Riktlinjer för rekrytering och befordran
Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet handlägger befordringsärenden, docenturärenden, flera olika rekryteringsärenden och vissa tjänstledigheter. Här finns anvisningar, riktlinjer och mallar.
Läraranställningar
Det tar mellan 8 och 16 månader från anhållan om utlysning till dess att någon har anställts och börjat sin anställning. Efter att institutionen har inlett ärendet är det fakulteten som ansvarar för processen. Fakultetens handläggare leder institutionen genom processen från början till slut, inhämtar uppgifter när det behövs och håller institutionen informerad om ärendets progression.
Befordran till universitetslektor och professor
Här är en vägledning för sökande om processen, behörighet och bedömningsgrunder för befordran till universitetslektor och professor. Det finns även frågor och svar.
Vid eventuella frågor kontaktar du vår funktionsadress, e-post: samfakrekrytering@su.se eller den utsedde handläggaren för ditt ärende.
Processen i korthet
- Sökande informerar kansliet och skickar in sin ansökan via SU:s rekryteringssystem
- Lärarförslagsnämnden beslutar om sakkunniggranskning.
- Sakkunniggranskning.
- Lärarförslagsnämnden beslutar om rekommendation till befordran.
- Dekan eller rektor beslutar om befordran.
Docentärenden
Ansökan om befordran till docent.
Anställning av gästprofessor
Behörighetskraven för anställning som gästprofessor är desamma som för tillsvidareanställning som professor (HF kap. 4, 3 §) och anställningen får totalt omfatta högst fem år (HF kap. 4, 12 §). Läs mer om behörighetskrav och bedömningsgrunder i Stockholms universitets anställningsordning (AOSU).
Adjungerad professor
Här är en vägledning till institutioner inför anställning av adjungerade professorer. Behörighetskraven för anställning som adjungerad professor är desamma som för tillsvidareanställning som professor (HF kap. 4, 3 §). Avsteg från behörighetskraven får göras om personen har en unik kompetens av särskild vikt för den aktuella verksamheten. Läs mer om behörighetskrav och bedömningsgrunder i Stockholms universitets anställningsordning AOSU.
Affiliering av professor
Syftet med affiliering är att institutionen, utan att anställa, knyter ledande välrenommerade forskare och professorer till sig. En affilierad professor ska i normalfallet vara professorskompetent. Utgångspunkten är att affiliering ska gälla för en längre tid, upp till tre år, då den affilierade förväntas samarbeta med universitetet i olika sammanhang. Ett beslut om affiliering innebär inget ekonomiskt åtagande från universitetets sida. Här är en vägledning till institutioner inför affiliering av professorer.
Tillsvidareanställda adjunkter
Här är en vägledning till institutioner inför utlysning av anställning av tillsvidareanställda adjunkter.
För att få utlysa en adjunktanställning måste dispens ges av rektor. Läs mer om rektors principer och universitetets Anställningsordning (AOSU).
Det tar cirka 4-5 månader från det att Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden fattar beslut om att rekommendera en utlysning till dess att någon av de sökande kan påbörja anställningen. Det är därför viktigt att ha en god framförhållning när det gäller det framtida behovet.
Ärendet ska behandlas av fakultetskansliet, dekanus, Områdesnämndens arbetsutskott, Områdesnämnden och sedan rektor.