Utforska nya samarbeten med Civis

Genom Civis-alliansen ges anställda vid Stockholms universitet möjlighet att utveckla och skapa nya samarbeten över nationsgränserna. Två av de som har använt sig av Civis för att bredda sina horisonter är Rakel Österberg och Thaïs Machado Borges.

Porträttbilder på Rakel Österberg och Thais Machado Borges

Rakel Österberg och Thaïs Machado Borges, Fotograf: Theodore Österberg/privat och Johanna Säll/Stockholms universitet

 

Syftet med Civis är att underlätta samarbeten inom utbildning, forskning och samverkan över nationella gränser och att öka mobiliteten hos studenter, lärare och övrig personal. Redan tidigt när Civis skapades fanns det en uttalad avsikt att knyta afrikanska universitet till alliansen. I början framför allt med fokus på Nordafrika. Efter det har omfattningen ökat och fokuserar allt mer på resten av den afrikanska kontinenten.

Med andra glasögon

Rakel Österberg, docent i spansk språkvetenskap vid Romanska och klassiska institutionen, genomförde ett samarbete 2022 med ett av Civis partneruniversitet i Marocko beläget i Aïn Chock i Casablanca. De anordnade en kurs för mastersstudenter som fokuserade på undervisning i spanska som andraspråk.

Kursen var utformad som en konferens och inkluderade både föreläsningar och workshops med andra universitetslärare och studenter. Totalt deltog cirka 20 personer. Rakel Österberg reflekterar över hur intressant det var att se hur språket användes i en kontext som inte är så fokuserad på Europa.

– Det var verkligen en kulturchock men väldigt intressant när man jobbar med språk att få se hur språket används i olika delar av världen. Jag forskar om andraspråksinlärning och även språkdidaktik och det är ju ämnen som är oerhört aktuella. Trots att det helt klart finns olikheter mellan universitetsstudier i Marocko genomfört med Sverige finns det mycket gemensamt när det gäller språksyn och forskning i spanska. Det är med andra ord bra att byta sina glasögon ibland eller byta sitt perspektiv så att man inte bara rör sig i en europeisk verklighet.

Hon betonar vikten av att se bortom den europeiska forskningsverkligheten och att förstå hur språkinlärning och didaktik fungerar i andra delar av världen och att erfarenheten av att delta i det här utbytet var betydelsefullt, både professionellt och personligt. Hon ser på det som en chans att bredda sin egen syn på forskning och undervisning och rekommenderar starkt att andra forskare och lärare på universitetet engagerar sig i liknande utbyten.

– Jag tycker absolut att man skulle sätta sig och gå igenom den information som universitetet har och prova någon form av utbyte inom Civis.

Idéer att ta med hem

Thaïs Machado Borges, föreståndare för Nordiska Latinamerikainstitutet har i flera år deltagit i en veckolång sommarskola som startade 2021 och involverade flera universitet från olika delar av världen. Det första året låg fokus på att främja forskning och utbildning med ett globalt perspektiv, där frågor om kolonialism, slaveri och sociala rörelser diskuterades. Hon har därefter deltagit i flera omgångar, både online under pandemin och senare på plats i Tübingen.

– Det var otroligt spännande att ha studenter som deltog från de här olika Civis-universiteten. Första gången var det online. Då kunde flera studenter från Senegal och från andra partneruniversitet i och utanför Civis delta. Sedan mötes vi på plats i Tübingen. Vi hade engelska, spanska och franska som undervisningsspråk och en del av studenterna kanske inte kunde ett av språken, men det blev så att de började översätta åt varandra, säger Thaïs Machado Borges.

– Vinsten var dels att få nya idéer vad gäller forskningen men också att träffa andra som håller på med liknande, men inte exakt samma frågor. Sedan så tyckte jag att det var jätteroligt att ha flera språk inblandade och upptäcka ny litteratur.

När det gäller planeringsprocessen upplevde hon att samarbetet mellan de deltagande universiteten var smidigt, trots att det innebar att man behövde koordinera över flera länder och kulturer. Hon menar att det är viktigt att använda erfarenheter från det internationella samarbetet för att utveckla sitt eget arbete och idéer på hemmaplan.

– Det har varit ett fantastiskt tillfälle att träffa kollegor från Tübingen och uppleva inte bara själva kursen, men även se hur de jobbar, också över fakultetsgränser. Jag kom hem med många idéer, inte bara i termer av forskning, men också utifrån vad vi kan göra här hos oss, hur man kan arbeta inom universitetet, säger Thaïs Machado Borges.

Läs mer om möjligheterna till Civis-samarbeten och vad du som forskare och lärare kan göra.

Senast uppdaterad: 2025-03-14

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen