Stockholms universitet satsar på EU-certifiering för forskningskvalitet
Just nu pågår arbetet med att erhålla utmärkelsen HR Excellence in Research. Syftet är att skapa en bättre arbetsmiljö för forskare vid Stockholms universitet genom att följa riktlinjerna i den europeiska stadgan Charter & Code.
Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R) är en process som säkerställer att ett lärosäte följer den europeiska stadgan för forskare samt riktlinjerna för deras rekrytering. Målet är att skapa förutsättningar för forskare att arbeta och utvecklas i en stimulerande arbetsmiljö där högkvalitativ forskning kan bedrivas. Som en del av rapporteringen till EU-kommissionen ska universitetet genomföra en analys för att identifiera de områden där utveckling krävs för att uppfylla kraven och därmed kunna ansluta sig till EU:s stadga Charter & Code.
Projektledare för arbetet med HR Excellence in Research är professor Gunnar Svensson vid Institutionen för material- och miljökemi, och professor Mats Börjesson från Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap. De har redan genomfört intervjuer med både forskare och ledningspersoner för att kartlägga vilka områden som behöver förbättras för att leva upp till de 40 principer som finns specificerade i Charter & Code. Dessa principer omfattar riktlinjer för forskarrekrytering och ger rekommendationer samt beskriver god praxis för anställning och rekrytering av forskare på alla karriärnivåer.
– Kartläggningen av det formella är i princip klar, och vi har gjort ett stort antal informationsmöten och intressanta intervjuer och samtal med forskare. I nuläget ligger fokus på att formulera ett knippe ”actions” som ska presenteras för ledningen, säger Gunnar Svensson.
Stockholms universitet uppfyller redan idag många av principerna i stadgan, som omfattar fortbildning, rekrytering, arbetsvillkor samt kunskap om etik och professionellt ansvar. Det finns dock vissa områden där universitetet kan utvecklas ytterligare. Bland annat efterfrågas tydligare information om rekryteringsprocesser, bedömningen av akademiska meriter samt vad en akademisk karriär vid Stockholms universitet faktiskt innebär.
– Även om vi vid universitetet till stor del följer riktlinjerna för god forskningssed, finns utmaningar i att leva upp till de interna styrdokumenten när det gäller lagring och arkivering av forskningsdata. Detta är särskilt påtagligt inom laborativa verksamheter och områden där stora datamängder produceras, säger Gunnar Svensson.
Arbetet efter certifieringen
Förutom att certifieringen betyder att ett lärosäte uppfyller många av de högt ställda EU-kraven på en arbetsgivare, åtar sig lärosätet genom certifieringen också ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Men hur ser det då ut med arbetet efter att Stockholms universitet har erhållit certifikatet?
– I dagsläget är ledningen är väl insatt i projektet och det kommer att jobbas med utvecklingsarbete i många år framöver. Det är oerhört viktigt att kärnverksamheten även i fortsättningen är involverad i processerna annars riskera de att inte ge någon effekt, säger Gunnar Svensson.
Finns det några förväntningar på medarbetarna vid Stockholms universitet efter att certifikatet har erhållits? Behöver prefekter göra något annorlunda?
– Vi tror att det vore bra med mer systematik i bedömning och återkoppling när det gäller forskarnas prestationer vid medarbetarsamtalen – detta kan lämpligen ske genom att förbättra de mallar som finns för samtal med närmaste chef och utbildningsinsatser, säger Gunnar Svensson.
– Vi vill också poängtera vikten av karriärsstöd till postdoks och unga forskare. Detta kan ske genom krav på studieplaner för postdoks och att institutioner med många postdoks har en postdok-koordinator på samma sätt som det finns en studierektor för forskarutbildningen, avslutar Gunnar Svensson.
Mer läsning:
Mer information om Stockholms universitets arbete med Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R), hittar du på su.se/hrs4r