Säkerhetsarbete i många olika slags laboratorier
I Laboratoriesäkerhetsnätverket på Stockholms universitet kan man prata med varandra om frågor som berör alla verksamheter med laborativ forskning. Den höga uppslutningen visar att kunskapsutbytet i nätverket är uppskattat. Det fyller ett behov som många har, säger Jakob Norinder, forskningsingenjör på Kemikum, som är sammankallande för nätverket.

Jakob Norinder, forskningsingenjör på Kemikum och sammankallande för Laboratoriesäkerhetsnätverket. Foto: Jenny Rosen
Jakob Norinder gjorde sin grundutbildning i kemi på Stockholms universitet och disputerade i organisk kemi 2006. Därefter gjorde han en postdok i Japan i två år, och har sedan bland annat jobbat på Leibniz-Institut für Katalyse, i Tyskland. Han kom tillbaka till Stockholms universitet 2018, som forskningsingenjör på Kemikum och intendent på Kemiska övningslaboratoriet.
Nu har Jakob sin andra mandatperiod som sammankallande i Laboratoriesäkerhetsnätverket, som har möten för universitetets laboratoriesäkerhetssamordnare. Nätverket har funnits sedan 2019, då det startades upp av Hanna Gustavsson, kemikaliesäkerhetssamordnare på Fastighetsavdelningen. Jakob Norinder var med från starten och från 2023 är det han som är sammankallande.
– Det är en roll som passar mig perfekt, därför att man lär sig mycket från olika håll, säger han.
Nätverket har möten var tredje vecka, och det är alltid många som kommer till träffarna. Laboratoriemiljöerna ute i verksamheten kan vara vitt skilda, allt från astronomers teleskop, fysikers lasrar, till forskning om strålningsskador, och alla möjliga typer av kemikalier.
Det är ett stort omfång från biologer, till arkeologer, fysiker och kemister, som har en laborativ verksamhet. Och då ska det finnas en laboratoriesäkerhetssamordnare. En roll som ibland kan bli ensam, men på nätverksträffarna kan man byta erfarenheter om liknande situationer ute i de olika laboratorieverksamheterna, som till exempel hur man kan lämna eller sanera en lokal efter en verksamhet.
– Folk sitter på olika platser men har liknande ansvar, konstaterar Jakob Norinder, det blir meningsfullt att träffas regelbundet.
Engagemang för arbetsmiljöfrågor
Laboratoriesäkerheten ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet och de laborativa verksamheterna har särskilda säkerhetskrav. En stående punkt på mötena är till exempel vad man ska tänka på i brandskyddsarbetet, underhåll av ögonduschar, strålskyddsronder och strålskyddsutbildning.
– En typisk arbetsmiljö vid universitetet är kanske att man sitter och arbetar med text, men det behövs även ett systematiskt arbetsmiljöarbete för de många olika laboratorierna, säger Jakob Norinder.
En annan fråga som Jakob Norinder har engagerat sig i är återbruk av laboratoriematerial. På Kemikum finns nu ett välfungerande återbruksrum, där forskarna kan ställa in bra utrustning som man inte längre använder. Alla är välkomna att gå dit och ta vad de behöver. Jakob hoppas att det ska bli fler återbruksrum på universitetet, så att forskare från olika ämnen får bättre tillgång till relevant utrustning, i rum som ligger nära till hands. I rummet på Kemikum är det mest kemister som hämtar utrustning.