Åsa Borin: Internationell utblick
Ledningen har ordet: I början av september besökte jag University of Southampton tillsammans med ett antal andra universitetsdirektörer från Sverige. Bland de utmaningar vi diskuterade var bland annat ekonomiska förutsättningar, olika säkerhetsfrågor samt ökande byråkratisering.
I början av september besökte jag University of Southampton tillsammans med ett antal andra universitetsdirektörer från Sverige. Vi träffade våra motsvarigheter från tio brittiska lärosäten. Mötet är en del av en mötesserie i ett nätverk mellan svenska och brittiska universitetsdirektörer. Nätverket har funnits i nästan 40 år och tillkom på initiativ av Regeringskansliet som då ansåg att svenska lärosäten behövde bli mer internationella. Vi träffas vartannat år och utbyter erfarenheter och diskuterar aktuella frågor.
Även om vi är olika organiserade och styrda på olika sätt kan man bara konstatera att de utmaningar vi står inför är väldigt likartade. På schemat för årets konferens fanns punkter som aktuella utmaningar att hantera i rollen som universitetsdirektör, uppdateringar kring utvecklingen för högskolesektorn i respektive land, AI och dess påverkan på utbildningen, hur kan vi använda AI för att optimera administrativa processer, lokaleffektiviseringar kopplat till hållbarhetsmål samt ledarskap i ”permacrises”.
Bland de utmaningar vi diskuterade var bland annat ekonomiska förutsättningar, olika säkerhetsfrågor samt ökande byråkratisering. Vad gäller ekonomiska förutsättningarna har de brittiska lärosätena stora utmaningar utifrån att anslag skurits ned men även utifrån att man är beroende av internationella studenter och deras studieavgifter. I och med Brexit och att Storbritannien blivit mer restriktivt till migration har antalet internationella studenter minskat. De ekonomiska utmaningar vi upplever är snarare att jämföra med en bris jämfört med britternas storm. Här är också intressant att man har olika förutsättningar i Skottland jämfört med England, där de skotska lärosätena nog har det tuffare.
På säkerhetsområdet är det samma utmaningar som vi har, det vill säga det är både frågor gällande fysisk säkerhet och cybersäkerhet som är aktuella med kopplingar till det begrepp vi använder i Sverige – ansvarsfull internationalisering. Hur skapar man ett tryggt campus för alla medarbetare och studenter i oroliga tider? Vad gäller ökande administration är det även i Storbritannien frågor om ökande krav på olika typer av uppföljningar som riskerar att öka byråkratiseringen som finns på agendan.
Gången innan sågs vi i Stockholm och då var det vi tre universitetsdirektörer från Stockholm trio som var värdar för mötet. Vi hade konferensmiddagen på Spökslottet samma kväll som beskedet att Queen Elizabeth II avlidit kom. Det blev på det sättet en väldigt speciell kväll där våra brittiska kollegor parallellt med middagen började hantera vilka åtgärder som skulle vidtas på respektive lärosäte utifrån det protokoll de hade att förhålla sig till. I konferensmiddagen ingår enligt tradition även en sångtävling på temat ABBA-låtar. Då, vid mötet i Stockholm, blev det av förklarliga skäl inte någon sångtävling. Men i år kom vi inte undan – för första gången på länge eller kanske för första gången någonsin, det är oklart, lyckades vi svenska kollegor vinna tävlingen med en anpassad text till låten SOS.