Riktlinjer för stipendier och föreskrifter för stipendier för studieavgiftsskyldiga studenter

Detta avsnitt innehåller riktlinjer för stipendier vid Stockholms universitet och föreskrifter för Stockholms universitets stipendier för studieavgiftsskyldiga studenter.

Ansvarig enhet: Studentavdelningen
Kontaktperson: Lotten Hultgren Viklund och Stefan Norrlén

(Revidering av styrdokumentet pågår)

Inledning

Stipendier är på grund av sin benefika karaktär (utan krav på motprestation) en skattemässigt gynnad finansieringsform. Enbart den anledningen att ett bidrag rubriceras som stipendium innebär dock inte att skattefrihet inträder.

Stipendier är skattefria om stipendiet lämnas för mottagarens utbildning alternativt lämnas för annat ändamål och inte utgör ersättning för utfört arbete och inte utgår periodiskt (Inkomstskattelagen 8 kap. 5 §). Utgår ett ”stipendium” från arbetsgivaren och det föreligger krav på någon form av motprestation som kan anses vara till nytta för givaren räknas stipendiet som ersättning för utfört arbete, d.v.s. lön.

Skatteverket har dock uttalat att ett stipendium är skattefritt om ett universitet ger forskarstuderande utbildningsstipendium för forskning och samtidigt utbetalar lön för undervisning. Detta gäller stipendier som blivit behörigen utlysta och tillsatta i konkurrens. Vidare krävs att det avlönande arbetet är begränsat och sidoordnat till forskarutbildningen.

Vid Stockholms universitet ska endast finnas stipendier som utges för mottagarens utbildning. Utbildningsstipendier får bara inrättas för:

  • utbildning på grundnivå och avancerad nivå
  • utbildning på forskarnivå
  • postdocstudier

Rektors delegation angående stipendieutdelning

Beslut om stipendium fattas av prefekt/motsvarande.

Beslutet får inte avse stipendium för annat ändamål än utbildning.

Stipendium får endast inrättas av medel från externa finansiärer som skriftligen godkänt medlens användning för utbetalning av stipendium. Finansiering får aldrig ske med medel från uppdragsverksamhet och aldrig med anslagsmedel. Stipendier inom utbildning på forskarnivå får inte heller finansieras med medel som fördelas via andra statliga myndigheter, t.ex. Vetenskapsrådet.

Stipendier inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Stipendier får bara ges till personer som är formellt antagna (och registrerade i LADOK) till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå vid Stockholms universitet eller annat universitet/högskola med vilket Stockholms universitet har samarbete.

Stipendier får inrättas för maximalt 12 månader.

Stipendiebelopp för stipendier inom utbildning på grundnivå bör ej understiga nivån för studiemedel inklusive lån. Stipendiebeloppet betalas ut via personalsystemet.

Stipendier inom utbildning på forskarnivå

Stipendier får bara ges till personer som är formellt antagna (och registrerade i LADOK) till utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet eller annat universitet/högskola med vilket Stockholms universitet har samarbete.

Stipendier får inrättas för maximalt 24 månader.

Stipendiebelopp för utbildning på forskarnivå ska ej understiga ingångslönen för doktorandanställning med avdrag för preliminärskatt. Stipendiebeloppet betalas ut via personalsystemet.

Stipendier för utbildning på forskarnivå ska ledigförklaras.

Stipendier för postdocstudier

Stipendium för bedrivande av postdocstudier får ges till utländsk medborgare med doktorsexamen eller motsvarande förvärvad i annat land än Sverige. Prefekten vid institutionen/motsvarande bedömer om utbildning och vetenskaplig meritering kan anses motsvara minst svensk doktorsexamen. Grunden för beslutet ska klart framgå av stipendiebeslutet.

Stipendium för bedrivande av postdocstudier kan utdelas under högst två år inom en femårsperiod efter disputation eller motsvarande.

Postdocregistrering av stipendiaten är en förutsättning för tilldelning av postdocstipendium.

Postdocregistrering görs i personalsystemet. För varje postdocstipendiat ska en studieplan upprättas och registreras. Studieplanen ska innehålla ett klart definierat inslag av utbildning/forskningsmeritering. I studieplanen ska handledare utses och plan för handledningen anges. Prefekten/motsvarande godkänner studieplanen.

Stipendiebeloppet för postdocstudier rekommenderas inte understiga det högsta beloppet som utgår enligt lönestegen för doktorander. Stipendiebeloppet betalas ut via personalsystemet.

Stipendier för postdocstudier ska ledigförklaras.

Stipendiat som får stipendium av annan utbetalare än Stockholms universitet

Transfereringar av externt beslutade stipendier är inte tillåtna, utan utbetalning av sådana stipendier ska ombesörjas direkt av stipendieutgivaren. Observera att Stockholms universitet har arbetsmiljöansvar även för dessa stipendiater. LADOK-registrering alternativt postdocregistrering krävs därför även av dessa stipendiater.

Konsekvenser av felaktigt beslut (smittade stipendier)

De ekonomiska konsekvenser som – efter felaktigt stipendiebeslut enligt skatteverkets bedömning – åsamkas Stockholms universitet och/eller stipendiater, ska bäras av beslutande institution (såväl skatt som sociala avgifter mm). Detta innebär att institutionen förutom sociala avgifter ska ersätta stipendiaten för den uppkomna skatten. Denna ersättning betraktas i sin tur som lön till stipendiaten.

Stipendiatens försäkringsskydd

En stipendiat har inte samma försäkringsskydd som en anställd. Vistas stipendiaten på arbetsplatsen har universitetet ett arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen. Stipendiaten omfattas dock inte av universitetets kollektiva arbetsskadeförsäkringar. Stipendiet är inte heller pensions- eller sjuklönegrundande. Avsaknaden av skyddsnät gäller även för eventuellt medföljande familjemedlemmar.

Är stipendiaten antagen till och bedriver utbildning vid universitetet omfattas stipendiaten av den personskadeförsäkring för studenter som finns tecknad hos Kammarkollegiet. Försäkringen gäller vid studier i Sverige för både svenska och utländska studenter och studenterna är försäkrade under skoltid och under direkt färd mellan bostaden och universitetet. Försäkringen täcker personskador genom olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta. Huvudregeln är dock att utländsk student ska vara försäkrad från hemlandet, är så inte fallet ska institutionen ansluta studenten till personförsäkringen.

Doktorander med stipendium omfattas av en sjuk- och föräldraförsäkring som är tecknad hos Kammarkollegiet. Försäkringen består av sjukpenning, föräldrapenning samt tillfällig föräldrapenning och gäller för doktorander som på grund av sjukdom eller föräldraledighet måste avstå från sitt stipendium. Försäkringen ger inte rätt till ersättning om doktoranden har rätt till motsvarande ersättning enligt någon annan försäkring. Försäkringen gäller inte stipendiater som bedriver postdocstudier.

Universitetet har som policy att stipendiater som inte omfattas av någon sjuk- eller föräldraförsäkring får behålla stipendiet vid sjukdom och föräldraledighet.

Dock får de maximala perioderna för tilldelning av stipendier, ett respektive två år, inte förlängas p.g.a. sjuk- eller föräldraledighet. Universitetet har också hos Kammarkollegiet tecknat en tilläggsförsäkring för utländska besökare och medföljande nära anhöriga. I denna försäkring ingår olycksfallsskydd, överfallsskydd samt sjuk-, tandvårds- och hemtransportskydd. Dessutom ingår ansvarsskydd och rättsskydd.

Ytterligare information om försäkringar kan erhållas av Personalavdelningen.

Rutiner för handläggning av stipendieärenden

Inrättande och utlysning av stipendium

Beslut om inrättande av stipendium fattas av prefekt/
motsvarande. I beslutet fastställs ändamål, stipendiebelopp, tidsperiod och eventuella andra villkor för stipendiet. I beslutet ska anges med vilka medel stipendiet finansieras. I beslutet ska även obligatoriska uppgifter enligt Myndighetsförordningen 21 §1 finnas med. Beslutet ska också innehålla uppgift om att stipendiet i vissa fall kommer att omprövas.

Beslut om inrättande av stipendium ska diarieföras.

Stipendier ska ledigförklaras/utlysas genom anslag på hemsidan och anslagstavlor eller på annat lämpligt sätt. Ansökningstiden bör vara minst tre veckor från den dag stipendiet anslås.

Ansökan om stipendium

Ansökan om stipendium ska vara skriftlig. Ansökan ska diarieföras.

Beslut om tilldelning av stipendium

Beslut om tilldelning av stipendium fattas av prefekt/motsvarande. Beslut om tilldelning ska diarieföras.

Utbetalning av stipendium

Utbetalning av tilldelade stipendier sker genom personalsystemet.

Kontroll innan beslut

Handläggare av stipendium ska kontrollera

  • att extern finansiär skriftligen medgivit att medlen får disponeras för ändamålet;
  • att stipendiebeloppet överensstämmer med universitetets rekommendationer,
  • att stipendietiden inte överstiger ett respektive två år;
  • att beslutet innehåller alla behövliga uppgifter;
  • att beslutet diarieförs;
  • att två originalbeslut upprättas, ett till stipendiaten och ett för arkivering på institutionen;
  • att stipendiaten är sjuk- och olycksfallsförsäkrad antingen genom egen försäkring, genom försäkring från sitt hemland eller genom de försäkringar som universitetet tecknar; och
  • att det för postdocstipendiat finns en studieplan upprättad och godkänd av prefekt.

Stipendier inom Erasmus, Linnaeus-Palme och NordPlus omfattas inte av dessa stipendieriktlinjer och detsamma gäller ersättningar av Marie Curie-typ. Riktlinjerna gäller inte heller för externa stipendier utan endast för stipendier som Stockholms universitet har inrättat.

Föreskrifter för stipendier för studieavgiftsskyldiga studenter


Detta beslut ersätter beslut från 2015-03-12 (dnr SU FV-1.1.1-0754-15).
Dnr SU FV-1.1.1-0520-18. Enligt Förordning (2010:718) om stipendier för studieavgiftsskyldiga studenter får universitet och högskolor i mån av medel lämna stipendier till studieavgiftsskyldiga studenter. Syftet med
stipendierna är att främja rekryteringen av särskilt kvalificerade studieavgiftsskyldiga studenter. Medlen utbetalas till högskolorna av Universitets- och högskolerådet.

Lokala föreskrifter vid Stockholms universitet

  • Stipendierna ska i första hand beviljas till särskilt kvalificerade studenter.
    Bedömningen ska grundas på studenternas studiemeriter och kvalifikationer. Motivationsbrev är möjligt att använda som kriterium.
  • Endast studenter som antas till ettåriga och tvååriga program på engelska som leder till generella exanrina på avancerad nivå (magisterexamen och masterexamen) ska kunna tilldelas Stockholms universitets stipendium.
  • De studenter som i första hand söker utbildning vid Stockholms universitet ska prioriteras.
  • Stipendiet ska täcka hela studieavgiften för ett helt program.
  • Stipendiemedlen fördelas per områdesnämnd. Fördelningen baseras på
    avgiftsskyldiga helårsstudenter (HST) i Ladok föregående kalenderår, inom respektive områdesnämnd. Fördelningen mellan områdesnämnderna beslutas av chefen för Studentavdelningen.
  • Studentavdelningen har rätt att fördela mer medel än tilldelat.
  • Studentavdelningen har rätt att återta medel som inte utnyttjats. Dessa kan t.ex användas till satsningar på gemensamma utbildningar med andra lärosäten. Det kan också bli aktuellt att använda överblivna medel för att bevilja stipendier för studenter som ska påbörja sitt andra år.
  • Beslut om vilka studenter som ska tilldelas stipendium delegeras till respektive områdesnämnd.
  • Beslut om fortsatt utbetalning av stipendium liksom beslut om indraget stipendium fattas av chefen för Studentavdelningen.

Detta beslut är fattat av rektor, professor Astrid Söderbergh Widding, i närvaro av biträdande förvaltningschef Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Henrik Lindell, Avdelningen för planering och ledningsstöd (protokollförare).

Senast uppdaterad: 2024-06-20

Sidansvarig: Studentavdelningen