Om våra webbplatser
Stockholms universitet har circa tvåhundra webbplatser inom universitetsförvaltning och kärnverksamhet. Varje webbplats har en tydlig del och roll i universitetets hela webbsystem.
Medarbetarwebben
Medarbetarwebben ska vara ett ändamålsenligt verktyg och stöd för dig i ditt arbete på Stockholms universitet. Den har ett annat syfte och är därför strukturerad och fungerar på ett annat sätt än våra externa webbplatser.
Våra toppingångar Forskning, Utbildning och Stöd och service är riktade till dig som arbetar med forskning, utbildning och övergripande stöd. Ingångarna Anställning och Vårt SU riktar sig till dig i din roll som anställd och som medarbetare på Stockholms universitet.
Informationen är strukturerad i (längre) så kallade huvudartiklar som ger en sammanhållen information inom ett sakområde. För fördjupande information finns relaterade artiklar. Du ser innehållet på sidan i en innehållsmeny till höger i artikeln. Artiklarna grupperas i sektioner i vänstermenyn inom olika informationsområden.
Du ser var du befinner dig med hjälp av brödsmulan (under rubriken) och orange markeringar i toppmeny, vänstermeny och innehållsmenyn i sidan.
På varje sida finns en högerspalt som visar relaterade resurser i form av verktyg och system, dokument och internutbildningar. Där finns också etiketter för tema, som länkar till temasidor som samlar artiklar inom innehållsområden som återfinns på olika platser på webben. Högerspalten kan enkelt tas fram i mobilläge.
Det finns 8 vägar att hitta den information du söker:
- Strukturvägen, det vill säga via menyer
- Korslänkning mellan sidor med relaterad information
- Högerspalt med länkar till relaterade verktyg/system, dokument, internutbildningar och tema
- Temasidor efter ämnesområde som listar artiklar på medarbetarwebben
- Sökfiltrering i menyer
- Genvägar, personliga (kräver inloggning)
- Sökfunktion med filter
- Guidning via interaktiv "frågelåda" (kommer senare)
Webbplatser su.se och su.se/english
En övergripande guide för startsidor och ingångar på su.se och su.se/english. Principen är att den engelska webben i stort sett ska vara en spegling av den svenska webben när det gäller struktur/ytor.
Webbplats institution
Innehåller startsida och ingångar för utbildning, forskning och om institutionen. Även egna sidor för nyheter och kalender.
Centrum eller annan verksamhet inom institution
Tre alternativ för webblösning, som väljs utifrån framtagna kriterier, till exempel mängden informationsinnehåll, självständig verksamhet, nationell/internationell betydelse, kommunikationsplan, resurser.
Utbildningskatalog
Innehåller sidor för ämnen, kurser och program samt planarkiv för alla kurser och program. Kurser och program visas när det finns aktiva kurstillfällen men kan även visas konstant i katalogen, genom att utbildningen forceras i Ladok och får då en etikett i högerspalten enligt val för forcering (planerad till viss termin eller periodicitet).
Planarkiv
Visar alla kurser och program, även nedlagda, via ett sökgränssnitt med filter.
Kurs- eller programsidan visar:
- Befintliga kurs- eller utbildningsplaner
- Kurslitteraturlistor som lagrats via Ladok
Forskningskatalog
Forskningskatalogen består av sidor för projekt, ämnen och forskargrupper med ingångssidor på su.se och su.se/english samt på webbplatser för institutioner och centra.
Profilsidor
Varje medarbetare på universitetet har en egen profilsida på webben. Till varje profilsida hämtas basinformation in från personalkatalogen SUKAT och du kan själv lägga till porträttbild, presentationstexter, publikationslista från DiVA samt länkar och filer.
Profilsidor utgör en viktig del av forskningskatalogen med kopplingar till projektsidor, forskargrupper och ämnen.
Temasidor
På su.se/tema och engelska su.se/themes visas de temasidor som samlar olika typer av innehåll på en och samma sida.
En temasida visar upp innehåll brett: tvärvetenskapligt, tvärorganisatoriskt, och lokalt/centralt. Teman är populärvetenskapliga beteckningar på forskningsämnen och utbildningsämnen som finns vid Stockholms universitet. Temaetikett kan användas på nyhets- och kalenderartiklar, relaterade artiklar, videoelement samt för sidorna i forskningskatalogen.