Arbeta hemifrån och distansarbete
Distansarbete är arbete som kan utföras i arbetsgivarens lokaler (ordinarie arbetsplats) men som regelbundet utförs på annan plats, till exempel i hemmet. Regelbundenhet kan avse allt från viss procentuell omfattning till antal dagar per vecka eller månad.
Vid Stockholms universitet ska arbete i huvudsak utföras på den ordinarie arbetsplatsen som utgörs av universitetets lokaler.
Distansarbete är en individuell överenskommelse mellan chef och medarbetare. Överenskommelsen bygger på frivillighet och baseras på enskilda medarbetares olika förutsättningar. Därför kan olika bedömningar behöva göras från fall till fall. Din chef har ansvar för din arbetsmiljö oavsett om du är på plats i universitets lokaler eller på distansarbetsplatsen.
Omfattning
Universitetet har bestämt att 1–2 dagar kan vara aktuellt för distansarbete.
Vid Stockholms universitet ska arbete i huvudsak utföras på den ordinarie arbetsplatsen som utgörs av universitetets lokaler. Det finns ett stort värde i att medarbetare träffas på arbetsplatsen för att underlätta och bidra till samarbete inom och mellan arbetsgrupper, utveckling av arbetsformer, informellt kunskapsutbyte, spontana möten och social interaktion med kollegor. Mot bakgrund av det bör våra anställda arbeta på ordinarie arbetsplats en övervägande del av arbetsdagarna.
Distansarbetsplatsen
Utgångspunkten att hemmet i första hand ska utgöra distansarbetsplatsen baseras framför allt på ett arbetsmiljöperspektiv. I hemmet kan arbetsgivare utgå ifrån att de flesta nödvändiga förutsättningar finns vad gäller t.ex. utrustning och säkerhet.
Arbetsmiljö vid hemarbete
Att arbeta hemifrån ställer andra krav på arbetsmiljön, hur vi organiserar arbetet samt de sociala kontakterna, jämfört med när man arbetar på kontoret. Nedan följer några tips på vad du kan tänka på när du arbetar hemifrån.
Ergonomi
- Ha om möjligt en plats hemma som är "arbetsplatsen".
- Se över arbetsplatsen utifrån, till exempel belysning, stol, bord och arbetsställning.
- På Avonovas webbplats kan du hitta bra tips och råd gällande ergonomi vid hemarbete.
- Var uppmärksam på tidiga kroppsliga signaler för att förhindra belastningsskador – till exempel ömhet, spänning eller stelhet i muskler och leder.
- Variera din arbetsställning ofta och ta pauser. På Feelgoods webbplats finns några förslag på pausjympapass.
Verktyg vid distansarbete
Om du behöver arbeta hemifrån kan det vara bra att känna till vilka verktyg som finns som underlättar vid distansarbete.
Kontakt
Kontakta i första hand din institution.