Humanvetenskapliga seminariet på temat politisering av utbildning

Den fjärde december hölls ett fullsatt humanvetenskapligt seminarium om politisering av utbildning och att undervisa i ett hårdnande samhällsklimat. I panelen medverkade Katharina Berndt Rasmussen, Filosofiska institutionen och Institutet för framtidsstudier, Axel Holmgren, Juridiska institutionen, och Stefan Wiklund, Institutionen för socialt arbete. Samtalet leddes av Jane Reichel, dekan vid Juridiska fakulteten.

Humanvetenskapliga seminariet om politisering av utbildning.

Från vänster: Jane Reichel, Axel Holmgren, Stefan Wiklund och Katharina Berndt Rasmussen. Foto: Jenny Rosen


Vid seminariet diskuterades frågor om politisering av utbildning från olika perspektiv. Hur ska vi som lärare förhålla oss till påbud om att undervisning ska riktas mot ett visst definierat innehåll? Hur hittar man en balans mellan å ena sidan ett fritt diskussionsklimat som präglas av åsiktsfrihet och kritiskt tänkande, och å andra sidan ett samtal där vare sig studenter eller lärare ska känna sig ifrågasatta eller till och med hotade?

Panelen lyfte bland annat att utbildningen inte ska tjäna makten i en demokrati, utan vara del i ett fritt demokratiskt samtal, men att vi måste förhålla oss till att universitetet är en myndighet. En viss politisk styrning kommer genom högskolelagen och högskoleförordningen, men på vilken detaljnivå är det rimligt?

Seminariet diskuterade även att ett ansträngt tonläge i debatten kan påverka oss ganska mycket och att vissa ämnen och inriktningar blir mer utsatta än andra för misstänksamhet mot vetenskapen, hat och hot.

Nästa Humanvetenskapliga seminarium kommer att ges den 18 mars kl. 15.00-16.30 och handla om samverkansuppgiften. Som vanligt serveras fika en halvtimme innan seminariet startar. Håll utkik i kalendariet!

Mingel efter det andra Humanvetenskapliga seminariet.

Mingel efter det andra Humanvetenskapliga seminariet. Foto: Jenny Rosen

Senast uppdaterad: 2025-01-07

Sidansvarig: Områdeskansliet för humanvetenskap