Ökad risk för bedrägeriförsök under sommaren – var extra vaksam!

Under sommaren när bemanningen och vaksamheten kan vara lite lägre än vanligt ökar risken för att drabbas av bedrägeriförsök. Var därför lite extra vaksam under sommaren.

Sommaren är här, och med den ökar risken för bedrägerier av olika slag både mot organisationer och individer. IT-avdelningen vill därför uppmana alla medarbetare vid universitetet att vara extra vaksammas under sommarperioden.

Några exempel på olika typer av bedrägerier är;

  • Nätfiske (phishing) är försök att lura oss att lämna ut känslig information, som t ex inloggningsuppgifter via t.ex. mejl.
  • Social manipulation är försök att manipulera oss att utföra handlingar eller avslöja konfidentiell information.
  • Falska fakturor och betalningsbedrägerier är försök att få oss att betala falska fakturor eller ändra betalningsuppgifter på fakturor.

För att undvika att bli lurad finns det några saker du bör tänka på:

  • Var vaksam mot mejl från okända avsändare. Kontrollera avsändaradressen noga genom att föra muspekaren över adressfältet för att se den faktiska adressen, och var extremt försiktig med att klicka på länkar och öppna bifogade filer.
  • Verifiera betalningsuppgifter genom att kontakta leverantören eller avsändaren för att bekräfta en begärd ändring. Om du får ett mejl där t.ex. din chef ber dig göra en utbetalning, kontakta den personen via telefon för att dubbelkolla.

Om du får ett misstänkt mejl eller misstänker någon annan form av bedrägeriförsök, informera din närmaste chef och vidarebefordra mejlet till IT-avdelningen.

Har du några frågor om detta är du välkommen att kontakta informationssäkerhetsfunktionen.

Senast uppdaterad: 2024-06-18

Sidansvarig: IT-avdelningen