Nya tider – nytt brandskyddsarbete

Nya sätt att arbeta och den tekniska utvecklingen gör att universitetets brandskyddsarbete också förändras.

Upplyst utrymningsymbol

Foto: Stockholms universitet

 

När många arbetar på distans en eller ett par dagar i veckan går det inte längre att ha ett fåtal särskilt utbildade utrymningsledare på varje institution eller avdelning. De kanske inte är på plats just när de behövs.

– Numera är ”först till väst ”en populär rutin ute i verksamheterna, säger Chris Peters, brandskyddssamordnare, Fastighetsavdelningen.

”Först till väst” innebär att den som befinner sig närmast en utrymningsledarväst när brandlarmet går helt enkelt sätter på sig västen och sedan tar ansvar för att uppmuntra kollegor att utrymma och, om möjligt, söker igenom lokalerna för att se till att alla har utrymt.

– Det betyder att alla måste ha god kunskap om utrymningsvägar och återsamlingsplats.

Liksom tidigare tar föreläsare och lektionsledare på samma sätt ansvar för att utrymma sin undervisningslokal tillsammans med sina studenter vid en nödsituation.

Grundläggande brandskyddsutbildning för alla

– Ett bra brandskyddsarbete förlitar sig inte enbart på brandskyddsorganisationen, alla kan hjälpas åt med att förebygga riskerna tillsammans, säger Chris Peters.

Brandsäkerhetsfunktionen erbjuder en grundläggande brandskyddsutbildning som riktar sig till alla medarbetare. Intresset för brandsäkerhet ökar och 2025 planeras för 14 utbildningstillfällen.

– Målet är ökad medvetenhet om brandsäkerhet och att de som går utbildningen sprider den medvetenheten till sina kollegor. Kunskaperna tar man också med sig hem och säkrar brandskyddet även där, säger Chris Peters.

Elcykelbatterier en utmaning

– Litiumjonbatterier, som finns i bland annat elcyklar, elsparkcyklar och andra elektriska åkdon, är en utmaning ur brandsäkerhetssynpunkt, berättar Richard Nyman från Anticimex under just en sådan brandskyddsutbildning för personal.

Litiumjonbatterier är känsliga för skador och temperaturförändringar, förklarar han, bränderna som kan uppstå blir allvarliga och gaserna som släpps ut är giftiga.

Stockholms lokaltrafik har helt förbjudit alla elsparkcyklar, hoverboards och liknande i tunnelbanan från 25 november. Cykelbatterier får inte heller tas in eller laddas i exempelvis riksdagens lokaler liksom i Uppsala universitets och Lunds universitets lokaler. Stockholms universitets brandsäkerhetsfunktion har fått i uppdrag att undersöka möjliga säkra förvaringsalternativ innan rektor rekommenderas besluta om ett förbud. Redan nu uppmanar brandsäkerhetsfunktionen till försiktighet med att ta in och ladda cykelbatterier. Som alltid ansvarar institutionerna och avdelningarna själva för sin egen brandskyddsorganisation och säkerhet.

Chris Peters

Chris Peters. Foto: privat

Brandsäkra tips

Tre brandsäkra tips:

  • Håll koll på nödutgångar och återsamlingsplatser! Vägen du kom in genom är inte alltid bästa vägen ut.
  • Håll koll på laddare och batterier – sluta använda och byt ut trasiga elprylar!
  • Ladda alltid din mobiltelefon, dator och andra tekniska prylar under uppsikt. Och lämna inte kvar dem på laddning på jobbet över natten.

Inför jul tipsar Chris Peters med kollegor på brandsäkerhetsfunktionen:

– Se till att testa brandvarnaren där hemma inför jul, varje år den 1 december är brandvarnarens dag.

– Och sedan gillar vi hårda julklappar – alla bör ha minst en brandsläckare hemma!

Mer om universitetets brandsäkerhetsarbete

Senast uppdaterad: 2024-12-03

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen