Digital tillgänglighet

Allt material som du lägger upp på medarbetarwebben ska uppfylla kraven på digital tillgänglighet. Informationen under rubriken Råd och tips är hämtad från webbriktlinjer.se och gäller för alla myndigheter (inte specifikt bara Stockholms universitet).

Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) beskriver digital tillgänglighet så här:

"Digital tillgänglighet innebär att ingen ska hindras från att få tillgång till digital offentlig service såsom tjänster och information på webbplatser och applikationer. Tillgänglighet i detta sammanhang betyder inte att något ska vara åtkomligt utan det betyder att information och tjänster ska kunna användas av alla människor oavsett funktionsnedsättning eller bredast möjliga spektrum av egenskaper och förmågor."

De officiella riktlinjerna för hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig sektor: webbriktlinjer.se

Digital tillgänglighet vid Stockholms universitet

Sitevisions tillgänglighetskontroll

Den inbyggda tillgänglighetskontrollen i Sitevision kollar att sidan du redigerar uppfyller grundläggande tillgänglighetskrav, till exempel att du använder rätt rubriknivåer. Om sidan innehåller tillgänglighetsfel får du en varning när du trycker på Publicera.

OBS! Ignorera inte varningen. Korrigera det som är fel. Sen kan du publicera sidan.

Det finns saker som tillgänglighetskontrollen kan missa. Om du är osäker på vad som gäller, kontrollera vad som står på webbriktlinjer.se.

Råd och tips

Det här behöver du tänka lite extra på när du jobbar med innehållet på medarbetarwebben.

Skriv klarspråk

Att skriva klarspråk är en del av att skapa tillgängligt innehåll på webben.

Använd rätt rubriknivåer

Rubriknivåerna ska följa en hierarkisk ordning. Det betyder att du till exempel inte får använda H3 om du inte har en H2 högre upp på sidan.

Skriv tydliga rubriker

Rubrikerna ska vara korta ge läsaren en uppfattning om vad sidan innehåller. Använd nyckelord ur texten. Undvik rubriker som till exempel "innehåll" eller "läs mer".

Skriv tydliga länktexter

Länka aldrig enbart till ordet "här" eller "läs mer". Länktexten ska göra det tydligt för besökaren var hen kommer att hamna om hen klickar på länken.

Publicera i första hand dokument i html

Det är alltid mer tillgängligt att presentera innehåll direkt på webbsidan istället för att länka till dokument.

Om du trots allt laddar upp ett pdf-dokument (fastän det är bättre att presentera innehållet direkt på webbsidan) så måste dokumentet vara tillgänglighetsanpassat.

På sidan Digital tillgänglighet vid Stockholms universitet kan du läsa mer om pdf:er. Det finns även information om det på webbriktlinjer.se: Publicera i första hand dokument i html

Hur vet jag om min pdf är tillgänglig?

På webbriktlinjer.se finns olika verktyg för att testa om dina pdf:er är tillgängliga: webbriktlinjer.se/testa-din-webbplats/automatiska-testverktyg/#dokument

Senast uppdaterad: 2024-03-18

Sidansvarig: