Innovationsplan

Rektor har 2024-03-14 beslutat om Innovationsplan (dnr: SU FV-0762-24). Beslutet träder i kraft 2024-03-14.

Ansvarig enhet: Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd

Kontaktperson: Tor Regberg

Beskrivning

Innovationsplanen beskriver Stockholms universitets vision och strategi vad avser universitetets innovationsstöd. Den anger universitetets roll i det regionala innovationsekosystemet samt hur stödet till forskare, lärare och studenter är organiserat samt målsättningen med det. Mottagare är universitetets anställda samt andra relevanta myndigheter.

1 Inledning

Vår värld står inför stora och komplexa utmaningar som kräver hållbara
samhällsomvandlingar. Kriser som nu aktuella klimatförändringar och den senaste pandemin behöver mötas med kunskap och hållbara, innovativa lösningar.
Universiteten främjar innovationer genom forskning och utbildning och ingår bland de självklara nyckelaktörerna både regionalt, nationellt och internationellt. Universiteten bidrar också till förståelsen i samhället för hur innovationer kan bidra till samhällsnytta i en komplex miljö och ger våra studenter en bas för att vara kloka aktörer och förstå de olika rollerna i innovationsprocesser. Det är allt tydligare att kompetens och humankapital samt kunskap och tvärvetenskapliga ansatser är centrala för utvecklingen av det hållbara och demokratiska samhället.
Sverige har historiskt sett varit en stark nation när det gäller forskning och innovation. och vi vill vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer för att hantera samhällsutmaningar. Även det europeiska ramprogrammet för forskning och innovation pekar på globala utmaningar inom sex kluster: hälsa; kultur, kreativitet och inkluderande samhällen; civil säkerhet för samhället; digitala frågor, industri och rymden; klimat, energi och mobilitet samt livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö. Innovationer finansieras inom huvudinriktningen (pelaren) Innovativa Europa.
Stockholms universitet har höga ambitioner att bidra till lösningar inom de utpekade samhällsutmaningarna genom forskning, utbildning, samverkan och innovation.
Denna handlingsplan anger färdriktning för universitetets bidrag till innovationer.

2 Innovation och samverkan vid Stockholms universitet

”Stockholms universitet är ett framstående forskningsuniversitet präglat av såväl fri grundforskning som stark tillämpad forskning, där den breda forskningen tvärs över vetenskapsområdena är central för samhällets utveckling och Agenda 2030.”
Stockholms universitetets förmåga att generera och utveckla nya idéer bygger på den högkvalitativa forskning och utbildning som bedrivs och dess bredd inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik och naturvetenskap. Genom samverkan med samhällsfunktioner, regionala organisationer, beslutsfattare, näringsliv, stiftelser och kulturinstitutioner kan relevanta samhällsutmaningar identifieras och lösningar föreslås. Excellent forskning samt social och ekonomisk samhällsnytta stimuleras genom att innovation, nya regelverk och processer kan levereras. Idéer och innovationer för offentlig, ideell och kommersiell sektor skapar nya sociala satsningar och företag. Hållbar utveckling är av särskild vikt för Stockholms universitet.
Universitetet vill med utgångspunkt i en stark och bred forskning fördjupa samverkan med näringsliv, politik och civilsamhället för att tillsammans nå de globala målen i Agenda 2030.
Forskning är en grundförutsättning för kunskapsintensiva innovationer. Det är dock viktigt att komma ihåg att forskning och innovation har skilda karaktärer och inte alltid hör till samma process. Medan forskning är nyfikenhetsdriven med längre tidsperspektiv söker innovationer många gånger lösningar på befintliga problem under kortare tidshorisont. En viktig framgångsfaktor är dock att sammanföra forskning och innovation, samtidigt som deras separata identiteter bibehålls.
Stockholms universitet arbetar med andra sektorer där det är lämpligt, för att bidra till samhällsnytta och ett hållbart samhälle. Forskning och undervisning vid Stockholms universitet ska bidra till kunskapsutbyte och innovationer både regionalt, nationellt och internationellt.
Lärarundantaget ger forskare och lärare rätten till de forskningsresultat som de tar fram i tjänsten. Det innebär en möjlighet för dem att patentskydda sina resultat och sälja rättigheterna vidare eller starta bolag. Innovationer uppstår oftast från enskilda forskningsidéer. Stockholms universitet värnar om lärarundantaget som princip och vill uppmuntra nyttiggörande och innovationer.
Förutom nydanande kunskap som resultat av forskning är utbildning vid Stockholms universitet det andra stora bidraget till Sveriges innovationskraft. Tack vare skickliga lärare och bra och motiverade studenter skapas en stark innovationskultur med kreativitet som motor.
Stockholms universitet främjar öppen vetenskap. Tillgängliggörandet av
forskningsdata och forskningsresultat gynnar även innovationer. I ett öppet
innovationsekosystem ska universitetet spela en drivande roll för att skapa plats där forskare, företag och offentlig sektor möts för att lösa viktiga samhällsutmaningar.

3 Stockholms universitet är en del av regionens innovationsekosystem

 

Stockholmsregionen är ett av de mest innovativa områdena i Europa. Stockholms universitet vill tillsammans med våra samverkanspartners i det regionala innovationsekosystemet gå samman för att bygga broar över institutionella och disciplinära gränser, leta efter nya samarbetsformat och utrymmen för att hantera gemensamma utmaningar. Universitetet är en betydelsefull aktör för kunskapsutbyte, samverkan och innovation. Genom forskning och utbildning bidrar universitetet till en hållbar samhällsutveckling, både regionalt, i Sverige och i världen. Samverkan leder till ömsesidiga fördelar genom flöden av idéer och kunskap mellan universitetet och det omgivande samhället.

4 Innovationsstöd vid Stockholms universitet

Innovationsstöd har funnits vid Stockholms universitet sedan slutet på 1990-talet, initialt i form av Stockholms universitet Holding AB (SU Holding) som drev en tjänsteinkubator. Efter beslut av Riksdagen om utökning av innovationskontor i landet startades universitetets innovationskontor 2013. Gradvis har innovationskontorens verksamhet i enlighet med forskningspropositionerna utökats till att omfatta nyttiggörande i bred bemärkelse. De omfattar nu innovation, samverkan, socialt entreprenörskap och riktar sig till både forskare och studenter vid lärosätena. På Stockholms universitet ligger sedan 1 juli 2020 innovationsstödet i samma förvaltningsavdelning som forskningsstöd och samverkan och de tre utgör
sammantaget en tydlig stödfunktion för kärnverksamheterna. SU Holding bedriver affärsverksamhet och erhåller ett verksamhetsbidrag från universitetet. Universitetet köper även affärsutvecklingstjänster från SU Holding. SU Holding vänder sig till de som ska starta företag. SU Holding har möjlighet att investera i startupföretag från universitetet.
Innovationsstödet vid Stockholms universitet ska bidra till en hållbar
samhällsutveckling genom nyttiggörande av kunskap. Genom att skapa långsiktigt goda förutsättningar ska universitetets innovationsstöd hjälpa forskare och studenter att omsätta kunskap i samhällsnytta. Ett integrerat forsknings-, samverkans- och innovationsstöd för universitetets forskare bidrar till stärkt finansiering av forskningen, till ökade möjligheter för samarbeten, samt till att säkerställa stöd till forskare med tidiga och forskningsnära innovationer.
Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd (FS) har det övergripande ansvaret för innovationsstödet vid universitetet. Avdelningens primära fokus är här de tidiga faserna när idéer ska identifieras, skyddas och utvecklas. FS ansvarar för tidig rådgivning, inspiration och utbildning. Innovationsstödet riktar sig till samtliga vetenskapsområden som finns på Stockholms universitet. Stödet ska vara likvärdigt för de olika ämnesområdena. Stödet ska fokusera på rådgivning inom immaterialrätt och tidig idéutveckling. Forskarbaserade idéer hänvisas vidare för affärsutveckling till SU Holding eller till andra regionala aktörer och inkubatorer. Genom ett nära samarbete med Drivhuset Stockholm erbjuds universitetets studenter och doktorander
rådgivning, seminarier och workshops inom entreprenörskap.
SU Holding, Drivhuset Stockholm samt externa samarbetspartners fokuserar på affärsutveckling, inkubatorstöd och finansiering.

Det samlade innovationsstödet ska:
- samarbeta inom ramen för Stockholm trio,
- vara en attraktiv partner för externa innovationsstödjande aktörer i
Stockholmsregionen,
- arbeta för ett hållbart samhälle i enlighet med Agenda 2030,
- bidra till såddfinansiering för att skapa incitament för nyttiggörande och
innovation,
- organisera seminarier och workshops,
- erbjuda professionellt stöd och rådgivning,
- synliggöra universitetets bidrag till nyttiggörande och innovation,
- kontinuerligt utveckla stödet, utifrån kärnverksamhetens behov.

5 Aktivitetsstöd

SU Holding administrerar verifieringsmedel från Vinnova som används till att säkra forskares immaterialrättsliga skydd samt för tidig affärsutveckling. Drivhuset Stockholm disponerar verifieringsmedel från Vinnova för att utveckla studentdrivna idéer och innovationer. Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd har i uppdrag att använda innovationsstödjande medel som såddmedel för nya innovativa idéer med direkt nyttiggörande i sikte.

6 Regional samverkan

Stockholmsregionen har många innovationsstödjande aktörer. Däribland ett fyrtiotal inkubatorer och lokaler för co-working för nystartade företag. Därtill finns ytterligare stödjande aktörer inom och utanför regionens tjugotal högre lärosäten. Detta ger Stockholms universitet goda möjligheter för regional samverkan och att forskningsbaserade idéer förs vidare ut i samhället.

Styrdokumentet i pdf-format

Innovationsplan Pdf, 314.1 kB.

 

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Sidansvarig: Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd