Semester, ledighet och frånvaro
Det finns flera olika typer av ledighet och frånvaro. Du som chef har ett ansvar att veta hur och varför dina medarbetare inte är på sin arbetsplats
Här kan du läsa om vad som gäller vid semester, föräldraledighet, delpension eller sjukfrånvaro. Du hittar också en lista för att du som chef ska ha lättare att upptäcka tidiga signaler på ohälsa.
Semester
Semesterlagen syftar främst till att ge alla anställda möjlighet till betald ledighet för vila och rekreation. Både ur ett arbetsmiljöperspektiv och ur ett verksamhetsperspektiv är det viktigt att alla anställda tar ut sin semester.
Ledighet
Lag eller annan författning kan i vissa fall ge anställda rätt till ledighet. Det innebär att arbetsgivaren inte kan neka ledighet, om förutsättningarna för att få vara ledig är uppfyllda. I några fall har anställda också rätt att vara lediga med stöd av kollektivavtal. Inte heller i sådana fall kan arbetsgivaren neka ledighet, om förutsättningarna för ledigheten är uppfyllda.
Arbetsgivaren kan även bevilja anställda ledighet för andra olika ändamål, om det kan göras med hänsyn till verksamheten.
Ledighet ska planeras i samråd mellan medarbetaren och dennes chef och beslutas enligt delegationsordningen. Rektor fattar beslut om ledighet längre än ett år för professorer.
De närmare villkoren för ledighet framgår generellt av bestämmelserna i den aktuella lagen, författningen eller kollektivavtalet. I de fall arbetsgivaren ensidigt kan besluta om ledighet sker överenskommelse om villkor för t.ex. återgång i arbete mellan chef och medarbetare.
De flesta ledigheter söks i Primula.
Om ledigheten är koncentrerat förlagd så att antalet arbetsdagar i en vecka understiger fem dagar, ska ett ”arbetstidsschema vid deltidsarbete” lämnas in till Lönesektionen.
Arbetstidsschema vid deltidsarbete färre än 5 dagar/vecka Pdf, 209.1 kB.
Arbetstidsschema vid deltidsarbete (eng.) Pdf, 189.6 kB.
Ledighet är normalt obetald och löneavdrag görs i förhållande till frånvarons omfattning. Vid ledighet om högst fem arbetsdagar görs avdrag för varje arbetsdag med 4,6 % av den fasta lönen och vid ledighet om sex arbetsdagar eller mer görs avdrag för varje kalenderdag med 3,3 % av den fasta lönen.
I vissa förekommande fall kan chefen bevilja betald ledighet, det gäller framför allt s.k. ”släktangelägenhet”.
Betald ledighet
Om ledighet blivit beviljad med stöd av tjänstledighetsförordningen eller annan författning kan anställda ha rätt till lön utan avdrag under ledigheten. Ledighet under en del av dag räknas som hel dag.
Frånvaro
Med frånvaro menas frånvaro på grund av sjukdom. Nedan finns information om vad du som chef behöver göra när en medarbetare är borta på grund av sjukdom. Det finns också information om tidiga tecken på ohälsa som kan hjälpa dig att i ett tidigt skede fånga upp medarbetare som inte mår bra.