Arbets- och uppehållstillstånd
Vid internationell rekrytering är det viktigt att den nya medarbetaren har rätt tillstånd eller visum. De regler som tillämpas varierar beroende på vilket land medarbetaren kommer ifrån och om medarbetaren är EU-medborgare eller inte.
Nedan finns information och guider som kan användas vid internationell rekrytering. Beroende på om medarbetaren är EU-medborgare eller vilket land medarbetaren kommer ifrån så gäller olika regler.
EU/EES-medborgare
EU/EES-medborgare har rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Icke EU/EES-medborgare som är varaktigt bosatta i ett EU-land eller Schweiz har också rätt att börja arbeta, studera eller bo i Sverige, men behöver ansöka om uppehållstillstånd om vistelsen är längre än tre månader.
Medborgare från land utanför EU
Nyanställda som inte är EU/EES-medborgare behöver i anslutning till när anställningen erbjuds ansöka om antingen ett arbets- eller uppehållstillstånd, alternativt visum för vistelse upp till tre månader. Nedan finns mer information om vilket tillstånd som är tillämpbart för olika personalkategorier.
Doktorand | Forskare* | Övriga befattningar | |
---|---|---|---|
Vistelse upp till 3 månader | Ev. visum | Ev. visum | Ev. visum Ev. arbetstillstånd |
Vistelse längre än 3 månader | Uppehållstillstånd för studier | Uppehållstillstånd för forskare | Arbetstillstånd |
*Forskare, postdoktor, etc. Omfattningen av forskning i anställningen överstiger 50 %.
Om medarbetaren behöver visum eller ej beror på vilket medborgarskap medarbetaren har.
På Regeringskansliets webbplats hittar du en lista på från vilka länder man behöver ansöka om visum.
Handläggningstider för de olika tillstånden varierar. Hur långa handläggningstiderna har varit för liknande ärenden finns på Migrationsverkets sida Tid till beslut.
Uppehållstillstånd för forskare
Med forskare avses i detta fall de en person som har doktorerat eller är behörig att påbörja en forskarutbildning och är inbjuden att forska i Sverige. Omfattningen forskning i anställningen ska överstiga 50% vilket vid SU omfattar exempelvis forskare och postdoktorer. Som forskare räknas inte personer som är antagna till forskarutbildning.
Forskare som kommer till Sverige är undantagna från kravet på arbetstillstånd. Istället kan de beviljas uppehållstillstånd för sin forskningstid. För att få detta tillstånd behöver forskaren ha ett mottagningsavtal som är undertecknat av institutionen och forskaren.
Det är viktigt att institutionen informerar forskaren i god tid innan planerad inresa om att ansöka om uppehållstillstånd. Institutionen tillhandahåller mottagningsavtalet som forskaren bifogar i sin ansökan. Tillståndet måste vara beviljat innan forskaren kan börja sin anställning.
Själva ansökan om uppehållstillstånd för forskning görs enklast via Migrationsverkets hemsida. I samband med ansökan måste även en ansökningsavgift betalas.
Maximal giltighetstid för uppehållstillstånd för forskning är fyra år. Medarbetare som har haft uppehållstillstånd för forskning i fyra år kan ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Det är viktigt att notera att stipendiater inte omfattas av samma kollektivavtal eller försäkringar som anställda forskare. Stipendiater omfattas av försäkring för utländska besökare.
Forskare som inte är EU/EES-medborgare och som planerar att vistas i Sverige i upp till 90 dagar ska ansöka om visum.
Arbetstillstånd
Medarbetare som omfattas av kravet på arbets- och uppehållstillstånd måste ha ett arbetstillstånd som ger rätt att arbeta i Sverige. För nyanställda måste arbetstillståndet vara beviljat innan arbetstagaren påbörjar sin anställning.
Migrationsverket har en webbansökan och ansökan om arbetstillstånd ska göras av respektive avdelning/institution. För att arbetsgivaren ska kunna påbörja ansökningsprocessen måste arbetstagaren överlämna en fullmakt, se länk nedan.
Arbetsgivaren påbörjar webbansökan genom att skapa ett ärende och fylla i information om anställningen samt bifoga de bilagor som krävs, se länk nedan. För att skapa ett ärende krävs en e-legitimation eller bank-id. När arbetsgivaren har fyllt i sin del av ansökan överlämnas den elektroniskt till arbetstagaren via e-post. Arbetstagaren tar då över ansökningsprocessen genom att skicka in ansökan till Migrationsverket och genomföra betalningen.
Migrationsverket erbjuder extra stöd inför arbetstillståndsansökan till arbetsgivare vid rekrytering av högkvalificerad arbetskraft. Syftet med stödet är ge förutsättningar att skicka in en komplett ansökan. Stödet kan bestå av enstaka kontakter via e-post eller telefon samt vid behov även personliga möten.
Stockholms universitets upphandlade leverantör av relocationtjänster kan agera ombud vid ansökan om uppehållstillstånd vilket avropas via avtalskatalogen.
Viktigt att komma ihåg är att vid nyrekrytering måste anställningen ha annonserats på Arbetsförmedlingens platsbank i minst 10 dagar.
Uppehållstillstånd för doktorander
Doktorander från länder utanför EU kan ansöka om tillstånd i fyra år för att studera/arbeta som doktorand.
Institutionen ska informera doktoranden om att ansöka om uppehållstillstånd i god tid innan planerad inresa och uppehållstillståndet ska vara beviljat innan doktoranden påbörjar sin anställning. Institutionen tillhandahåller arbetstagaren relevanta dokument, se länk nedan.
- Så ansöker du om uppehållstillstånd för studier vid högre utbildning
- How to apply for a residence permit for studies in higher education
Doktoranden ska själv ansöka om uppehållstillstånd för studier. Ansökan görs enklast via Migrationsverkets hemsida, och i samband med detta betalas ansökningsavgiften. Doktorander kan få ett uppehållstillstånd som gäller för upp till fyra år i taget förutsatt att alla villkor är uppfyllda.
Det är viktigt att doktoranden gör en viljeförklaring om att ansökan avser fyra år (eller längre) och att man använder sig av Migrationsverkets checklista vid utfärdande av studieintyg för en första ansökan om tillstånd för forskarstudier. Intyget är ett komplement till det formella antagningsbeslutet och ska bifogas tillsammans med ansökan om uppehållstillstånd. Intyget ska bland annat innehålla uppgift om att doktoranden kommer att anställas, ingångslön samt att anställningen är garanterad under hela studietiden under förutsättning att studierna framskrider som förväntat.
Migrationsverkets blanketter och checklistor
Doktorander som har bott i Sverige med uppehållstillstånd för doktorandstudier i sammanlagt fyra år under de senaste sju åren samt har anställning eller eget företag i Sverige kan få permanent uppehållstillstånd. Ansökan måste göras innan uppehållstillstånd för forskarstudier gått ut och man får arbeta innan uppehållstillståndet är beviljat.