Riktlinjer för utbildning på forskarnivå

Här ser du vilka riktlinjer och blanketter som gäller för den Humanistiska fakultetens utbildning på forskarnivån.

Regler för utbildning och examination på forskarnivå

Regler för utbildning och examination på forskarnivå är fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden.

Det grundläggande regelverket för utbildning på forskarnivå återfinns i Högskoleförordningen (1993:100). Stockholms universitets antagningsordning för utbildning på forskarnivå samt Stockholms universitets regler för utbildning och examination på forskarnivå kompletterar detta regelverk.

Humanistiska fakultetsnämndens dokument; Regler för utbildning och examination på forskarnivå Pdf, 132.2 kB., är inte heltäckande avseende de regler som styr utbildning på forskarnivå utan måste läsas parallellt med ovan nämnda överordnade styrdokument.

Styrdokument – regelboken, Stockholms universitet

Blankett och anvisningar för disputationer vid Humanistiska fakulteten

Här hittar du blankett för att föreslå opponent och betygsnämnd vid disputation samt anvisningar för disputationer som beskriver vilket ansvar ordförande, fakultetsopponent och betygsledamöter har inför och under disputationen. Signerad disputationsblankett ska skickas i pdf-format till registrator, registrator@su.se

Förslaget ska vara fakultetsnämnden tillhanda minst sex veckor före avsedd disputationsdag. Då kan disputationen äga rum vid avsedd tidpunkt även om fakultetsnämnden finner det nödvändigt att återremittera förslaget.

Humanistiska fakultetens regler för disputationer återfinns i Regler för utbildning och examination på forskarnivå. Pdf, 132.2 kB.

Arvoden

Humanistiska fakultetsnämnden fastställer ersättningsnivåer för opponent vid disputation respektive licentiatseminarium. Opponenten erhåller ett arvode samt ersättning för eventuella rese- och boendekostnader.

Ledamot av betygsnämnd erhåller inte arvode utan enbart ersättning för eventuella rese- och boendekostnader. Institutionen svarar för att ersättning utbetalas till opponent och, i förekommande fall, till ledamöter av betygsnämnd.

Ersättning för disputation

Disputationsprotokollet ska skickas från berörd institution till registrator så snart som möjligt efter avslutad disputation (en kopia behålls på institutionen för registrering i Ladok).

Fakultetsnämnden beslutar årligen i fakultetens budget om bidragsbelopp för disputationskostnader (för närvarande 40 tkr per disputation). Bidraget är ett schablonbidrag. Det är inte kopplat till de faktiska kostnaderna som kan variera. Kostnaderna kan skilja sig åt på grund av till exempel varifrån opponenten och ledamöter i betygsnämnden hämtas och på utformningen och tryckningen av avhandlingen. Medlen utbetalas två gånger årligen.

En förutsättning för att ersättning ska utgå är att institutionen tillstyrkt att avhandlingen får läggas fram och att den har blivit godkänd (HFN 041019). Doktorand som efter skriftlig avrådan disputerar och får sin avhandling underkänd måste själv stå för kostnader för framställning av avhandling.

Kontakt

För frågor om disputationer vid Humanistiska fakulteten, kontakta disputationer@humfak.su.se

Humanistiska fakultetens forskarskola

Humanistiska fakultetsnämnden beslutade 2015-12-15 att inrätta en forskarskola vid fakulteten enligt bilagan Riktlinjer för Humanistiska fakultetens forskarskola Pdf, 437.4 kB..

Fakultetsnämnden har också beslutat om att delegera beslutsrätten i olika ärenden. För närmare information, se Besluts- och delegationsordningen för Humanistiska fakulteten Pdf, 345.4 kB..

All övrig information, inklusive blanketter, finns på följande sidor:

På svenska: www.hum.su.se/forskarskolan
På engelska: www.hum.su.se/english/doctoralschool

Regler och handläggningsordning för tilldelning av donationsstipendier

Donationsstipendierna är avsedda för dem som är studerande vid Stockholms universitet vid ansökningstillfället och som har för avsikt att vara det kommande läsår.

Regler och handläggningsordning för tilldelning av donationsstipendier vid Humanistiska fakulteten Word, 173.2 kB. fastställdes på delegation av Humanistiska fakultetsnämnden 2022-02-08. Donationsstipendierna är avsedda för dem som är studerande vid Stockholms universitet vid ansökningstillfället och som har för avsikt att vara det kommande läsår. I de fall där det finns donationsbrev som reglerar utdelandet ska dessa följas. Prioriterade mottagare av donationsstipendium vid Humanistiska fakulteten är studerande på forskarnivå.

Doktorandrekrytering

Lediga platser utlyses alltid när institutionen samtidigt erbjuder en doktorandanställning som studiefinansiering. Doktorandanställningen kan av institutionen finansieras med anslagsmedel eller projektmedel från extern finansiär, alternativt av annat lärosäte.

  • Sista ansökningsdag: 15 oktober för att påbörja utbildningen den 1 februari
  • Sista ansökningsdag: 15 april för att påbörja utbildningen den 1 september

Institutionen ansvarar för att annons publiceras i universitetets rekryteringssystem ReachMee. Från och med i höst byter man rekryteringssystem till Varbi. Annonsen ska publiceras senast tre veckor före sista ansökningsdag. Utannonsering sker nationellt och, där så är lämpligt, internationellt.

Den 12 november 2019 beslutade Humanistiska fakultetsnämnden om Handläggningsordning för doktorandrekrytering Pdf, 279 kB.).

Antagning av doktorand med annan studiefinansiering

Antagning till utbildning på forskarnivå med annan studiefinansiering än doktorandanställning beslutas av dekanus på delegation av fakultetsnämnden. Av Handläggningsordning för doktorandrekrytering Pdf, 279 kB. framgår vilket underlag fakultetsnämnden behöver för att fatta beslut om antagning.

Licenciatexamen

Antagning till utbildning på forskarnivå som ska avslutas med licenciatexamen beslutas av dekanus på delegation av fakultetsnämnden. Anhållan från institutionsstyrelsen skickas till utbildning@hum.su.se

Avtal och överenskommelser

Vid samarbeten inom utbildning på forskarnivå som rör en individuell doktorand ska avtal alltid upprättas.

Det kan röra samarbeten kring utbildningen som ger doktoranden möjlighet till dubbel eller gemensam examen. Det kan även gälla samarbeten som går ut på att doktoranden ska genomföra sin utbildning inom ramen för anställning hos en annan arbetsgivare.

I regelboken går det att läsa mer om de regler som gäller vid upprättande av avtal. Följande styrdokument är aktuella för upprättande av avtal som rör samarbete inom utbildning på forskarnivå:

  • Handläggningordning för utbildningssamarbeten
  • Rutiner för avtalsarbete vid Stockholms universitet
  • Rutiner för ingående av avtal om cotutelle vid Stockholms universitet

Allmän studieplan

För varje ämne som anordnar utbildning på forskarnivå ska det finnas en allmän studieplan. Beslut om att fastställa allmän studieplan fattas av fakultetsnämnden.

Mall Word, 304 kB. och tillhörande anvisningar för allmän studieplan Pdf, 364.4 kB. för utbildning på forskarnivå gäller för hela det humanvetenskapliga området.

Individuell studieplan

För varje doktorand ska det upprättas en individuell studieplan. Den individuella studieplanen ska följas upp minst en gång per år.

Den individuella studieplanen skall skrivas konkret så att den utgör ett verkligt stöd och diskussionsunderlag för doktorand och handledare. Planen ska även underlätta den årliga uppföljningen av studierna.

Områdesnämnden för humanvetenskap beslutade 2015-06-04 att fastställa nya gemensamma formulär för individuell studieplan. Där finns även tillhörande anvisningar som ska gälla för hela det humanvetenskapliga området.

Formulären ska användas för samtliga doktorander som antas samt aktiva doktorander som inte tidigare har haft en individuell studieplan.

Uppföljning av individuella studieplaner

Institutionsstyrelsen ansvarar för att individuell studieplan (ISP) upprättas för samtliga doktorander. Den ska följas upp minst en gång per år i enlighet med fakultetens riktlinjer och Humanvetenskapliga områdets anvisningar.

Den individuella studieplanen ska skrivas konkret så att den utgör ett verkligt stöd och diskussionsunderlag för doktorand och handledare. Den ska även vara utformad på ett sådant sätt att den underlättar den årliga uppföljningen av studierna.

Formuläret för uppföljning används även vid en eventuell revidering av en fastställd individuell studieplan. Revidering ska genomföras så snart som möjligt om så är påkallat. Då med hänsyn till uppkomna förändringar som påverkar institutionens respektive doktorandens möjligheter att fullfölja sina åtaganden enligt den senaste planeringen, t.ex. byte av handledare.

Övergripande regler för invidivuella studieplaner återfinns i följande styrdokument:

Senast uppdaterad: 2024-04-17

Sidansvarig: Humanistiska fakulteten