Stopp för PFAS i brandsläckare

Nu fasar Stockholms universitet ut alla brandsläckare med skum som innehåller miljöskadliga PFAS-ämnen. Det innebär att skumsläckare med PFAS-ämnen helt försvinner ur universitetets brandskyddssortiment och ersätts med mer miljövänliga släckare.

Nästa år kommer universitetets lokaler att vara helt fria från skumsläckare som innehåller PFAS-ämnen.

Nästa år kommer universitetets lokaler att vara helt fria från skumsläckare som innehåller PFAS-ämnen. Foto: Thomas Möller/Mostphotos.


Stockholms universitet byter ut samtliga 900 brandsläckare som innehåller skum med miljöskadliga PFAS-ämnen mot mer miljövänliga brandsläckare, som vätskesläckare eller PFAS-fria skumsläckare. Grunden för det är en uppmaning från Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA om att begränsa användningen av PFAS-ämnen i allt brandsläckarskum som träder i kraft i oktober nästa år, men utfasningsarbetet vid Stockholms universitet påbörjades redan för flera år sedan.

– Vi började fasa ut våra släckare redan 2022, då det var sannolikt att förslaget kommer att klubbas igenom. Utfasningen av de befintliga skumsläckarna sker när de når sin femårsperiod och då byts de i stället ut mot en vätskesläckare, säger Chris Peters, brandskyddssamordnare på Fastighetsavdelningen vid Stockholms universitet.

De vätskesläckare som universitetet byter till ger en bättre släckeffekt för A-bränder men är inte klassade för att släcka B-bränder. Därför placeras i stället en PFAS-fri skumsläckare eller andra alternativ på platser med båda riskerna, vilket säkerställer att släckeffekten bibehålls samtidigt som miljöpåverkan minskar.

Nästa år kommer alla skumsläckare som innehåller PFAS-ämnen att vara helt utfasade från universitetets lokaler.

”Evighetskemikalier”

PFAS är en grupp kemikalier som ofta används i brandsläckare för att öka deras effektivitet, särskilt vid bekämpning av bränder som involverar olja och andra svårhanterliga ämnen. Ämnena är dock extremt långlivade i miljön, vilket har gett dem benämningen ”evighetskemikalier”. Ian Cousins, professor vid Institutionen för miljövetenskap, har under de senaste åren haft ett särskilt fokus på PFAS i sin forskning.

– Att fasa ut PFAS-innehållande brandsläckningsskum är viktigt eftersom PFAS är långlivade kemikalier som aldrig bryts ner i miljön och kan förorena både naturen och dricksvattenkällor. Exponering för vissa PFAS-ämnen är kopplad till allvarliga hälsorisker, som cancer och nedsatt immunförsvar, säger Ian Cousins.

Fakta om typer av bränder och typer av brandsläckare

  • Klass A innebär brand i fibrösa material som trä, papper och textil.
  • Klass B innebär vätskebrand, som brännbara vätskor som till exempel bensin eller olja.
  • Klass C innebär gasbränder.
  • Skumsläckare innehåller vatten och PFAS-baserade tillsatser för högre släckeffekt. De används för att släcka AB-bränder.
  • Vätskesläckare innehåller vatten med tillsatser utan fluortensider. De har en hög släckeffekt för A-bränder.
  • Pulversläckare innehåller brandsläckningspulver som trycksätts med kvävgas. De används för att släcka A-, B- och C-bränder.
  • Koldioxidsläckare är fyllda med koldioxid i vätskefas som omvandlas till gas vid användning. Dessa används främst för att släcka B-bränder.

Senast uppdaterad: 2025-03-04

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen