Riktlinjer för utbildning
Här finns riktlinjer, blanketter och mallar för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Kurs och kursplan
Institutionsstyrelsen anhåller till fakultetsnämnden om att inrätta en ny kurs. Institutionsstyrelsen ansvarar för att kursplanens innehåll är korrekt och följer fakultetens anvisningar vid fastställande samt revidering av kursplan. Det är även institutionsstyrelsen som beslutar att avveckla en kurs.
Utbildningsplan
Institutionsstyrelsen anhåller till fakultetsnämnden om att starta ett nytt utbildningsprogram, varpå fakultetsnämnden beslutar om att inrätta programmet och fastställa utbildningsplanen. När ett program ska förändras anhåller institutionsstyrelsen till fakultetsnämnden om att revidera utbildningsplanen. Fakultetsnämnden beslutar även, efter anhållan från institutionsstyrelsen, om att avveckla ett utbildningsprogram vilket innebär att utbildningsplanen upphävs.
Huvudområde och lokal examensbeskrivning
Syftet med att etablera ett nytt huvudområde är att möjliggöra utfärdande av generell examen inom det huvudområdet. När fakultetsnämnden fattar beslut om att inrätta ett huvudområde (med eller utan inriktningar) fattas samtidigt beslut att fastställa en lokala examensbeskrivning. I den lokala examensbeskrivningen anges vilka kurser som är obligatoriska för examen inom huvudområdet.
Vid förändringar av utbildning som ges inom ett huvudområde ska en reviderad lokal examensbeskrivning fastställas. Exempel på förändring är att ändra utbudet av obligatoriska kurser eller att lägga till en inriktning inom huvudområdet.
Beslut om avveckling av ett huvudområde eller en inriktning inom ett huvudområde fattas av fakultetsnämnden efter anhållan från institutionsstyrelsen
Utbildning på forskarnivå
Det grundläggande regelverket för utbildning på forskarnivå återfinns i Högskoleförordningen (HF). Samhällsvetenskapliga fakultetens regler kompletterar det grundläggande regelverket i HF, samt de överordnade styrdokumenten Stockholms universitets antagningsordning respektive Regler för utbildning och examination på forskarnivå.
Allmän studieplan
För varje ämne som anordnar utbildning på forskarnivå ska det finnas en allmän studieplan. Beslut om att fastställa allmän studieplan fattas av fakultetsnämnden.
Mall Pdf, 54.2 kB. och tillhörande anvisningar för allmän studieplan Pdf, 364.4 kB. för utbildning på forskarnivå gäller för hela det humanvetenskapliga området.
Individuell studieplan
För varje doktorand ska det upprättas en individuell studieplan. Planen ska innehålla högskolans och doktorandens åtaganden och en tidsplan för doktorandens utbildning. Planen ska beslutas efter samråd med doktoranden och hans eller hennes handledare. Den information som ska ingå i den individuella studieplanen framgår av det länkade dokumentet. Pdf, 1.6 MB. Idag används huvudsakligen den digitala versionen. Information om dISP finns här.
Disputation och licentiatseminarium
Disputation
Examination av doktorsavhandling sker i samband med en offentligen utlyst disputation. För varje disputation ska opponent, ordförande samt en betygsnämnd med tre ledamöter och en suppleant utses.
- Tid för disputation beslutas av Studentavdelningen.
- Disputationsanmälan Word, 352 kB. med förslag på fakultetsopponent, ordförande och betygsnämndsledamöter fylls i av handledaren.
- Fakultetsopponent, betygsnämnd och ordförande vid disputationen utses av fakultetsnämnden.
Disputationsanmälan
För disputationsanmälan vänligen fyll i dokumentet; Disputationsanmälan Word, 350.5 kB. och skicka till samfakdisputationer@su.se senast sex terminsveckor före disputation.
Se även dokumentet; Regler för disputation vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Pdf, 179.6 kB.
Önskas blankett för disputationsanmälan där antalet ledamöter i betygsnämnden ska vara fem, vänligen kontakta samfakdisputationer@su.se.
Relaterade länkar
Doktorsexamen
Den som har blivit godkänd vid disputation och fullgjort sina kurser kan ta ut doktorsexamen. Ansökan om doktorsexamen görs hos Studentavdelningen.
Kontakt
För frågor som rör licentiatseminarier och disputationer, skicka e-post till: samfakdisputationer@su.se
Licentiatseminarium
Examination av licentiatuppsats sker i samband med ett offentligen utlyst licentiatseminarium. För varje licentiatseminarium ska opponent, ordförande samt en examinator eller en betygsnämnd med tre ledamöter utses.
Regler för licentiatseminarier vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Word, 172.8 kB.
Licentiatexamen
Den som har blivit godkänd vid licentiatseminarium och fullgjort sina kurser kan ta ut licentiatexamen. Ansökan om licentiatexamen görs hos Studentavdelningen.
Kontakt
Utbildningsgruppen
utbildning@samfak.su.se
Utbildningsledare
Anna Nyberg, tfn. 08-16 24 91
Kristina Nilsson Björkenstam,
tfn. 08-16 39 28
Handläggare
Anders Nilsson, tfn. 08-16 44 78
Sandra Strandberg, tfn. 08-16 26 09