Riktlinjer för utbildning

Här finns riktlinjer, blanketter och mallar för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kurs och kursplan

Institutionsstyrelsen anhåller till fakultetsnämnden om att inrätta en ny kurs. Institutionsstyrelsen ansvarar för att kursplanens innehåll är korrekt och följer fakultetens anvisningar vid fastställande samt revidering av kursplan. Det är även institutionsstyrelsen som beslutar att avveckla en kurs.

Inrättande av ny kurs

Beslut om inrättande av kurs fattas av ordförande i Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) på delegation av fakultetsnämnden efter anhållan från institutionsstyrelsen.

I Regler för etablering och avveckling av utbildning, avsnitt 2.3, återfinns universitets regler för inrättande av kurs. Se även dokumenten: Mall för kursplaner vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Pdf, 228.4 kB. och i Handläggningsordning för kursplaner vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Pdf, 185.1 kB.

Har du frågor vid inrättande av kurs, kontakta: utbildning@samfak.su.se

Beredningsprocess

Förslag till inrättande av kurs bereds enligt institutionens besluts- och delegationsordning. Studentrepresentant ska ges möjlighet att delta i beredning och beslut.

  1. Institutionsstyrelsen inkommer till fakultetsnämnden med förslag på inrättande av ny kurs genom att skicka en anhållan till fakultetskansliet: utbildning@samfak.su.se.
  2. Anhållan ska bestå av dokumentet Anhållan om inrättande av kurs Word, 300.9 kB. samt ett färdigmarkerat utkast till kursplan i Ladok med den basinformation som krävs för inrättande.
  3. Handläggare på fakultetskansliet granskar anhållan och återkopplar till institutionen vid frågor.
  4. Handläggare delger förslaget till studentrepresentant för synpunkter.
  5. Handläggare föredrar ärendet för ordförande i Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) som fattar beslut om inrättande av kurs på delegation av fakultetsnämnden.
  6. Handläggare expedierar beslutet till institutionen och inrättar kursplanen i Ladok.

Anhållan om inrättande bereds i den ordning de inkommer till fakultetsnämnden. Handläggningstiden är normalt två till tre veckor, men kan vara längre under arbetstoppar (exempelvis under december-januari). Tänk på att även stämma av mot deadlines i den studieadministrativa kalendern.

Efter beslut om inrättande

Efter inrättande beslutar institutionsstyrelsen att fastställa den kompletta kursplanen och institutionen fastställer kursplanen i Ladok.

Fastställande av kursplan

Fastställande av kursplan innebär att kursplanens innehåll beslutas av institutionsstyrelsen (får som längst vidaredelegeras till prefekt) och verkställs i Ladok av institutionen.

Kursplanens innehåll ska följa fakultetens riktlinjer i Handläggningsordning för kursplaner vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Pdf, 185.1 kB. och Mall för kursplaner vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Pdf, 228.4 kB.

Vid frågor om kursplaner, kontakta: utbildning@samfak.su.se

Deadlines för fastställande för kurser som söks via Antagning.se

En kursplan som ska vara sökbar på Antagning.se ska vara fastställd senast när anmälan öppnar (normalt 15 mars respektive 15 september). Se deadlines i den studieadministrativa kalendern.

Om särskilda skäl föreligger kan dispens beviljas av Områdesnämnden för humanvetenskap. Dispens ges endast för kurser som ges inom program samt kurser inom vidareutbildning av lärare (VAL) och utlandsutbildade lärares vidareutbildning (ULV) och uppdragsutbildning. Vid dispens ska kursplanen vara fastställd senast åtta veckor före kursstart.

Kurser som saknas anmälningstid

En kursplan för en kurs som saknar anmälningstid (endast registrering) ska vara fastställda senast åtta veckor före kursstart.

Revidering av kursplan

Revidering innebär att kursplanens innehåll uppdateras och fastställs av institutionsstyrelsen. Beslutet att fastställa får vidaredelegeras till prefekt. Efter beslut fastställs den reviderade kursplanen i Ladok av institutionen.

När en kursplan öppnas för revidering i Ladok låses alla avsnitt av kursplanen upp, utom basinformationen. Kursplanens innehåll ska följa fakultetens riktlinjer i Handläggningsordning för kursplaner vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Pdf, 185.1 kB. och Mall för kursplaner vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Pdf, 228.4 kB..

En reviderad kursplan kan börja gälla tidigast från och med terminen efter senast fastställda kursplan.

Vid frågor om revidering av kursplaner, kontakta: utbildning@samfak.su.se

Deadlines för fastställande av reviderad kursplan

Kurser söks via Antagning.se

En kursplan som ska vara sökbar på Antagning.se ska vara fastställd senast när anmälan öppnar (normalt 15 mars respektive 15 september). Se deadlines i den studieadministrativa kalendern.

Om särskilda skäl föreligger kan dispens beviljas av Områdesnämnden för humanvetenskap. Dispens ges endast för kurser som ges inom program samt kurser inom vidareutbildning av lärare (VAL) och utlandsutbildade lärares vidareutbildning (ULV) och uppdragsutbildning. Vid dispens ska kursplanen vara fastställd senast åtta veckor före kursstart.

Kurser som saknas anmälningstid

En kursplan för en kurs som saknar anmälningstid (endast registrering) ska vara fastställda senast åtta veckor före kursstart.

Upphävande av kursplan och avvecklande av kurs

Institutionen beslutar om att avveckla en kurs och upphäva kursplanen. Beslut om avveckling och upphävande ska fattas både när en kurs helt ska utgå ur utbildningsutbudet och vid nyinrättande när en ny kursplan ersätter en befintlig.

Beslut om avveckling av kurs och upphävande av kursplan fattas av institutionsstyrelsen och får inte vidaredelegeras. Institutionsstyrelsen ska även fastställa avvecklingsperiodens längd. Under avvecklingsperioden är kursplanen fortfarande juridiskt bindande och registrerade studenter har rätt att examineras på kursen enligt kursplanens övergångsregler. Regler om avvecklingsperiodens längd återfinns i Regler och handläggningsordning för etablering och avveckling av utbildning, avsnitt 3.3.2.

Förslag på beslutsformulering: ”Beslut om upphävande är fattat av institutionsstyrelsen vid [ange institution] YYYY-MM-DD. Kursen avvecklas under perioden YYYY-MM-DD till YYYY-MM-DD. Kursplanen upphör att gälla YYYY-MM-DD.”

I Regler och handläggningsordning för etablering och avveckling av utbildning, avsnitt 3.2, återfinns universitetets regler för avveckling av kurser på grundnivå och avancerad nivå. Bland annat regleras vad som gäller vid avveckling av kurser som ges inom program eller examensgivande kurser samt hur studenter som inte har avslutat kursen ska informeras om beslut om avveckling.

Rutin för upphävande av kursplaner i utbildningsdatabaserna:

Vid frågor om avveckling, kontakta utbildningsgruppen: utbilding@samfak.su.se

Utbildningsplan

Institutionsstyrelsen anhåller till fakultetsnämnden om att starta ett nytt utbildningsprogram, varpå fakultetsnämnden beslutar om att inrätta programmet och fastställa utbildningsplanen. När ett program ska förändras anhåller institutionsstyrelsen till fakultetsnämnden om att revidera utbildningsplanen. Fakultetsnämnden beslutar även, efter anhållan från institutionsstyrelsen, om att avveckla ett utbildningsprogram vilket innebär att utbildningsplanen upphävs.

Inrättande och fastställande av nytt utbildningsprogram

  1. Institutionen bereder förslag till utbildningen enligt institutionens besluts- och delegationsordning. Ta gärna stöd av fakultetskansliet vid beredningen. Tänk på att studentrepresentant ska ingå i både beredning och beslut.

    Observera att om anhållan om nytt utbildningsprogram sker i samband med en anhållan om nytt huvudområde eller ny inriktning ska en separat anhållan skrivas fram för utbildningsprogrammet respektive huvudområde/inriktning.
  2. Institutionsstyrelsen beslutar om att till fakultetsnämnden inkomma med förslag om inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan (sådant beslut får inte vidaredelegeras) och skickar anhållan till fakultetskansliet utbildning@samfak.su.se.
    Anhållan bör skickas in minst 4 veckor före fakultetsnämndens sammanträde. Se kalendarium.
  3. Anhållan består av ett missiv och utkast till utbildningsplan i PDF-format nedladdat från Ladok, samt i möjligast mån kursplaner för programkurserna. Enligt Regler och handläggningsordning för etablering och avveckling av utbildning ska anhållan innehålla information om följande:
  • Formalia
  • Motivering
  • Måluppfyllelse
  • Lärarresurser
  • Forskningsanknytning
  • Internationalisering, hållbar utveckling och breddad rekrytering
  • Jämställdhet
  • Utbildningsmiljö
  • Studentinflytande
  • Ekonomi och infrastruktur

I Regler för etablering och avveckling av utbildning (punkt 2.2 Utbildningsprogram) framgår det vilken information som efterfrågas under respektive punkt och som ska skrivas fram i anhållan till fakulteten.

Bilagor till anhållan:
- Ifyllt utkast till utbildningsplan (pdf från Ladok),
- Ifylld examensmålsmatris
- Beskrivningar av (obligatoriska) kurser som utbildningsprogrammet består av (inkl. inom de olika inriktningarna). Om de (eventuella) valbara kurserna är nödvändiga för uppfyllandet av examensmålen ska beskrivningar av dessa också finnas med.

Ges ett utbildningsprogram i samarbete med annan institution/lärosäte behöver det framgå av missivet att anhållan har förankrats med samarbetsparten.

4) Vid behov, skicka även in ett utkast till ny eller reviderad examensbeskrivning.

5) Handläggare vid kansliet granskar anhållan och återkopplar till institutionen vid frågor.

6) Handläggare föredrar ärendet i fakultetsnämnden som fattar beslut om att inrätta och fastställa utbildningsplan.

7) Handläggare verkställer beslutet i Ladok genom att inrätta och fastställa utbildningsplanen och expedierar beslutet till institutionen.
Utbildningsplanen ska vara fastställd senast när utbildningen öppnar för anmälan.

Tänk på att även kolla ytterligare deadlines på Studieadministrativa kalendern.

Mer ingående beskrivning finns i dokumentet Mall för utbildningsplan Pdf, 190.1 kB. och Handläggningsordning för utbildningsplan Pdf, 208.5 kB.

Fastställande av reviderad utbildningsplan

  1. Institutionen bereder förslag till reviderad utbildningsplan enligt institutionens besluts- och delegationsordning. Tänk på att studentrepresentant ska ingå i beredning och beslut.
  2. Institutionsstyrelsen beslutar om att till fakultetsnämnden inkomma med förslag om revidering av utbildningsplan och skickar anhållan till fakultetskansliet utbildning@samfak.su.se.
  3. Anhållan består av ett missiv och utkast till reviderad utbildningsplan i Ladok samt i möjligast mån kursplaner för nya programkurser.

    Missivet ska innehålla:
    a) En beskrivning av vilka ändringar som önskas
    b) Vilka som berett och beslutat om revideringarna
    c) Ange hur studenterna varit delaktiga under processen
    d) Om kurser från andra institutioner ingår i utbildningsplanen, ska det framgå att respektive institutionsstyrelse samtycker till den nya utbildningsplanen.

    Handläggningstiden är normalt 2-3 veckor.
  4. Kansliet granskar anhållan och återkopplar till institutionen vid frågor.
  5. Handläggare delger förslag till reviderad utbildningsplan till studiebevakare som får 2 arbetsdagar att komma in med synpunkter på underlaget.
  6. Handläggare föredrar ärendet för dekanus, som fattar beslut om fastställande av utbildningsplan på delegation från fakultetsnämnden.
  7. Handläggare verkställer beslutet i Ladok genom att fastställa utbildningsplanen och expedierar beslutet till institutionen.

Utbildningsplanen ska vara fastställd senast 1 månad före sista ansökningsdatum. En utbildningsplan kan endast revideras en gång per termin och kan gälla tidigast kommande termin.

Tänk på att även kolla ytterligare deadlines på Studieadministrativa kalendern.

Mer ingående beskrivning finns i dokumentet Mall för utbildningsplan Pdf, 190.1 kB. och Handläggningsordning för utbildningsplan Pdf, 208.5 kB..

Upphävande av utbildningsplan och avvecklande av utbildningsprogram

Upphävande av en utbildningsplan som helt utgår ur utbudet eller som ersätts med en likvärdig utbildning.

  1. Institutionen bereder förslag till upphävande av utbildningsplan enligt institutionens besluts- och delegationsordning. Tänk på att studentrepresentant ska ingå i beredning och beslut.
  2. I utredningen ska en samlad bedömning av utbildningsprogrammet göras utifrån:
    a) Strategiska överväganden
    b) Söktryck
    c) Ekonomiskt utfall
    d) Kvalitetsprogram och osäker/otydlig arbetsmarknad
    e) Konsekvensanalys gällande vilka ekonomiska och personella följder en avveckling av utbildningsprogrammet medför för berörda institutioner
  3. Institutionsstyrelsen beslutar om att till fakultetsnämnden anhålla om upphävande av utbildningsplan (och därtill kopplad avveckling av utbildningsprogram) och skickar anhållan till utbildning@samfak.su.se. Anhållan bör skickas in minst 4 veckor före fakultetsnämndens sammanträde.
  4. Anhållan ska bestå av en motivering till nedläggningen och information om:
    a) Hur många studenter som finns kvar inom programmet.
    b) När programmet senast hade antagning.
    c) Hur kvaliteten i utbildningen säkerställs för de studenter (inkl. de som beviljats studieuppehåll) som har påbörjat sina studier inom programmet.
    d) Om utbildningen ges tillsammans med andra institutioner ska det framgå att respektive institutionsstyrelse samtycker till nedläggningen.
    e) Information om avvecklingsperiod.
    f) Om studentrepresentanter är hörd i ärendet.

    Om utbildningsplanen ersätts med en likvärdig utbildning behöver anhållan endast innehålla en kort motivering.
  5. Kansliet granskar anhållan och återkopplar till institutionen vid frågor.
  6. Handläggare föredrar ärendet i fakultetsnämnden som fattar beslut om upphävande av utbildningsplan och avveckling av utbildningsprogram.
  7. Handläggare verkställer beslutet i Ladok genom att lägga ned utbildningsplanen och expedierar beslutet till institutionen.

    Mer ingående beskrivning finns i Regelboken – Regler och handläggningsordning för etablering och avveckling av utbildning

Huvudområde och lokal examensbeskrivning

Syftet med att etablera ett nytt huvudområde är att möjliggöra utfärdande av generell examen inom det huvudområdet. När fakultetsnämnden fattar beslut om att inrätta ett huvudområde (med eller utan inriktningar) fattas samtidigt beslut att fastställa en lokala examensbeskrivning. I den lokala examensbeskrivningen anges vilka kurser som är obligatoriska för examen inom huvudområdet.

Vid förändringar av utbildning som ges inom ett huvudområde ska en reviderad lokal examensbeskrivning fastställas. Exempel på förändring är att ändra utbudet av obligatoriska kurser eller att lägga till en inriktning inom huvudområdet.

Beslut om avveckling av ett huvudområde eller en inriktning inom ett huvudområde fattas av fakultetsnämnden efter anhållan från institutionsstyrelsen

Inrättande av huvudområde och eventuell inriktning

  1. Institutionen bereder förslag till nytt huvudområde och eventuell ny inriktning på en utbildningsnivå enligt institutionens besluts- och delegationsordning. Tänk på att studentrepresentant ska ingå i beredning och beslut.
  2. Institutionsstyrelsen beslutar om att till fakultetsnämnden inkomma med anhållan om inrättande av huvudområde och eventuella inriktningar samt fastställande av lokal examensbeskrivning och skickar anhållan till utbildning@samfak.su.se. Anhållan bör skickas in minst 4 veckor före fakultetsnämndens sammanträde.
  3. Se Regler och handläggningsordning för etablering och avveckling av utbildning (punkt 2.1 Huvudområde och inriktning) och Regler och handläggningsordning för inrättande av huvudområde och eventuell inriktning inom huvudområde vid Humanvetenskapliga området Pdf, 95.8 kB. för vad anhållan ska innehålla för information.
  4. Handläggare vid kansliet granskar anhållan och återkopplar till institutionen vid frågor.
  5. Handläggare föredrar ärendet i fakultetsnämnden som fattar beslut om att inrätta huvudområde och eventuella inriktningar samt fastställa den lokala examensbeskrivningen för huvudområdet.
  6. Handläggare expedierar beslutet till institution och studentavdelning.

Mer information finns i Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde Pdf, 95.8 kB..

Ny och reviderad examensbeskrivning

När en ny eller reviderad utbildningsplan (som leder till en generell examen) har fastställts behöver institutionen se över huvudområdets examensbeskrivning. Om ändringar görs av den fristående studiegången behöver detta beredas på institutionen i samråd med studentrepresentant och beslutas av institutionsstyrelsen.

  1. Institutionen bereder förslag till reviderad examensbeskrivning enligt institutionens besluts- och delegationsordning. Tänk på att studentrepresentant ska ingå i beredning och beslut.
  2. Institutionsstyrelsen beslutar om att till fakultetsnämnden inkomma med förslag om ny eller reviderad examensbeskrivning och skickar anhållan till fakultetskansliet utbildning@samfak.su.se.

    För ny examensbeskrivning som ska beslutas av fakultetsnämnden skickas anhållan in minst 4 veckor före fakultetsnämndens sammanträde.

    För revidering av examensbeskrivning är handläggningstiden normalt 2-3 veckor.
  3. Anhållan består av ett utkast till lokal examensbeskrivning och ett missiv. Missivet innehåller information om varför examensbeskrivningen behöver fastställas och eventuellt vilka ändringar som är gjorda. Vid revidering – lägg in ändringar med funktionen spåra ändringar i word-dokumentet.
  4. Kansliet granskar anhållan och återkopplar till institutionen vid frågor.
  5. För ny examensbeskrivning föredrar handläggare ärendet för fakultetsnämnden som fattar beslut om fastställande av lokal examensbeskrivning.
  6. För reviderad examensbeskrivning delger handläggare förslag till reviderad examensbeskrivning till studiebevakare som får 2 arbetsdagar att komma in med synpunkter på underlaget. Därefter föredrar handläggare ärendet för dekanus, som fattar beslut om fastställande på delegation från fakultetsnämnden.
  7. Handläggare expedierar beslutet till institutionen och studentavdelningen som publicerar examensbeskrivningen på webben.

Avveckling av huvudområde samt inriktning inom huvudområde

  1. Institutionen bereder förslag till avveckling av huvudområde enligt Besluts- och delegationsordning Pdf, 493.3 kB.. Tänk på att studentrepresentant ska ingå i beredning och beslut.
  2. Institutionsstyrelsen föreslår fakultetsnämnden att avveckla huvudområde och dess eventuella inriktningar och skickar anhållan till utbildning@samfak.su.se.
  3. Se dokument Regler och handläggningsordning för etablering och avveckling av utbildning för vad som ska ingå i anhållan.

    Anhållan bör skickas in minst 4 veckor före fakultetsnämndens sammanträde. Kansliet granskar anhållan och återkopplar till institutionen vid frågor.
  4. Handläggare föredrar ärendet i fakultetsnämnden som fattar beslut om att avveckla huvudområde och eventuella inriktningar.
  5. Handläggare expedierar beslutet till institution och studentavdelning.

Mer information finns i Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området. Pdf, 95.8 kB.

Utbildning på forskarnivå

Det grundläggande regelverket för utbildning på forskarnivå återfinns i Högskoleförordningen (HF). Samhällsvetenskapliga fakultetens regler kompletterar det grundläggande regelverket i HF, samt de överordnade styrdokumenten Stockholms universitets antagningsordning respektive Regler för utbildning och examination på forskarnivå.

Allmän studieplan

För varje ämne som anordnar utbildning på forskarnivå ska det finnas en allmän studieplan. Beslut om att fastställa allmän studieplan fattas av fakultetsnämnden.

Mall Pdf, 54.2 kB. och tillhörande anvisningar för allmän studieplan Pdf, 364.4 kB. för utbildning på forskarnivå gäller för hela det humanvetenskapliga området.

Individuell studieplan

För varje doktorand ska det upprättas en individuell studieplan. Planen ska innehålla högskolans och doktorandens åtaganden och en tidsplan för doktorandens utbildning. Planen ska beslutas efter samråd med doktoranden och hans eller hennes handledare. Den information som ska ingå i den individuella studieplanen framgår av det länkade dokumentet. Pdf, 1.6 MB. Idag används huvudsakligen den digitala versionen. Information om dISP finns här.

Disputation och licentiatseminarium

Disputation

Examination av doktorsavhandling sker i samband med en offentligen utlyst disputation. För varje disputation ska opponent, ordförande samt en betygsnämnd med tre ledamöter och en suppleant utses.

  • Tid för disputation beslutas av Studentavdelningen.
  • Disputationsanmälan Word, 352 kB. med förslag på fakultetsopponent, ordförande och betygsnämndsledamöter fylls i av handledaren.
  • Fakultetsopponent, betygsnämnd och ordförande vid disputationen utses av fakultetsnämnden.

Disputationsanmälan

För disputationsanmälan vänligen fyll i dokumentet; Disputationsanmälan Word, 350.5 kB. och skicka till samfakdisputationer@su.se senast sex terminsveckor före disputation.

Se även dokumentet; Regler för disputation vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Pdf, 179.6 kB.

Önskas blankett för disputationsanmälan där antalet ledamöter i betygsnämnden ska vara fem, vänligen kontakta samfakdisputationer@su.se.

Relaterade länkar

Doktorsexamen

Den som har blivit godkänd vid disputation och fullgjort sina kurser kan ta ut doktorsexamen. Ansökan om doktorsexamen görs hos Studentavdelningen.

Kontakt

För frågor som rör licentiatseminarier och disputationer, skicka e-post till: samfakdisputationer@su.se

Licentiatseminarium

Examination av licentiatuppsats sker i samband med ett offentligen utlyst licentiatseminarium. För varje licentiatseminarium ska opponent, ordförande samt en examinator eller en betygsnämnd med tre ledamöter utses.

Regler för licentiatseminarier vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Word, 172.8 kB.

Licentiatexamen

Den som har blivit godkänd vid licentiatseminarium och fullgjort sina kurser kan ta ut licentiatexamen. Ansökan om licentiatexamen görs hos Studentavdelningen.

Kontakt

Utbildningsgruppen
utbildning@samfak.su.se

Utbildningsledare
Anna Nyberg, tfn. 08-16 24 91
Kristina Nilsson Björkenstam,
tfn. 08-16 39 28

Handläggare
Anders Nilsson, tfn. 08-16 44 78
Sandra Strandberg, tfn. 08-16 26 09

Senast uppdaterad: 2024-10-11

Sidansvarig: Samhällsvetenskapliga fakulteten