Medieproduktion

Har du en idé om en film- eller ljudproduktion som du vill göra? Medieproduktion, universitetets in-housebyrå, är experter på att producera film och ljud av hög kvalitet. Vi hjälper dig att kommunicera framgångsrikt.

Vill du synliggöra forskning, kurs- och programutbud, dokumentera eller streama föreläsningar och evenemang? Hör av dig till oss så tar vi fram en helhetslösning, från planering av innehåll och bildtänk till leverans av rätt filformat.

Att starta filmprojekt

Att starta ett filmprojekt innebär för många att ge sig ut på okänd mark. Hur funkar det egentligen? Nedan har vi samlat ett urval av tips på vad du ska tänka på. När du känner dig redo att beställa kan du ladda ner briefen och besvara frågorna så gott du kan. Ju tydligare ramar desto effektivare blir vårt samarbete.

Vi vill att våra beställare ska få ut det mesta möjliga av sin budget och samtidigt vill vi skapa de bästa förutsättningarna för att göra en bra film.

 • Ha ett tydligt mål och gör hemläxan kring det. Det är viktigt att veta vad du vill uppnå och vilka målgrupper du har. Inför uppdraget säkrar vi tillsammans en gemensam målbild.
 • Ha ett realistiskt mål, med betoning på ett. Försöker man uppnå för många olika saker i samma satsning kan det resultera i en splittrad slutprodukt som får svårt att nå sin målgrupp.
 • Stäm av satsningen mot din verksamhets värdegrund och övergripande mål.
  Har ni inte samsyn kring behovet är det svårt att vara tydlig mot oss i beställningsprocessen.
 • Förmedla behov och önskemål (briefen). Vilka effektmål har du? Ska filmen resultera i känsla eller handling?
 • Var ute i god tid. Ha förståelse för att filmproduktion tar lite tid.
 • Förstå förhållandet mellan tid, kvantitet och kostnad. Det är svårt att göra något riktigt bra om tiden är knapp och budget saknas.
 • Var tydlig med vem som har beslutanderätt. Se till att ha en enda kontaktyta gentemot Medieproduktion och vänta med feedback tills alla som ska säga ok har tyckt till.
 • Ha respekt för tidsramarna och uppfyll de egna åtagandena. Annars går det inte att hålla tidsplanen.
 • Var medveten om att ändringar efter du väl har gett klartecken kan förändra prisbilden.
 • Våga ställa de där ”dumma frågorna”. Förstår inte du förstår ingen annan heller.

Innan du beställer en produktion är det viktigt att du tänker igenom syfte och budskap med filmen. Därför skickar vi en brief som vi vill att du fyller i.

Briefen innehåller bland annat frågor kring vilket innehåll du förväntar dig och hur du tänker att produktionen ska kunna användas. Ibland behöver vi även ha ett möte. Utifrån dina svar tar vi sedan fram ett realistiskt kostnadsförslag.

Briefen är ett bra stöd i planeringen av de flesta produktioner och innehåller även konkreta tips på vad som är viktigt att tänka på i förberedelserna. Ska vi till exempel ut och filma på plats behöver inspelningsteamet ha tillgång till lokalen i god tid inför inspelningen, för att hinna montera upp all utrustning.

Tänk på att alla som medverkar i en film måste ge sitt samtycke i förväg.

När du godkänt offerten kör vi igång förproduktionen. Oftast börjar vi med att träffas för att ha ett gemensamt planeringsmöte där vi lägger upp det fortsatta arbetet.

Deadline bestämmer du själv och vi anpassar vår produktion efter det. Du kommer att ha möjlighet att titta på det färdigklippta materialet och komma med synpunkter och eventuella korrigeringar i god tid före bestämd deadline.

Vad kostar det?

Vi debiterar timkostnad för alla våra produktioner och priset kan variera mycket beroende på vilken typ av produktion du vill ha.

När du kontaktar oss behöver vi i ett första steg få en övergripande uppfattning om projektets karaktär. För att få en tydlig bild av ditt syfte och mål med produktionen kommer vi därför att ställa en del frågor och vi vill också gärna att du fyller i en brief.

Dina svar ger oss ett bra underlag för att ta fram ett realistiskt kostnadsförslag. Så snart du godkänt offerten startar förproduktionen som ofta inleds med ett gemensamt planeringsmöte.

Briefer

Briefen hjälper både oss och dig att förbereda din produktion på bästa sätt. Dina svar ger oss en bild av uppdraget och vi kan börja fundera kring resurser och den kreativa idén. Använd gärna briefen oavsett om du tar hjälp av oss eller bestämmer dig för att producera själv.

Om du är osäker på vilken brief som passar bäst för just ditt projekt, stäm av med oss.

Brief Svenska Word, 166 kB.
Brief engelska Word, 165.4 kB.
Brief event svenska Word, 166.8 kB.

Inspelad föreläsning i studio

Att spela in en hel föreläsning på film är det optimala sättet för forskare och lärare att snabbt och enkelt nå ut till sina studenter i dagens digitala värld. Studenterna kan se föreläsningen när de vill, var de vill och hur många gånger som helst.

Vid en studioföreläsning kommer föreläsaren till universitetets tv-studio i Södra huset, lokal F3164. Det går utmärkt att ta med en presentation på USB-sticka eller laptop. Bilder från den klipps in i den färdiga videoföreläsningen. Som i alla sammanhang gäller att ha stora tydliga texter samt bilder som man har rätt att använda.

Sedan hålls anförandet direkt in i kameran, som om den vore publiken.

Vår bildproducent gör en viss efterbearbetning. Därefter levereras en filmlänk att publicera i Athena eller på annan plattform. Är man inte är van att stå framför kameran bistår vi gärna med vägledning. Tanken är att det ska vara enkelt, du ska kunna koncentrera dig på att hålla en bra föreläsning – vi sköter resten.

Webbsändningar och digitala evenemang

Vill du ha hjälp med att dokumentera föreläsningar och paneldiskussioner eller skapa direktsända fler-kamera produktioner för webben eller social medier? Medieproduktion har teknik och kompetens för många olika typer av lösningar.

Fundera på hur du vill nå din publik, i vilken grad publikens interaktion är viktig och hur du vill sprida sändningen i efterhand.

 • Direktsändningar och även On-Demand
 • Hybridmöten
 • Förinspelade inslag
 • Medverkande föreläsare via Zoom
 • Studiosändningar via Zoom
 • Presskonferenser
 • Studioproduktioner

Vi har samarbete med UR Samtiden och det finns möjlighet att få din i föreläsning spridd i nationell TV.

Våra filmer

Nedan ser du ett urval av de produktioner vi gjort under den senaste tiden. Kanske nästa film blir din?

Beställ ljudproduktion

Hos Medieproduktion kan du beställa ljudproduktion av högsta kvalitet. Våra ljudtekniker har en bred kompetens och hjälper dig att producera din podcast med rätt teknik i anpassade lokaler.

Har du ett spännande ämne för en podcast men ingen färdig idé?
Våra producenter hjälper dig gärna med att ta fram koncept, utveckla manus till din podd.

Några exempel:

Kontakt

Välkommen att höra av dig med frågor och beställningar.

Medieproduktion

Senast uppdaterad: 2024-05-31

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen