Hans Adolfsson: Många utmaningar påverkar universitetets verksamhet
Ledningen har ordet: Den osäkra geopolitiska situation som råder på flera håll i världen påverkar våra förutsättningar att samarbeta internationellt. Såväl internationellt som på hemmaplan lever också diskussionen om akademisk frihet och institutionell autonomi.

Hans Adolfsson, rektor. Foto: Johanna Säll/Stockholms universitet.
Jag är nu drygt fyra månader in på mitt rektorsuppdrag och det känns verkligen fint att vara tillbaka på Stockholms universitet igen. Under våren har jag och universitetsdirektör Åsa Borin genomfört besök på universitetets centrala förvaltningsavdelningar. Det har varit mycket stimulerande möten med medarbetare och där jag också har fått möjlighet att besvara och kommentera de frågor som naturligt kommer upp när en ny rektor finns på plats. I sommar tillträder universitetets nya prorektor, Jane Reichel, när Clas Hättestrand efter nio år kliver av det uppdraget. Det har varit ett sant nöje att samarbeta med Clas under mina inledande månader och jag har haft mycket stor nytta av hans kunskap och klokskap om hur universitetet fungerar. Jag vill särskilt tacka honom för detta och önskar Clas all lycka med sin kommande verksamhet efter prorektorsuppdraget. Jag ser också fram mot emot att samarbeta med Jane när hon har tillträtt. Planen är att vi tillsammans under hösten ska påbörja en besöksrunda till alla institutioner vid universitetet, för att både lära oss mer om respektive verksamhet och höra om de utmaningar som identifierats.
Beträffande utmaningar så finns det åtskilliga sådana just nu som på olika sätt påverkar universitetets verksamhet. Den synnerligen osäkra geopolitiska situation som råder, med krig och väpnade konflikter på flera håll runt om i världen påverkar naturligtvis våra förutsättningar att samarbeta internationellt. Samtidigt är internationella samarbeten sannolikt den bästa vägen att gå för att vi som universitet, genom att bidra med ny kunskap, ska kunna vara med och påverka den demokratiska utvecklingen i världen. Vi ska samarbeta internationellt, men på ett ansvarsfullt sätt.
Såväl internationellt som på hemmaplan lever också diskussionen om akademisk frihet och institutionell autonomi. Det lyfts bland annat i den senaste forsknings- och innovationspropositionen, Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta (prop. 2024/24:60). Under våren har en särskild utredare fått uppdraget att analysera nuvarande regelverk och vid behov föreslå ändringar som syftar till att stärka skyddet av forskares och lärares individuella akademiska frihet. Det är bra att den individuella akademiska friheten beaktas, men denna hänger tätt samman med den institutionella akademiska friheten och därigenom också lärosätenas rådighet. Dessa två storheter kan inte frikopplas från varandra. Därför är det positivt att i samma proposition läsa att regeringen föreslår en utredning som syftar till att analysera ändamålsenligheten i dagens myndighetsform för statliga lärosäten. Förslaget om denna utredning mötte starkt motstånd från såväl Socialdemokraterna som från Sverigedemokraterna när propositionen behandlades i Riksdagen. Det är dock regeringens sak att besluta om vilka utredningar som ska genomföras. Personligen hoppas jag verkligen att en sådan utredning kommer till stånd och att direktiven för densamma är så öppna som möjligt. Det finns ett antal associationsformer som för Sveriges lärosäten skulle innebära ökad rådighet att bättre kunna fullfölja uppdraget att bidra till samhällsutvecklingen genom att söka och generera ny kunskap och kompetens. Förhoppningen är en associationsform med minskad detaljerad politisk styrning som därmed ger ökad akademisk frihet för såväl individ som institution.
Vårterminen är nu över och sommaren väntar på oss alla. Jag är övertygad om att vi är många som väntar och längtar efter en välbehövlig ledighet med lite miljöombyte och möjlighet att få umgås med släkt och vänner. Jag vill därför passa på att tacka er alla för allt det fina arbete ni gör, så att Stockholms universitet är och förblir en fantastisk arbets- och studieplats. Jag önskar er en riktigt härlig sommar!
Texten är skriven av rektor Hans Adolfsson under vinjetten ”Ledningen har ordet” där universitetets ledning turas om att skriva om aktuella frågor. ”Ledningen har ordet” ingår i ett nyhetsbrev som skickas ut till alla medarbetare vid universitetet.