Erasmus+

Syftet med programmet är att höja kompetensen och kvaliteten i utbildningen och att stärka studenters färdigheter och konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Med programmet kan studenter studera och praktisera i ett annat land och lärare och personal få kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra länder.

Exempel på vad ett deltagande kan ge är förbättrade språkkunskaper, ökad kunskap och kännedom om andra kulturer och länder, aktivt deltagande i samhället och en känsla av det europeiska medborgarskapet.

Erasmus+ programmet förväntas att stödja den fortsatta utvecklingen av det europeiska utbildningsområdet (European Education Area) fram till 2025 och främja rörlighet och erkännande av akademiska kvalifikationer inom Europa.

Erasmus+ ska bidra till Agenda 2030 och då särskilt mål fyra, att säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och att främja livslångt lärande för alla.

Inom Erasmus+ 2021–2027 finns fyra fokusområden (länkarna leder till UHR:s webbplats om utbyten):

European Charter for Higher Education (ECHE)

För att kunna delta i programmet kan lärosäten ansöka om ett så kallat European Charter for Higher Education (ECHE) för varje programperiod. Vid SU ansöker International Office varje år om mobilitetsmedel och ansvarar för den övergripande programsamordningen, ansökan och projektrapportering av Erasmus+ medel inom ramen för mobilitetsprojekt.

ECHE 2021–27 Pdf, 239 kB.
ECHE Principles Pdf, 108.7 kB.
Erasmus Policy Statement 2021–27 Pdf, 214.3 kB.
Erasmus+ programme guide

Erasmus+ mobilitet (KA1)

Mobilitetsdelen erbjuder studenter möjligheter att studera utomlands med ett Erasmusstipendium. Personal och lärare kan erbjudas finansiering för att jobbskugga, undervisa eller fortbilda sig i ett annat land via Erasmus+. Programmet verkar för ökad internationell rörlighet och möjliggör för deltagare att få internationell erfarenhet och kompetensutveckling vilket stärker deras yrkesfärdigheter och kvalifikationer.

Genom Erasmus+ mobilitet högre utbildning kan studenter studera och praktisera i ett annat program/partnerland.

  • Studier (60–360 dagar)
  • Praktik (60–360 dagar)
  • Kombination av studier och praktik (60–360 dagar)
  • Blandad mobilitet (5–30 dagar eller 60–360 dagar)
  • Blandade intensivprogram (BIP) (5–30 dagar fysisk mobilitet med virtuell komponent)
  • Kort doktorandmobilitet (5–30 dagar eller 60–360 dagar)

Med Erasmus+ mobilitet högre utbildning kan lärare och personal få kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra programländer.

  • Lärarmobilitet (för undervisning utomlands) (2–60 dagar)
  • Personal fortbildning (jobbskuggning, observationsperiod, utbildningsevenemang, osv…) (2–5 dagar)
  • Kombination av undervisning och fortbildning (2–60 dagar)

En doktorand kan delta i samtliga Erasmus+ programmets mobilitetsformer (studier, praktik, undervisningsmobilitet och personalfortbildning) eftersom doktorander kan räknas som så väl student som lärare och personal. Vilken mobilitet doktoranden bör delta i utgår alltså från vad hen ska göra under mobiliteten.

  • Lärarmobilitet (för undervisning utomlands)
  • Personalfortbildning (jobbskuggning, observationsperiod, utbildningsevenemang, osv…)
  • Studier
  • Praktik
  • Kombination av studier och praktik

En nyhet i Erasmus+ är att studenter och personal kan göra blandade utbyten med en kortare fysisk mobilitet och en virtuell del. Nya Erasmus+ ger också möjlighet att anordna blandade intensivprogram i samarbete med organisationer i andra länder. Huvuddelen av en sådan kurs är virtuell och en kortare fysisk gruppmobilitet ingår. Kurser kan anordnas både för studenter och personal.

Den här typen av mobilitet riktar sig i första hand till studenter som annars har svårt att hitta utrymme för mobilitet i sitt utbildningsprogram, exempelvis lärarstudenter.

Deltagaren ska göra en fysisk mobilitet som pågår i 5-30 dagar som ska kombineras med en virtuell komponent som sker antingen innan, under eller efter den fysiska mobiliteten. Den virtuella delen måste även vara en organiserad komponent med ett tydligt lärandemål och resultat. Den virtuella delens längd är flexibel, men hela mobiliteten måste motsvara minst 3 ECTS.

Ordinarie mobilitetsmedel används för finansiering och de fysiska dagarna räknas in i de vanliga Erasmusdagarna.

Lärosäten kan, tillsammans med minst två andra lärosäten från två andra programländer, anordna gemensamma program för grupper av studenter, lärare och administrativ personal. Dessa korta intensivprogram bygger på mer flexibla former för mobilitet och kombinerar en fysisk och en virtuell del.

  • Mer information om BIP
  • BIP inom Civis
  • Utlysning av blandade intensivprogram (BIP) inom Civis

Erasmus+ International Credit Mobility (ICM) möjliggör samarbeten med lärosäten i utomeuropeiska länder och kan omfatta mobiliteter i båda riktningar. Programmet ska bidra till att höja kvaliteten inom utbildningen genom samarbeten och mobilitet a både studenter och personal. Ansökan till programmet görs genom en lärosätesgemensam ansökan till UHR som International Office samordnar.

Läs mer om ICM-programmet och ansökningsförfarandet på Erasmus+ ICM-projekt.

Erasmus+ partnerskap (KA2)

Inom projektsamarbetsdelen kan universitet söka medel för strategiska samarbets- och utvecklingsprojekt i syfte att utveckla och ta tillvara metoder, arbetssätt och initiativ för att stärka och höja kvaliteten inom utbildningen på alla nivåer och inom alla områden.

Det finns centraliserade och decentraliserade projekt. För de centraliserade projekt sker ansökan till Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA). De decentraliserade projekt administreras av de nationella kontoren och ansökan sker till Universitet- och högskolerådet (UHR) eller Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Ansökningar för projekt kräver underskrift av lärosätets Legal representative, eftersom det formellt är lärosätet som går in i ansökan.

Programmet främjar samarbeten i Europa med syfte att utveckla, utbyta och pröva nyskapande metoder och praxis inom utbildning. Målet är att öka kvaliteten och relevansen i de deltagande organisationernas utbildning.

Erasmus+ samarbetspartnerskap

Universitets- och högskolerådet erbjuder kostnadsfria seminarium där du kan få hjälp med din ansökan, diskutera ansökningsidéer och får möjlighet att ställa frågor.

Mer information och datum finner du på UHR:s webbsida.

I det här programmet kan aktörer inom högre utbildning och näringsliv söka bidrag för att stärka Europas innovationskapacitet och främja innovation inom högre utbildning, företag samt det socioekonomiska området i stort.

Via Erasmus Mundus-insatser kan ett konsortium av lärosäten utveckla olika gemensamma masterprogram av hög kvalitet.

Erasmus Mundus-insatser

I det här programmet kan lärosäten söka bidrag för projekt som syftar till att reformera, tillgängliggöra och internationalisera högre utbildning i länder utanför Europa.

Erasmus+ kapacitetsuppbyggnad

Genom programmet kan anordnare av lärarutbildning och lärarfortbildning samarbeta för att förbättra kvaliteten på den grundläggande lärarutbildningen och stödet till lärare under deras första år i yrket.

Erasmus+ lärarakademier

Genom Erasmus+ Jean Monnet ska kvalitet i undervisning och forskning inom ämnesområdet EU-studie över hela världen främjas. EU-studie omfattar studier av Europa i sin helhet med särskild betoning på den europeiska integrationsprocessen. Aktiviteterna ska också främja dialogen mellan den akademiska världen och beslutsfattare.

Erasmus+ Jean Monnet Högre Utbildning

EU-kommissionen lanserade under 2019 möjligheten för lärosäten att ansöka om medel, via European Universities Initiative, för att bli ett Europauniversitet. Målet med Europauniversiteten är att sprida europeiska värderingar och främja en europeisk identitet och kan också innebära ett rejält lyft för den europeiska högre utbildningens kvalitet och konkurrenskraft. Initiativet med Europauniversitet kommer att genomföras fullt ut genom nästa Erasmusprogram 2021–2027.

Stockholms universitet beviljades tillsammans med sju andra lärosäten medel, inom nätverket Civis, inom den första pilotomgången.

Civis – European Civic University Alliance

Mer information om European Universities Initiative finns på EU-kommissionens webb.

I vissa Erasmus-projektansökningar kan du behöva ange information om exempelvis universitetets status och organisationsnummer. Här finner du svar på några av de vanligaste frågorna:

Efterfrågas

SU:s information

PIC (Participant Identification Code)

999885022

OID

E10209019

Legal Representative

Astrid Söderbergh Widding, President


Head of Student Services, har delegerats uppgiften att signera ansökningar, "mandate letters" och "grant agreements" gällande Erasmus.

Officiellt namn

Stockholm University

Förkortning

SU

Officiell juridisk status/form

Public University

Organisationsnummer (Official Registration Number)

202100-3062

Officiell adress

Universitetsvägen 10 A, 106 91 Stockholm, Sweden

VAT Number

SE202100306201

Erasmuskod

S STOCKHO01

ECHE Number

29366-EPP-1-2014 -1-SE-EPPKA3-ECHE

Kontakt

Erasmusutbyte
För frågor om Erasmus+ mobilitet och stipendium
Projektstödutbildning
För frågor om KA2 projekt
Funded by the European Union

Erasmus+ projekt finansieras av europeiska kommissionen

Senast uppdaterad: 2024-09-26

Sidansvarig: Studentavdelningen