Skrivhandbok

Detta kapitel handlar om hur vi gemensamt ska skriva och jobba med innehållet på mallarna.

Skriv enkelt med det viktigaste först, då har du redan förbättrat servicen till besökaren på vår webb.

Skriva för medarbetarwebben

Det är svårare att ta till sig kunskap när du läser på en skärm jämfört med om du läser tryckt material. Det är därför viktigt att skapa en text som är lätt att läsa, välstrukturerad och lätt att överskåda. Genom att använda klarspråk och att följa riktlinjerna för digital tillgänglighet gör du det lättare för besökaren att hitta fram i texten.

Klarspråk
Digital tillgänglighet

Tänk på följande när du skriver för besökare på webben:

  • På webben måste rubriker berätta mer för att hjälpa läsaren hitta till texten och förstå den. Samtidigt ska rubrikerna inte vara för långa (några få ord räcker).
  • Skriv tydliga och informativa ingresser som lockar till läsning.
  • Dela in brödtexten i lagom långa stycken så att det går bra att läsa även via mobil. På webben är det bra att använda rätt korta stycken.
  • Använd mellanrubriker för att guida läsaren genom texten.
  • Länktexter måste förklara vart länken leder eftersom länkar hjälper läsaren att hitta mer innehåll. Länkarna ska kunna stå för sig själva, använd inte "Läs mer" eller "Klicka här".

På webbriktlinjer.se kan du läsa mer om hur du kan hjälpa webbplatsens besökare att hitta, förstå och använda innehållet.

webbriktlinjer.se

Text och språk vid Stockholms universitet

På medarbetarwebben finns sidan "Text och språk", där hittar du råd, stöd och riktlinjer . Där finns också guider och nyttiga länkar.

Text och språk

Innehåll Skrivhandbok

Senast uppdaterad: 2024-05-14

Sidansvarig: