Mötesplats för miljöhumaniora

Medarbetare vid Stockholms universitet är välkomna att delta i en tvärvetenskaplig öppen seminarieserie som ges i samband med det nya masterprogrammet i miljöhumaniora. Masterprogrammet invigs av Stefan Helgesson, dekan för Humanistiska fakulteten, den 5 september på Accelerator. Programmet är ett samarbete mellan flera olika institutioner vid Stockholms universitet och det första i Sverige med inriktning miljöhumaniora.

Foto: Thaliesin /Pixabay

Foto: Thaliesin /Pixabay

 

Möt kollegor, studenter, forskare och intresserad allmänhet och utbyt idéer inom den nya seminarieserien i miljöhumaniora. Genom att låta studenter från de olika ämnena med miljöhumaniorainriktningar mötas och träffa de andra deltagarna i seminariet, hoppas arrangörerna att det skapas ett kreativt sammanhang för utbyte av idéer. När deltagare från forskarvärlden möts med studenter och allmänhet bildas kontaktytor som både blir en mötesplats, en möjlighet att lära av varandra och ett sätt att nå ut med forskning och kunskap som kan göra skillnad i samhället.

Invigning på Accelerator

Invigningsseminariet den 5 september gästas av historikern professor Sandra Swart, Stellenbosch University, Sydafrika. Hon talar under rubriken: ”Becoming a Lion’s Historian: More-than-human solutions for living on planet earth”.

Den öppna seminarieserien ges i samarbete med Accelerator. Tanken är att skapa förutsättningar för experimentella möten med möjligheter att utforska vad som händer när forskning möter konst. Ytterligare tre öppna seminarier med gästföreläsare kommer att hållas under hösten. Universitetets medarbetare såväl som intresserad allmänhet är välkomna till alla seminarier i den öppna serien och du kan gå de gånger du tycker ämnet är särskilt intressant.

Läs mer om invigningen och höstens program

Först i Sverige

Masterprogrammet i miljöhumaniora är en ny satsning vid Stockholms universitet, som sker i samarbete mellan Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap och Institutionen för kultur och estetik. Utbildningen ger kunskap om hur dagens och framtidens miljöutmaningar kan mötas, problematiseras och hanteras. Studenterna får insikter i relationer och maktförhållanden mellan människa, djur, natur och teknik och föränderliga relationer mellan människa-djur-natur över tid. Masterprogrammet ger också nya ingångar i miljö- och hållbarhetsarbete.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna erbjuda denna möjlighet, säger Karin Dirke, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet och en av initiativtagarna till programmet. Vi gör den här satsningen för att kunna utveckla tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom detta högaktuella och angelägna område.

– De kommande tio åren blir samhällsomställningen avgörande för en hållbar framtid. Här spelar humaniora stor roll bland annat för att förstå samtidens utmaningar i ljuset av historien.

Läs om de olika inriktningarna i masterprogrammet

FAKTA om Forskarnätverk för miljöhumaniora

Miljöhumaniora är ett rörligt och tvärvetenskapligt forskningsområde som behandlar kritiska studier, historia, litteratur, djurstudier liksom djup tid och kulturarvsfrågor från ett miljöperspektiv. Nätverket vill etablera, stärka och konsolidera samarbeten inom miljöhumaniora vid Stockholms universitet.

Till Forskarnätverk för miljöhumaniora

Senast uppdaterad: 2024-08-23

Sidansvarig: Områdeskansliet för humanvetenskap