Kris och kontinuitet
Krisplanering är en del av universitetets strategier för att förebygga och hantera oförutsedda händelser. Utöver krisplaneringen är kontinuitetsplanering och riskhantering viktiga delar i arbetet.
Krisplan
Krisplanen vid Stockholms universitet tydliggör en sammanhållen och uttrycklig central krisledning och rutiner för insatser vid allvarliga händelser.
Krisplanering
Krisplanen är även avsedd att tydliggöra kravet på lokala krisplaner och utgöra stöd för prefekt, föreståndare direkt underställd dekanus och/eller avdelningschef inom förvaltningen vid Stockholms universitet i arbetet att upprätta lokala krisorganisationer och planer för sina respektive verksamheter utifrån en myndighetsgemensam struktur.
Lokal krisplanering och övning
Enligt SU:s krisplan ska varje institution/enhet ha en utarbetad krisplan. I krisplanen ska tydligt framgå vem som gör vad om något allvarligt inträffar. Säkerhetsfunktionen vid Fastighetsavdelningen kan bidra med hjälp och stöd med att upprätta eller revidera en krisplan.
Har ni upprättat en krisorganisation kan säkerhetsansvariga även hjälpa till och genomföra övningar för att testa hur väl er organisation fungerar.
Kontinuitetsplanering
Kontinuitetshantering är den process som upprätthåller och säkerställer de kritiska delarna i en den egna verksamheten och att de kan drivas på en tolerabel nivå vid störningar, exempelvis i den egna eller samhällets infrastruktur. Genom detta arbete minskar organisationen sin sårbarhet och ökar motståndskraft mot händelser som kan påverka de kritiska delarna av verksamheten.
Kontinuitetsarbetet bedrivs parallellt med krisplanering, dessa planer kan aktiveras samtidigt eller var för sig. Exempelvis kan kontinuitetsplanen behöva användas vid en störning i IT-system utan att krisplanen tas i bruk, på samma sätt kan situationer uppstå som kräver att båda dessa planer behöver aktiveras samtidigt, exempelvis som följd av olycka eller terrorhändelse.
Kontinuitetsplanering behövs inom universitets alla områden eftersom komplexa processer ofta stöttar utbildning, forskning och i förlängningen förtroendet för Stockholms universitet.
Lokal kontinuitetsplanering och övning
En kontinuitetsplan bör finnas i varje del av organisationen där åtgärder beskrivs i händelse av störning i kritiska delar av verksamheten och hur förebyggande arbete kan bedrivas. Säkerhetsavdelningen kan bidra med verksamhetsanpassad utbildning och metodstöd i framtagande och revidering av kris- och kontinuitetsplaner.
Har ni upprättat en krisorganisation finns även möjlighet för stöd att genomföra övningar för att testa hur väl er organisation fungerar.
Krishantering
En kris är en allvarligare händelse som hotar vår verksamhet och kräver snabba åtgärder för att skydda människor, tillgångar och universitetets förtroende. Vid en kris aktiveras universitetets lokala och/eller centrala krisgrupp. Detta finns beskrivet i universitetets krisplan.
Arbetsprocess och metodik vid krisledning
Krishantering vid Stockholms universitet har en processbaserad arbetsmetodik som säkrar en gemensam och kontinuerlig arbetsprocess för hantering av varje allvarlig händelse.
Befattningskort – central krisledning
I händelse av kris har den centrala krisledningsgruppen uppdrag att stötta samt vid behov även mandat att ta över andra verksamheters befogenheter och beslutsrätt i den utsträckning som anses nödvändig med hänsyn till händelsens art och omfattning.
Incidenthantering
Händelser som är mindre allvarliga men ändå kräver uppmärksamhet kallas incidenter och hanteras och rapporteras inom den dagliga verksamheten.
Kriskommunikation
Kriskommunikationsgruppen sköter extern och intern kommunikation samt omvärldsbevakning vid konstaterad kris. Gruppen består av personal från Kommunikationsavdelningen.
Detta gör kriskommunikationsgruppen:
- Föreslår kommunikationsåtgärder för krisledningsgruppen (interna/externa)
- Genomför och samordnar kommunikation på uppdrag av krisledningsgruppen
- Samlar in, säkerställer och förmedlar information via universitetets kanaler
- Bevakar bilden av krisen i medierna.
Kontakt med kriskommunikationsgruppen: redaktion@su.se
Checklistor: arbetsskador, tillbud, hot, dödsfall
Sammanställning av checklistor för vad som ska göras om en anställd eller student drabbas av olika typer av hot, arbetsskador, tillbud eller avlider.
- Checklista – anställd eller student drabbas av svårare olycka på campus
- Checklista – hot via e-post och sociala medier
- Checklista – anställd eller student drabbas av svårare personlig kris
- Checklista – anställd eller student förolyckas eller avlider på campus
- Checklista – anställd eller student förolyckas eller avlider utanför Stockholms universitet
- Checklista – särskilda rutiner om student avlider
Kontakt
Säkerhetsfunktionen kan vid behov stötta dig som ansvarar för en verksamhet med metodstöd och arbetssätt för kris- och kontinuitetsplanering.