Så påverkar statsbudgeten Stockholms universitet
Regeringens budget för 2025 innebär oväntad stärkning av ersättningsnivåerna inom humaniora, samhällsvetenskap och juridik.
Den 19 september presenterade regeringen budgetpropositionen. Anslaget för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, det så kallade takbeloppet, dras ner, och i något större omfattning än vad som tidigare var känt. Samtidigt ökar ersättningen per helårsstudent inom utbildningsområdena naturvetenskap och teknik samt ersättningen per helårsprestation inom utbildningsområdena humaniora, samhällsvetenskap och juridik. Anslaget för forskning och utbildning på forskarnivå är i stort oförändrat.
Flera ersättningsbelopp för utbildning höjs
I budgeten höjs ersättningen för humanistiskt, samhällsvetenskapligt och juridiskt utbildningsområde genom att ersättningen per helårsprestation höjs till 24 956 kr år 2025. Det motsvarar en ökning med 8,0 procent i nominella termer. Satsningen ska hanteras inom ramen för nuvarande takbelopp, vilket innebär att lärosätet får samma ersättning för färre studenter.
Som aviserades redan i budgetpropositionen för 2024 höjs även ersättningen för naturvetenskapligt och tekniskt utbildningsområde ytterligare. Ersättningen per helårsstudent höjs 2025 till 64 575 kr, en ökning med 5,0 procent i nominella termer jämfört med år 2024.
Takbeloppet (utbildning på grundnivå och avancerad nivå)
Anslaget för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, det så kallade takbeloppet, är det utbildningsuppdrag som universitetet varje år får av regeringen.
Takbeloppet uppgår enligt förslag i budgetpropositionen till 2 070 miljoner kr år 2025. Totalt sett ökar takbeloppet med 1,8 procent år 2025, inklusive pris och löneomräkningen som för staten uppgår till 3,43 procent år 2025. Anslaget har således dragits ner i reella termer.
Inför 2025 görs en omfördelning av takbelopp mellan lärosäten som innebär att takbeloppet för ett 20-tal lärosäten dras ner. Stockholms universitet är ett av dessa lärosäten och takbeloppet minskar med 11,2 miljoner kr till följd av denna omfördelning. Syftet med omfördelningen är att stärka drivkrafterna för ett utbildningsutbud av hög kvalitet för att förse arbetsmarknaden med den kompetens som behövs inom bland annat STEM-området, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.
Utöver omfördelningen av takbelopp finns även några andra tidigare beslutade och aviserade förändringar som påverkar takbeloppet. Exempelvis avslutas den tillfälliga satsningen på livslångt lärande inför 2025 vilket innebär en neddragning av takbeloppet om 23,4 miljoner kr. I budgeten för 2025 föreslås inga nya satsningar inom takbeloppet.
Forskning och utbildning på forskarnivå
Anslaget för forskning och utbildning på forskarnivå uppgår enligt förslag i budgetpropositionen till 1 921 miljoner kr år 2025. Inom anslaget föreslås inga nya satsningar. Totalt sett ökar anslaget med 3,45 procent år 2025, inklusive pris- och löneomräkningen som för staten uppgår till 3,43 procent år 2025. Anslaget för 2025 är således i stort oförändrat i reella termer.
Ytterligare satsningar på forskning väntas presenteras i den forsknings- och innovationspolitiska propositionen senare i höst.