Så får utländska lärare jobb i svenska skolan
Sedan 2007 har utlandsutbildade lärare och förskollärare kunnat komplettera sin examen för att arbeta i den svenska skolan. Stockholms universitet har det nationella ansvaret för Utlandsutbildade lärares vidareutbildning (ULV), som erbjuds vid sex lärosäten.
– Att vara nationellt ansvarig innebär ett kontinuerligt ansvar för att följa upp, utveckla och kvalitetssäkra utbildningen. Det sker både lokalt vid varje lärosäte och genom nationella uppföljningar, säger Susanna Malm, nationell samordnare för ULV och sektionschef vid Sektionen för uppdragssamordning, Områdeskansliet för humanvetenskap.

I den verksamhetsförlagda utbildningen får studenterna omsätta sina kunskaper i praktiken. Foto: Katja Kircher/Mostphotos
ULV ges vid universiteten i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro. Stockholms universitet ansvarar för det nationella samordningsuppdraget och leder den gemensamma ledningsgrupp där samtliga sex lärosäten ingår. Förutom att gemensamt kvalitetssäkra och vidareutveckla utbildningen, för Stockholms universitet gruppens talan i en kontinuerlig dialog med utbildningsdepartementet.

Susanna Malm. Foto: Sören Andersson
– Syftet med ULV är att ta vara på den kompetens som redan finns hos personer med utländsk lärar- och förskollärarexamen. Utbildningen utformas individuellt utifrån studenternas tidigare erfarenhet och kunskaper, med målet att bidra till ett ökat antal behöriga lärare och förskollärare i Sverige, säger Susanna Malm.
Arbetet med utbildningen medför ett fortlöpande samarbete med Skolverket och Universitets- och högskolerådet. Kompletteringen i ULV kan ske mot olika mål. Antingen för att få en svensk lärarexamen, för att få en svensk lärarlegitimation, eller att komplettera för att få kunskap om lärares arbete i svensk skola och förskola.
– Skolverket beslutar om vilka kompletteringar som krävs för att få svensk lärarlegitimation, vilket sedan ligger till grund för varje students individuella studieplan inom ULV, säger Susanna Malm.
Över 3 000 har slutfört utbildningen sedan starten
Sedan utbildningens start och fram till 2024 har omkring 3 000 personer i Sverige slutfört sina studier inom ULV. Vid Stockholms universitet har 1 650 studenter slutfört utbildningen.
I en nationell uppföljning som genomfördes 2024, bland tidigare ULV-studenter, uppgav en majoritet att de var nöjda eller mycket nöjda med utbildningen. Bland respondenterna fanns utbildningsbakgrunder från 72 olika länder och erfarenheter från många olika undervisningsämnen, skolformer och årskurser.
Uppföljningen visar att majoriteten arbetar som lärare eller förskollärare. En mindre andel uppger att de arbetar med andra arbetsuppgifter i skolan, till exempel som lärarassistent eller studiehandledare. Andelen som arbetar inom skola eller förskola på något sätt utgör nästan 90 procent av de svarande.
– Den största nyttan och ett av de mest uppskattade inslagen enligt våra tidigare studenter är den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU. Det är där man får omsätta sina kunskaper i praktiken och samtidigt förstå vad det innebär att vara lärare i en svensk kontext, säger Susanna Malm.
Språkstöd förbättrar genomströmningen
En återkommande utmaning inom ULV har varit studenternas språkliga förutsättningar. Trots kravet på godkända betyg i gymnasiekursen svenska som andraspråk 3 brister ofta förkunskaperna.
För att möta detta införde Stockholms universitet år 2017 en särskild språkintroduktionstermin på 30 hp. Behöriga sökande får göra ett inplaceringsprov i svenska. Studenter som inte bedöms ha tillräckliga språkkunskaper får inleda studierna med språkintroduktionsterminen.
– Tack vare språkintroduktionen har genomströmningen ökat från 67 till 78 procent på bara några år. Det visar hur viktigt det är att vi möter studenternas behov från början, säger Susanna Malm.
Fakta Utlandsutbildade lärares vidareutbildning
- ULV är ett regeringsuppdrag som startade 2007. Programmet finns vid sex lärosäten och erbjuder kompletterande högskolestudier för personer med utländsk lärar- eller förskollärarutbildning som vill arbeta som grund-, ämnes-, eller förskollärare i Sverige.
- Vid Stockholms universitet är det Sektionen för uppdragssamordning (SUSa) vid Områdeskansliet för humanvetenskap som har i uppdrag att samordna vissa kompletterande lärarutbildningar, som ULV och VAL (Vidareutbildning av obehöriga lärare). SUSa bistår även institutioner med stöd och samordning av uppdragsutbildningar.
- Studenter som har fullföljt en kompletterande utbildning har en hög matchning mot arbetsmarknaden ett år efter sista studerade termin. Se UKÄ:s rapport Etablering på arbetsmarknaden för personer som kompletterat utländsk examen
Fler nationella uppdrag vid Stockholms universitet
Universitetet ansvarar för att fördela nationella medel för riktat pedagogiskt stöd till landets lärosäten. Läs mer om det ökade behovet av riktat pedagogiskt stöd.
Stockholms universitet har också uppdraget att producera och samordna genomförandet av det behörighetsgivande testet i svenska, Tisus.
Läs mer om Test i svenska för universitets- och högskolestudier.