Erasmus+
Syftet med programmet är att höja kompetensen och kvaliteten i utbildningen och att stärka studenters färdigheter och konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
Med programmet kan studenter studera och praktisera i ett annat land och lärare och personal få kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra länder.
Exempel på vad ett deltagande kan ge är förbättrade språkkunskaper, ökad kunskap och kännedom om andra kulturer och länder, aktivt deltagande i samhället och en känsla av det europeiska medborgarskapet.
Erasmus+ programmet förväntas att stödja den fortsatta utvecklingen av det europeiska utbildningsområdet (European Education Area) fram till 2025 och främja rörlighet och erkännande av akademiska kvalifikationer inom Europa.
Erasmus+ ska bidra till Agenda 2030 och då särskilt mål fyra, att säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och att främja livslångt lärande för alla.
Inom Erasmus+ 2021–2027 finns fyra fokusområden (länkarna leder till UHR:s webbplats om utbyten):
European Charter for Higher Education (ECHE)
För att kunna delta i programmet kan lärosäten ansöka om ett så kallat European Charter for Higher Education (ECHE) för varje programperiod. Vid SU ansöker International Office varje år om mobilitetsmedel och ansvarar för den övergripande programsamordningen, ansökan och projektrapportering av Erasmus+ medel inom ramen för mobilitetsprojekt.
ECHE 2021–27 Pdf, 239 kB.
ECHE Principles Pdf, 108.7 kB.
Erasmus Policy Statement 2021–27 Pdf, 214.3 kB.
Erasmus+ programme guide
Erasmus+ mobilitet (KA1)
Mobilitetsdelen erbjuder studenter möjligheter att studera utomlands med ett Erasmusstipendium. Personal och lärare kan erbjudas finansiering för att jobbskugga, undervisa eller fortbilda sig i ett annat land via Erasmus+. Programmet verkar för ökad internationell rörlighet och möjliggör för deltagare att få internationell erfarenhet och kompetensutveckling vilket stärker deras yrkesfärdigheter och kvalifikationer.
Erasmus+ partnerskap (KA2)
Inom projektsamarbetsdelen kan universitet söka medel för strategiska samarbets- och utvecklingsprojekt i syfte att utveckla och ta tillvara metoder, arbetssätt och initiativ för att stärka och höja kvaliteten inom utbildningen på alla nivåer och inom alla områden.
Det finns centraliserade och decentraliserade projekt. För de centraliserade projekt sker ansökan till Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA). De decentraliserade projekt administreras av de nationella kontoren och ansökan sker till Universitet- och högskolerådet (UHR) eller Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).
Ansökningar för projekt kräver underskrift av lärosätets Legal representative, eftersom det formellt är lärosätet som går in i ansökan.