Doktorandmobilitet
Doktorander har många möjligheter att delta i utbyten. En doktorand räknas både som student och personal och kan därför söka utlysningar som gäller båda dessa grupper. Mobiliteter som utförs inom ramen för Erasmus+ är stipendiefinansierade.
Inom ramen för Erasmus+ kan doktorander få en internationell erfarenhet i något av de länder som deltar i Erasmus+, Europeiska unionens medlemsstater (inklusive "outermost regions" och "overseas countries and territories"), Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet.
En doktorand kan delta i samtliga Erasmus+ programmets mobilitetsformer (studier, praktik, undervisningsmobilitet och personalfortbildning) förutsatt att villkoren uppfylls eftersom doktorander kan räknas som så väl student som lärare och personal. Det spelar ingen roll vilken finansierings- eller anställningsformer doktoranden har eftersom anställning eller registrering inte definieras i reglerna för Erasmusprogrammet. Vilken mobilitet doktoranden bör delta i utgår alltså från vad hen ska göra under mobiliteten.
På sidan Utbytesmöjligheter för doktorander finns information om internationella möjligheter för doktorander vid Stockholms universitet, men även information om att ta emot en inresande doktorand:
Erasmus+ studentmobilitet – studier
Erasmus+ studentmobilitet för studier utförs inom ramen för ett Erasmusutbytesavtal mellan Stockholms universitet och mottagande lärosäte. Förutsättningen för att delta i en studentmobilitet för studier är därför att det finns ett giltigt Erasmusutbytesavtal som täcker doktorandnivå inom rätt ämnesområde.
Det kan även finnas möjlighet för doktorander att delta i en studentmobilitet för studier inom Europauniversitetsalliansen Civis. För frågor om Civismobilitet, kontakta studentutbyte@su.se
Studentmobilitet för studier kan utföras inom ramen för en vanlig lång mobilitet med en fysisk mobilitet på 60–360 dagar eller som en kortmobilitet med en fysisk mobilitet på 5–30 dagar. En virtuell komponent är valfri för doktorander.
Erasmus+ studentmobilitet – praktik
Inom ramen för Erasmuspraktik kan doktorander praktisera vid ett företag, en organisation eller ett lärosäte. Till exempel för att få en forskningserfarenhet (arbeta som forskningsassistent) eller samla in data till avhandlingen. Det ska utföras ett arbete vid mottagande organisation och det är ett krav att det finns handledning och att arbetet övervakas och utvärderas av värdorganisationen.
Erasmuspraktik kan utföras inom ramen för en vanlig lång mobilitet med en fysisk mobilitet på 60–360 dagar eller som en kortmobilitet med en fysisk mobilitet på 5–30 dagar. En virtuell komponent är valfri för doktorander.
Erasmus+ lärarmobilitet
Erasmus+ lärarmobilitet erbjuder doktorander att undervisa vid ett partneruniversitet där det finns ett giltigt lärarutbytesavtal. Mobilitetens kan pågå minst två dagar och upp till två månader exklusive resdagar och måste innehålla minst 8 timmar undervisning per vecka.
Erasmus+ personalfortbildning
Doktorander kan delta i en personalfortbildning inom Erasmus+ för att jobbskugga på ett företag, en organisation eller ett lärosäte eller delta i en workshop eller en kortare kurs.
Personafortbildningen ska vara relaterad till doktorandens tjänstgöring vid Stockholms universitet och ha en tydlig anknytning till de egna arbetsuppgifterna. Mobiliteten kan pågå två till fem arbetsdagar exklusive resdagar. Det går inte att forska inom ramen för en Erasmus+ personalfortbildning.
Stipendium för studier vid Adam Mickiewicz University
Stockholms universitet utlyser två gånger per år ett stipendium för studier vid Adam Mickiewicz University (AMU) i Polen. Stipendiet finansieras av Stiftelsen Birgitta och Wawrzyniec Weclewicz fond, som har till ändamål att främja samarbetet mellan AMU och Stockholms universitet inom forskning och utbildning.
Vistelsen vid värduniversitet förutsätts normalt gälla en utbytesperiod av en termin, men även en längre vistelse kan komma i fråga.
För mer information ska man kontakta internationaloffice@su.se.
Ta emot en doktorand inom Erasmus+
Det går att ta emot en inresande doktorand både inom ramen för ett vanligt Erasmusutbyte för studier men även som Erasmuspraktikant eller inom ramen för ett lärar- eller personalutbyte. För att en doktorand ska kunna komma till Stockholms universitet på ett Erasmusutbyte för studier eller på ett lärarutbyte krävs att det finns ett giltigt Erasmusavtal som täcker den valda mobilitetsformen.
Det är institutionens ansvar att se till att det finns ett giltigt avtal på plats innan mobilitetsstart.