Enkät: Vad ska du läsa i sommar?

Sommaren är för somliga en stor lässäsong med tid att försjunka i den samlade bokhögen. Vi frågade några medarbetare om deras stundande läslust.

Frida Beckman

Frida Beckman. Foto: Sören Andersson


Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik:

– Jag börjar alltid planera för, och beställa böcker till, min sommarläsning så fort vi får den första aningen om att sommaren är på väg. Ett säkert vårtecken! Så det blir en rejäl hög, som speglar min längtan och ambition mer än någon realistisk plan.

– I sommar blir det afro-amerikansk litteratur för hela slanten. Mitt nuvarande forskningsprojekt handlar om sådan litteratur, och medan jag har läst det mesta av stora ikoner såsom Richard Wright, James Baldwin och Toni Morrison, så har jag en del kvar att läsa av det som skrivits av lite mindre kända författare. Så i hängmattan kommer jag få sällskap av romaner av bland annat Gayl Jones, Gloria Naylor, Ann Petry, Percival Everett, John Edgar Wideman, Tayari Jones, och så en av de nyare av den någorlunda välkända Colson Whitehead. Sedan skulle jag egentligen också vilja hinna läsa romaner skrivna av vänner till mig. Och så skulle jag vilja läsa de Moa Martinsonromaner jag ännu inte läst.

 

Kristina Löfstedt

Kristina Löfstedt


Kristina Löfstedt, personalspecialist vid Personalavdelningen:

– Jag ska läsa Modersmjölken av Nora Ikstena, som är en ny författare för mig. Jag hittade hela Stadserien av Per Anders Fogelström på loppis så den planerar jag också att läsa.

Stadserien har jag hört så mycket gott om och det hör väl till att ha läst den om man bor i Stockholm. Modersmjölken var det min man som läste först och tipsade mig om. Den handlar om relationen mellan en mor och dotter och utspelar sig i forna Sovjet och fram till murens fall.

 

Jonas Olofsson

Jonas Olofsson. Foto: Niklas Björling


Jonas Olofsson, professor i psykologi vid Psykologiska institutionen:

– Mina läsvanor framstår kanske som lite udda. Jag läser 52 böcker per år, varken mer eller mindre. Målsättningen gör att jag tvingas avvara mer tid för läsning, och spendera mindre tid framför TV:n eller på sociala medieappar, och jag läser även enklare litteratur, vilket är hälsosamt. Jag gillar självbiografier, böcker om idrott, och jag läser mycket populärvetenskap.

– I sommar ska jag bland annat läsa boken Den seriöse konstnären, en antologi från 1969 av Harry Järv, en finlandssvensk författare och intellektuell som numera tyvärr är ganska okänd. Jag kontaktade Harry Järv när jag gick i gymnasiet och skrev en uppsats om Sören Kirkegaard. Harry skickade mig sin personliga mapp med artiklar om Kirkegaard, och jag blev imponerad av att han tog sig tid att hjälpa en gymnasist. Jag hittade nyligen boken hos en annan av mina förebilder, Sven Lindqvist, när hans privata bibliotek såldes efter hans död. I boken finns en fin dedikation från Harry till Sven och hans familj. Boken är ett stycke 1900-talshistoria och har en personlig anknytning.

Senast uppdaterad: 2024-06-18

Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen