Klarspråk

Alla texter som läggs upp på medarbetarwebben ska vara skrivna i klarspråk. Det betyder att språket ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Vi ska utgå ifrån mottagarens perspektiv när vi skriver.

Det kan hända att du som webbredaktör behöver omarbeta gamla texter, som inte uppfyller kriterierna för hur vi som myndighet ska skriva. På den här sidan får du en kort genomgång av hur du skriver klarspråk och även några länkar till sidor där du kan lära dig mer om det.

Vad betyder "vårdat, enkelt och begripligt"?

I de utfällbara fälten här nedanför kan du läsa mer om vad "vårdat, enkelt och begripligt innebär".

Vi ska följa den officella språkvårdens rekommendationer. Språket ska vara korrekt och exempelvis inte innehålla stavfel, särskrivningar eller grammatiska fel. Utgå ifrån Myndigheternas skrivregler (som är en vägledning för alla som skriver inom myndigheter, kommuner och annan offentlig verksamhet).

Myndigheternas skrivregler

Undvik gammalmodiga ord och uttryckssätt som kan vara svåra att förstå. Variera längden på meningarna. Använd aktiva verbformer.

Att skriva begripligt handlar om att anpassa texten till mottagaren. Olika mottagare har olika förkunskaper, behov, intressen och förutsättningar. För att din text ska vara begriplig behöver du anpassa den till mottagarna, så att de har möjlighet att förstå vad du skriver om. Tänk på vem som ska läsa din text redan innan du börjar skriva.

Kom ihåg att din text behöver ha en tydlig uppbyggnad. Oftast är det bra att skriva det viktigaste först. Dela in texten i lagom långa stycken och se till att ha tydliga rubriker och mellanrubriker.

Klarspråkshjälpen

Hos myndigheten Institutet för Språk och Folkminnen (ISOF) finns avdelningen Språkrådet, som är ansvarig för språkvård och språkpolitik i Sverige. På deras webb finner du sidan Klarspråkshjälpen, där de har samlat råd och redskap för att skriva klarspråk. Där kan du till exempel testa din text och få praktiska exemepel på hur du gör för att skriva klarspråk.

Klarspråkshjälpen

Samlade länkar

Myndigheternas skrivregler – De skrivregler som gäller för oss.
Att skriva klarspråk – här får du tips, råd och exempel på klarspråk.
Frågelådan i svenska – Här du kan söka efter svar på frågor om svenska ord, skrivregler, grammatik, med mera.
Språklagen i praktiken – En vägledning om hur språklagen ska tolkas och tillämpas i offentlig verksamhet.

Läsbarhetsindex

För att kontrollera textens läsbarhet kan du använda LIX (Läsbarhetsindex). Målet är att alla texter ska ha läsbarhetsindex under 45.

www.lix.se –  testa läsbarheten.

Text och språk vid Stockholms universitet

På medarbetarwebben finns råd, stöd och riktlinjer för text och språk vid Stockholms universitet:

Text och språk

Språkpolicy

Stockholms universitets språkpolicy

Senast uppdaterad: 2024-03-18

Sidansvarig: