Panorama

Informationsmaterial

Presentation som ger övergripande information om Lokaloptimeringsprojektet. Prefekter och avdelningschefer kommer i närtid att informera sina medarbetare om projektet med utgångspunkt i detta material, men med specifik information utifrån hur varje institution eller avdelning påverkas.

Lokaloptimeringsprojektet - medarbetarinformation 2024-10-18 Pdf, 3.1 MB.

För att skapa ett samlat och levande campus, en framtida mötesplats för ledande forskning och högre utbildning. Genom ändamålsenliga lokaler stabiliseras ekonomin, minskas klimatavtrycket och vi skapar tillsammans förutsättningar för morgondagens lärosäte.

Universitetets lokalbestånd ska tillgodose verksamhetens behov, både på kort och lång sikt, samtidigt som behoven ska balanseras mot ekonomiska förutsättningar. Detta innebär att universitetet ska ha rätt lokaler till rätt kostnad. Befintliga lokaler ska nyttjas på ett effektivt sätt och vakanta lokaler minimeras. Detta är viktigt utifrån såväl ekonomisk hållbarhet som en resurseffektiv och långsiktig lokalförsörjning.

För att uppnå detta genomförs därför projektet för lokaloptimering. Projektet är prioriterat och omfattar samtliga verksamheter vid universitetet och samtliga av universitetets fastigheter och förhyrningar.

Lokaloptimeringsprojektet är ett universitetsövergripande projekt där en översyn har gjorts av samtliga lokaler för att fastställa hur dessa kan optimeras. Målsättningen med lokaloptimeringsprojektet är att minska de totala förhyrda ytorna genom att nyttjandet av lokalbeståndet förbättras samt att samlokalisera verksamheter som idag finns lokaliserade utanför Frescati och Albano.

Detta kommer att resultera i ett större antal omlokaliseringar samt lokalanpassningar hos universitetets verksamheter som kommer att genomföras under de närmaste tio åren.

I samband med detta kommer ett antal av universitetets befintligt förhyrda lokaler rustas upp där ett fokus ligger på ytskikt samt fastigheternas inomhusklimat.

Inom lokaloptimeringsprojektet ingår även en översyn av universitetets lokaler exempelvis universitetets undervisnings- samt skrivsalar för att säkerställa att kapacitet och utformning stämmer överens med det som universitetet efterfrågar idag och imorgon.

Lokaloptimeringsprojektet är ett universitetsövergripande projekt där rektor är uppdragsgivare. Rektor har den 9 juni 2023 fattat beslut om att ge uppdrag om projektet. Den 12 september 2024 fattade rektor beslut om projektets förstudie som ligger till grund till nuvarande genomförandefas.

Projektet berör i olika omfattning universitetets samtliga verksamheter, fastigheter och förhyrningar. Under genomförandefasen kommer ett stort antal av universitetets verksamheter att påverkas genom omlokaliseringar till nya lokaler eller lokalanpassningar inom sina befintliga lokaler.

Med ett samlat och levande campus menar vi ett campus som är välkomnande och inkluderande, som bidrar till en ökad närhet mellan verksamheterna och där människor lätt kan mötas.

Ett samlat campus erbjuder en trygg och säker miljö med förbättrade möjligheter för samverkan och samarbete samt ett större utbud av ändamålsenliga och effektiva lokaler.

På ett levande campus finns blandade funktioner som berikar och förenklar vardagen för studenter, medarbetare och besökare. Ett levande campus innebär att universitetets lokaler nyttjas till större grad samt till rätt ändamål oavsett om det avser lärandemiljöer, forskningsmiljöer eller kontor.

Fastighetsavdelningen bedömer alla förfrågningar om lokalanpassningar individuellt med hänsyn till den kommande lokaloptimeringen. Det kan finnas skäl till att avvakta med anpassningar om de påverkas av lokaloptimeringen.

Vill du till exempel bygga om ditt kontor för att skapa flera mindre rum kan det vara nödvändigt att vänta med att genomföra detta i samband med lokaloptimeringsprojektets genomförande. Bedömningen sker i respektive fall i samråd med Fastighetsavdelningen.

Information till medarbetare delges av respektive chef. Övergripande information om lokaloptimeringsprojektet uppdateras löpande här, på projektsidan.

De enskilda verksamheterna på Stockholms universitet kommer att bli involverade i respektive delprojekt när dess verksamhet berörs. I och med omlokaliseringar eller lokalanpassningar är det av stor vikt att de berörda verksamheterna involveras och engageras för att dessa ska kunna bistå med sina behov gällande sina lokaler.

Att detta arbete görs tillsammans mellan berörda verksamheter och Fastighetsavdelningen är en förutsättning för ett lyckat resultat. Inför respektive delprojekt kommer berörd verksamhet att bli kontaktad av Fastighetsavdelningen för att upprätta en arbetsgrupp inom verksamheten som deltar i planeringen samt genomförandet av de åtgärder som kommer att ske.

Övergången från verksamhetsegna till centralt bokningsbara undervisningssalar kommer att behöva utredas vidare. Detta för att i detalj gå igenom vilka salar som berörs och när en övergång kan ske.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar angående lokaloptimeringsprojektet? Kontakta ansvariga via e-post.

info-lokaloptimering@su.se

Senast uppdaterad: 2024-11-22

Sidansvarig: Fastighetsavdelningen