Heldagsutflykt till Norrtälje med föreläsning och visning

Evenemang
Datum: 2024-05-18
Tid: 11:00 - 16:00
Plats: Norrtälje konsthall m.m.

Föreläsning om Gunnar Brusewitz Nobeldiplom och en guidad visning av utställningen Gunnar Brusewitz 100 år – Det föränderliga landskapet samt en konstvandring genom Norrtälje stads stadskärna.

Välkommen till en dag där vi kommer få uppleva utställningen av Gunnar Brusewitz verk samt en vandring genom Norrtäljes stadskärna för att se all den konst som finns på gator och torg.

Tid

Vi börjar med Brusewitz utställning kl 11.00 i Norrtälje Konsthall (adress Galles gränd 7). Föreläsning och guidning tar ca 1,5 tim. Därefter promenerar vi genom Norrtälje stad.

Hur tar du dig till Norrtälje

Buss 676 från Tekniska Högskolan till Norrtälje busstation: 42 SEK (enkelbiljett).
Bil från Stockholm: E18 norrut mot Norrtälje, ca 7 mil, tar ca 1 timme. Parkering finns i närheten av busstationen, hamnen och i centrum.

Foto: Malin Mäkiranta

Pris: 200 kr plus entréavgift 80 kr (pensionär 40 kr)

Sista anmälningsdag: 17 april. Max 25 deltagare.

Anmälningslänk: https://simplesignup.se/private_event/211805/0600767ce5
Programansvarig: Malin Mäkiranta, malin.makiranta@su.se

Karta över Norrtälje

Norrtälje.

Brusewitz bodde och arbetade under många år i Lisinge vid sjön Sparren i Norrtälje kommun, där han i sina bilder gärna skildrade naturen och samspelet mellan natur och det vardagliga djurlivet. Han var inte bara en erkänd och firad bildkonstnär/målare utan också författare, illustratör, grafiker m.m. Han medverkade även i olika produktioner på Sveriges Radio och TV, bland annat i det uppskattade tv-programmet Korsnäsgården.

Vad som kanske är mindre känt är att han under åren 1963 – 1988 arbetade på uppdrag av Nobelstiftelsen med att utforma olika Nobeldiplom, i samarbete med konstnären Elsa Noréen och kalligraferna Karl-Erik Forsberg och Kerstin Anckers.

Föreläsningen bygger på den konstvetenskapliga uppsatsen ”Att tolka och gestalta vetenskap och litteratur i konst”, som tar upp Gunnar Brusewitz formgivning av olika Nobeldiplom. Här får du veta mer om den arbetsprocess som ligger bakom framtagandet av ett Nobeldiplom och där vi sedan gör en djupdykning i två av hans bilder som ligger till grund för diplomen i litteratur.

Senast uppdaterad: 2024-04-18

Sidansvarig: Stockholms universitets konstförening