Universitetet storsatsar under Järvaveckan

Under Järvaveckan 11–14 juni 2025 finns Stockholms universitet på plats alla dagar. Besökarna kan få veta mer om universitetets senaste forskning och om hur det är att plugga på SU.

Två kvinnliga medarbetare i SU-tröjor framför ett tält med universitetets logo.

Anna Nyberg (till vänster), utbildningsledare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten och Eva Ahlzén, studievägledare, Institutionen för pedagogik och didaktik, under Järvaveckan 2024. Foto: Elin Sahlin.

Varför satsar universitetet på närvaro under Järvaveckan?

– Stockholms universitet deltar i Järvaveckan för att vara en aktiv del av samhället och nå ut till fler med information om högre utbildning. Vi vill öka medvetenheten om vad universitetet erbjuder och sänka trösklarna till akademin. Det handlar om att visa att universitetet är till för alla – oavsett bakgrund, uppväxtmiljö eller tidigare studier, säger Adam Jacobsson, studierektor vid Nationalekonomiska institutionen och en av två ansvariga för det akademiska programmet.

– Vi hoppas särskilt kunna inspirera unga och deras vårdnadshavare som kanske inte ser universitetet som ett självklart alternativ i dag. Vi vill även visa på alla möjligheter som universitetet erbjuder för människor mitt i livet, säger Anna Nyberg, utbildningsledare vid Områdeskansliet för humanvetenskap och ansvarig för det akademiska programmet.

Vad gör universitetet under Järvaveckan?

– Vi har ett brett program med medarbetare och studenter på plats för att svara på frågor, hålla i samtal och inspirera till framtida studier. Programmet består dels av en mängd presentationer från samtliga fakulteter, dels finns möjligheter att få hjälp och vägledning av personal från Studentavdelningen, säger Anna Nyberg.

– Vi anordnar aktiviteter och samtal om vägen till universitetsstudier, aktuella forskningsresultat och forskningens roll i samhället. Syftet är att skapa dialog och bjuda in till universitetets värld på ett tillgängligt och engagerande sätt.

 

Adam Jacobsson

Adam Jacobsson. Foto: Rickard Kihlström.

Varför är det viktigt att satsa på breddad rekrytering?

– Ett universitet speglar samhället bäst när det rymmer en mångfald av erfarenheter, perspektiv och bakgrunder. Breddad rekrytering handlar inte bara om rättvisa och jämlikhet – det stärker också kvaliteten i utbildning och forskning, säger Adam Jacobsson.

– När fler får möjlighet att ta del av högre utbildning blir kunskapen mer relevant, och universitetet mer inkluderande och öppet. Det är avgörande för att skapa ett hållbart och demokratiskt samhälle.

Universitetets aktiviteter under Järvaveckan 11–14 juni 2025

Senast uppdaterad: 2025-06-09

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen