Här får forskare hjälp med statistiken
Sedan några år tillbaka erbjuder Statistiska institutionen gratis konsulthjälp när det gäller statistik och kvantitativ analys för forskare och doktorander inom humaniora, juridik och samhällsvetenskap.
– Det är en vinn-vinn-situation, alla tjänar på det och forskningen blir bättre, säger Gebrenegus Ghilagaber, professor i statistik och kontaktperson för satsningen.
Statistik inom forskning handlar om att systematiskt kunna samla in data på olika sätt och att sedan med hjälp av olika metoder analysera denna data och dra kvantitativa slutsatser.
– Statistik är relevant inom många olika forskningsområden och används inom allt från ekonomi till psykologi och lingvistik, men om en forskare använder fel statistisk metod i en studie så kan slutsatserna bli felaktiga, säger Gebrenegus Ghilagaber, professor vid Statistiska institutionen och kontaktperson för satsningen.
Han var tidigare prefekt vid institutionen och träffade då regelbundet prefekter vid andra institutioner och det var under dessa möten som idén föddes att kunna erbjuda hjälp och service till kollegorna inom det humanvetenskapliga området.
– Enskilda forskare vid Statistiska institutionen har genom åren fått frågor om råd när det gäller statistik och vi började prata om att det här skulle vi kunna organisera på ett bättre sätt så att fler kan få hjälp. Naturvetenskapliga fakulteten erbjuder en sådan service sedan tidigare via Matematiska institutionen till forskare inom naturvetenskap, och vi tänkte att vi borde kunna erbjuda något liknande för forskare inom humanvetenskap.
”Roligt att kunna hjälpa till”
Under 2021 genomfördes en försöksperiod med konsulthjälpen och under den hörde 32 forskare från 18 institutioner av sig för att få hjälp, de flesta var från humaniora. Utvärderingen visade att många kände sig mer säkra på att hantera den statistiska delen i sina projekt efter att de hade fått stöd.
– Det är roligt att kunna hjälpa till, jag tror att vi är till nytta. En av deltagarna skrev i utvärderingen: ”Nu har du lyckats förvandla mig från en humanist till en statistiker”.
Sedan dess pågår ett treårigt projekt med finansiering från universitetet där institutionen har fortsatt att erbjuda konsulthjälp för forskare inom humaniora, juridik och samhällsvetenskap.
– Det känns bra att kunna vara ett bollplank till forskare när de stöter på olika statistiska problem.
Gebrenegus Ghilagaber berättar att institutionen hjälper till gratis utifrån behov och upp till en viss nivå.
– Jag brukar be de som hör av sig att beskriva sin problematik eller det behov de har, ibland behöver jag få titta på själva underlaget också. Mycket kan jag själv hantera, men ibland skickar jag vidare till kollegor som är experter inom vissa områden, eller till doktorander – det är alltid bra att involvera dem.
Ger tips direkt på mejl
Ungefär hälften av frågorna handlar om vilken metod som är bäst att använda.
– Då brukar jag kunna ge tips direkt på mejl. Ofta bokar vi in ett zoommöte så att forskaren kan visa sin data, och så kan vi diskutera lite tillsammans. I andra fall behöver jag läsa in mig lite på ämnet, ibland händer det att jag letar fram en liknande studie inom samma forskningsfält för att visa och övertyga hur andra forskare har använt en viss statistisk metod, det brukar uppskattas.
Förhoppningen är att stödet kan bli permanent i institutionens verksamhet.
– Det här är en vinn-vinn-situation, alla tjänar på det och forskningen blir bättre. För oss på institutionen är det bara bra att fler forskare lär sig om vårt område och kan använda statistik i sin forskning, och att vi lär oss hur vårt ämne används i olika forskningsfält, säger Gebrenegus Ghilagaber.
Läs mer om konsulthjälpen vid Statistiska institutionen:
Vi hjälper forskare och doktorander med statistiken