Policy för öppen vetenskap
Rektor har 2024-10-02 beslutat om Policy för öppen vetenskap (dnr SU FV-3042-24). Beslutet träder i kraft 2024-10-02.
Ansvarig enhet: Stockholms universitetsbibliotek
Kontaktperson: Sabina Anderberg
Beskrivning
Policy för öppen vetenskap vid Stockholms universitet beskriver universitetets övergripande målsättning i övergången till ett öppet vetenskapligt system. Till policyn finns tillhörande dokument Plan med ansvarsfördelning för öppen vetenskap.
Inledning
Stockholms universitets policy för öppen vetenskap anger den övergripande strategiska målsättningen för universitetet i ett öppet vetenskapligt system. Policyn gäller för alla anställda och berör alla som publicerar resultat av forskning inom sin anställning.
Universitetsbiblioteket ansvarar för styrdokumentet och årlig översyn samt uppföljning.
Bakgrund
Öppen vetenskap är ett begrepp som omfattar öppen tillgång till publikationer, öppna forskningsdata, öppen källkod, öppna lärresurser och medborgarforskning (där allmänheten deltar i och bidrar till forskning). Öppen vetenskap innebär att vetenskapen är transparent, tillgänglig och återanvändningsbar för forskning, innovation och utveckling.
FAIR-principerna (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) som ledord för god hantering av forskningsinformation (vetenskapliga publikationer, forskningsdata, källkod och andra forskningsresultat) innebär att den ska vara så sökbar, tillgänglig, interoperabel och återanvändningsbar som möjligt. Korrekt dokumentation och säker informationshantering[1] genom hela forskningsprocessen utgör grunden för god forskning och är en del av varje forskares vardag. Så öppet som möjligt och så begränsat som nödvändigt är praxis genom hela forskningsprocessen.
Regeringens målbild är att de svenska lärosätena ska ha ställt om till ett öppet vetenskapssystem senast 2026. Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) presenterade vid förbundsförsamlingens möte i mars 2021 Färdplan för öppen vetenskap (REK 2021:1). Färdplanen reviderades 2025 och innehåller övergripande rekommendationer för åtgärder som behöver genomföras och kompetens som behöver finnas vid lärosätena för att nå ett öppet vetenskapssystem. I januari 2024 publicerades Nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Stockholms universitets policy för öppen vetenskap baseras på SUHF:s rekommendationer och de nationella riktlinjer för öppen vetenskap som Kungliga biblioteket har tagit fram på uppdrag av regeringen.
[1] Policy för informationssäkerhet (SU FV-2209-23) Informationssäkerhetspolicy - Medarbetarwebben (su.se) (Hämtad 2024-09-12)
Policy
Stockholms universitets policy för öppen vetenskap kan sammanfattas i följande övergripande målsättningar:
- Universitetets forsknings- och utbildningsmiljöer stödjer, uppmuntrar och utbildar om öppen vetenskap.
- Universitetet erbjuder och utvecklar centrala tjänster och stöd i en lokal infrastruktur som kan möta forskarnas behov av stöd genom hela forskningsprocessen.
- Universitetet främjar en delningskultur rörande pedagogiska resurser genom att uppmuntra skapandet, delandet och användandet av öppna lärresurser.
- Universitetets forskningsresultat, forskningsdata och källkod publiceras i möjligaste mån med öppen licens.
- Universitetets forskningsresultat, forskningsdata och källkod hanteras, publiceras, bevaras och gallras i enlighet med FAIR-principerna och vedertagna riktlinjer för öppen källkod. Informationssäkerhet genom hela forskningsprocessen säkerställs i enlighet med universitetets policy för informationssäkerhet.
- Universitetet uppmuntrar samarbete och deltagande i nationella och internationella sammanhang som leder till att hållbar utveckling inom öppen vetenskap främjas.
- Universitetet uppmuntrar en incitamentsstruktur som främjar och värderar öppen vetenskap som en integrerad del av forskningsutvärderingsmetoder.
- Universitetet bidrar till att medborgarforskning, när så är lämpligt, kan integreras som en del i forskningsprocessen på ett ansvarsfullt och hållbart sätt för att samverka med det omgivande samhället.
Ansvarsfördelning
Stockholms universitet ansvarar för att stödja och informera sina forskare så att de har möjlighet att bedriva forskning med högsta möjliga kvalitet och genomslag i det öppna vetenskapssystem som successivt utvecklas. Ansvaret omfattar att tillhandahålla en lokal infrastruktur som stödjer och möjliggör korrekt hantering, lagring, tillgängliggörande och bevarande av forskningsresultat och forskningsdata. Universitetet ska tillse att ändamålsenliga tjänster, stöd och ramverk erbjuds och löpande vidareutvecklas.
Den enskilde forskaren ansvarar för att bedriva sin forskning enligt universitetets målsättning för öppen vetenskap. Var och en har ett ansvar att hålla sig informerad om vad ett öppet vetenskapligt system innebär, och vid behov söka råd och nyttja det centrala stöd universitetet erbjuder. Forskaren ansvarar för att dennes forskningsresultat, forskningsdata och källkod samt tillhörande forskningsinformation hanteras, tillgängliggörs och bevaras på ett korrekt och informationssäkert sätt enligt gällande lagstiftning, forskningsetiska principer samt universitetets styrdokument.
I det kompletterande styrdokumentet Plan med ansvarsfördelning för öppen vetenskap tydliggörs hur universitet ska nå de uppsatta målen i policyn. Praktisk information gällande öppen vetenskap (lagring, hantering, förlagsavtal, licensinformation, publicering, arkivering, finansiering, rådgivning etc.) finns tillgängligt på universitetets medarbetarwebbsidor.