Rutin för miljöhandlingsplan

Denna rutin (dnr. SU FV 2.10.2- 4423-21) ska säkerställa att framtagande och uppföljning av Stockholms universitets lokala miljöarbete genomförs på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Den ersätter dokument SU FV 2.10.1-1638-13 och är giltig tillsvidare.

Ansvarig enhet: Planeringssekretariatet
Kontaktperson: Lena Söderlundh

Inledning

Varje institution och avdelning (hädanefter institution) vid Stockholms universitet ska inför varje nytt år, senast den 31 december, fastställa en lokal miljöhandlingsplan för det kommande året. I miljöhandlingsplanen anges de förbättrande åtgärder avseende miljöarbetet som institutionen ska ägna sig åt under kommande år. Institutionen tar fram ett utkast till miljöhandlingsplan, vanligtvis av miljörepresentanten. Prefekten (eller avdelningens chef) ansvarar för att miljöhandlingsplanen fastställs i institutionsstyrelsen (eller motsvarande) och att behov av resurser för att genomföra handlingsplanen tillgodoses.

Dokumentation

Miljöhandlingsplanen kan vara ett separat dokument eller ingå i den ordinarie planeringsprocessen. Om institutionen har en verksamhetsplan (eller motsvarande) kan det vara lättare att inkludera miljöhandlingsplanen i denna process för att inte skapa separata dokument. I de fall som institutionen inte har en verksamhetsplan (eller liknande) kan mallen för miljöhandlingsplanen användas. Mallen finns att hämta på medarbetarwebben.

Miljöhandlingsplanen ska vara förankrad med ledningen och gärna, när så är möjligt, med en lokal miljögrupp eller med det lokala rådet för arbetsmiljö och lika villkor (RALV). Oavsett hur miljöhandlingsplanen dokumenteras ska en kopia av dokumentationen läggas i BOX.
De delar som ska inkluderas i miljöhandlingsplanen oavsett om miljöplanen ingår i verksamhetsplanen eller tas fram som ett separat dokument är:

Område

Målområdet anger den huvudkategori som åtgärden avser, t.ex. flygresor, energiförbrukning eller inköp. Målområdet kan med fördel kopplas till en av universitetets betydande miljöaspekter länk som listas här.

  • Mål: Här anges målet med åtgärden, t.ex. att minska antalet tjänsteresor med flyg eller ändra konsumtionsbeteende.
  • Aktivitet: Här beskrivs vilka aktiviteter som ska utföras för att uppnå målet, t.ex. att … eller … Det går bra att lista olika aktiviteter för ett och samma mål på separata rader.
  • Ansvarig: Vem eller vilka på institutionen ansvarar för att genomföra aktiviteten/aktiviteterna? Det måste inte alltid vara miljörepresentanten utan kan även vara inköpsansvarig, prefekt, administrativ chef eller någon annan.
  • Resurser: Vilka resurser avsätts för att utföra aktiviteterna och uppnå målet? Ange tidsanspråk och, om tillämpligt, kostnader.
  • Indikator (om möjligt): Hur kan målet kvantifieras? Om målet är att minska antalet flygresor så kan miljöindikatorn vara antal flygresor. Om målet är att minska utsläppen för tjänsteresor kan indikatorn vara kg CO2. Vissa typer av mål kan vara svåra att kvantifiera och att mäta. Då behöver miljöindikator inte anges. Vissa aktiviteter kan vara kvantifierbara men tidsödande att mäta; då behöver de heller inte mätas.
  • Slutdatum: Det datum då målet avses vara uppfyllt. Målen och aktiviteterna bör genomföras inom kommande kalenderår men kan också löpa över flera år vid behov. Det innebär att målet och aktiviteten tas med i kommande miljöhandlingsplan.

Uppföljning av miljöhandlingsplanen

Uppföljning av föregående års miljöhandlingsplan ska genomföras i samband med att kommande års miljöhandlingsplan tas fram och beslutas. Vid ledningens genomgång presenteras status och uppföljning av institutionens miljöarbete där miljöhandlingsplanerna för föregående och innevarande år presenteras. Om målen eller aktiviteterna är fleråriga ska en årlig genomgång av status genomföras under ledningens genomgång.

Senast uppdaterad: 2024-04-02

Sidansvarig: