Plan med ansvarsfördelning för öppen vetenskap

Rektor har 2022-09-22 beslutat om Plan med ansvarsfördelning för öppen vetenskap (Dnr SU FV-3466-22). Beslutet träder i kraft 2022-09-22.

Ansvarig enhet: Stockholms universitetsbibliotek

Kontaktperson: Sabina Anderberg

Beskrivning

Plan med ansvarsfördelning för öppen vetenskap kompletterar Stockholms universitets Policy för öppen vetenskap. Planen syftar till att tydliggöra hur universitet ska nå de uppsatta målen i policyn och förtydliganden om ansvarsfördelning.

1 Inledning

Stockholms universitets styrdokument Plan med ansvarsfördelning för öppen vetenskap kompletterar Policy för öppen vetenskap. Planen beskriver det övergripande ansvar som åligger universitetet och dess medarbetare gällande korrekt hantering av forskningsresultat, forskningsdata och för forskningen tillhörande dokumentation (labböcker, datahanteringsplan, etikprövningsbeslut och dylikt). Såväl korrekt och säker hantering av forskningsresultat och forskningsdata som tillgång till en adekvat lokal infrastruktur med grundläggande tjänster och stöd för ändamålet utgör grunder för god forskning. Universitetsbiblioteket ansvarar för dokumentet och årlig översyn.

2 Målsättning och ansvarsfördelning för öppen vetenskap

Utgångspunkten för öppen vetenskap vid Stockholms universitet är att lärosätets forskare bedriver sin forskning så öppet som möjligt och så begränsat som nödvändigt, med hänsyn till juridiska, etiska och eventuella kommersiella aspekter. Öppenhet är praxis genom hela forskningsprocessen. I Stockholms universitets policy för öppen vetenskap anges målsättning för öppen vetenskap i sex övergripande mål som i denna plan kompletteras med förtydliganden om vilket ansvar som ingår i dessa.

1. Universitetets forsknings- och utbildningsmiljöer stödjer, uppmuntrar och utbildar om öppen vetenskap

  • Universitetet ansvarar för att det strategiska utvecklingsarbetet för öppen vetenskap är en gemensam angelägenhet för hela universitetsorganisationen, och att kärnverksamheten är representerad och involverad i arbetet.
  • Områdena och institutionerna främjar en arbetskultur som bidrar till att öppen vetenskap blir en naturlig del av varje students och forskares akademiska vardag.
  • Den enskilde forskaren ansvarar för att informera sig om och ta del av det ramverk, stöd och tjänster som finns och utvecklas.
  • Utbildning på grundnivå och avancerad nivå utvecklas så att öppen vetenskap och dess praktik integreras i utbildningarna i vetenskaplig metod.

2. Universitetet erbjuder och utvecklar centrala tjänster och stöd i en lokal infrastruktur som kan möta forskarnas behov av grundläggande stöd genom hela forskningsprocessen

  • Universitetet erbjuder forskare allmän utbildning i arbetet med korrekt hantering av forskningsresultat och forskningsdata.
  • Universitetet erbjuder forskare tillgång till centrala grundläggande forskningsstödjande tjänster och stödsystem i forskningsprocessens olika delar för att hantera, lagra, tillgängliggöra och bevara forskningsresultat och forskningsdata.
  • Universitetet ska tillhandahålla en central stödfunktion som kompletterar ämnesspecifika kompetenser och bistår med stöd inom verksamhetsområdena arkiv, publiceringsstöd, forskningsetik, forskningsfinansiering, juridik och IT.

3. Universitetets forskningsresultat och forskningsdata publiceras i möjligaste mån med öppen licens

  • Forskare publicerar vetenskapliga forskningsresultat med omedelbar öppen tillgång när så är möjligt.
  • Forskare publicerar forskningsdata med öppen tillgång under eller vid ett projekts avslutande i lämpligt repositorium. För forskningsdata som inte kan publiceras med öppen tillgång bör metadata publiceras öppet om inget hinder föreligger.
  • Forskare ansvarar för att vid vetenskaplig publicering av forskningsdata och andra forskningsresultat välja upphovsrättlicens genom Creative Commons (CC-BY) eller likvärdig öppen licens.
  • Universitetet verkar för att upphovsrätten för publicering och återanvändning av forskningsresultat tillhör akademin och inte överförs till kommersiella vetenskapliga förlag med ensamrätt.
  • Universitetet ansvarar för att erbjuda centralt stöd och utbildning om hur licensiering av forskningsresultat och forskningsdata hanteras.

4. Universitetets forskningsresultat och forskningsdata hanteras, publiceras, bevaras och gallras utifrån FAIR-principerna, samt hanteras informationssäkert genom hela forskningsprocessen

  • Forskare har grundläggande kunskap om vad FAIR-principerna (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) innebär kopplat till kvalitet och god forskningssed och hur metadata dokumenteras korrekt.
  • Forskare ansvarar för att vetenskapliga publikationer med tillhörande metadata registreras i universitetets publiceringsdatabas.
  • Forskare ansvarar för att vetenskapliga publikationers underliggande forskningsdata med tillhörande metadata publiceras i lämpligt repositorium.
  • Forskare ansvarar för att vid publicering av forskningsinformation ange en digital forskaridentifikation i form av t.ex. ett ORCID (Open Researcher and Contributor ID).
  • Forskningsprojektets huvudman ansvarar för att en datahanteringsplan upprättas, uppdateras och bevaras enligt universitetets och eventuella externa finansiärers riktlinjer.
  • Forskaren ansvarar för att forskningsresultat och forskningsdata lagras på ett säkert sätt på lämpliga lagringsytor under pågående forskningsprojekt, samt hanteras och delas enligt gällande krav på informationssäkerhet utifrån graden av känslighet.
  • Institutionen eller motsvarande ansvarar för att forskningsresultat och forskningsdata inkl. forskningens ekonomiska och administrativa handlingar bevaras i universitetets arkiv efter avslutat forskningsprojekt, i enlighet med gällande regelverk och universitetets styrdokument.
    Forskaren ansvarar för att gallring sker enligt universitetets föreskrifter och styrdokument.

5. Universitetet uppmuntrar samarbete och deltagande i nationella och internationella sammanhang som leder till att hållbar utveckling inom öppen vetenskap främjas

  • Universitetet deltar i den internationella utvecklingen inom öppen vetenskap och digital infrastruktur, genom bland annat medlemskap i det europeiska forskningsmolnet European Open Science Cloud (EOSC). Universitetet har t.ex. signerat The San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA) och följer upp med ett internt arbete i linje med principerna.
  • Universitetet deltar aktivt i relevanta nationella konsortier och lärosätesägda nationella infrastrukturer och tillser att resurser och kompetenser används på ett ändamålsenligt och resurseffektivt sätt.

6. Universitetet uppmuntrar en incitamentsstruktur som främjar och värderar öppen vetenskap som en integrerad del av forskningsutvärderingsmetoder

  • Universitetet deltar aktivt i den nationella och internationella utvecklingen inom öppen vetenskap tillsammans med finansiärer och andra aktörer.
  • Universitetet verkar för att öppen vetenskap ingår som kriterium för meritvärdering.

Styrdokumentet i pdf-format

Plan med ansvarsfördelning för öppen vetenskap Pdf, 319.9 kB.

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Sidansvarig: Stockholms universitetsbibliotek