Tidsbegränsad anställning för lärare
Anställningar under en begränsad tid kan vara aktuella vid Stockholms universitet. Här hittar du information om vilka tidsbegränsningsgrunder som gäller för lärare.
Du hittar även information i styrdokumentet Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare (AOSU).
Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare (AOSU)
Huvudregeln är att lärare ska anställas tillsvidare. En anställning får dock tidsbegränsas i vissa fall. Enligt rektorsbeslut ska som huvudprincip endast lärare som avlagt doktorsexamen anställas tillsvidare.
Anställning som professor får inte tidsbegränsas. Övriga anställningar kan tidsbegränsas med följande tidsbegränsningsgrunder. Klicka på rubrikerna för att läsa mera om de olika paragraferna.
Lagen om anställningsskydd (LAS)
Högskoleförordningen
Biträdande lektor (HF 4 kap. 4 a § & 12 a §)
Biträdande lektor är en meriteringsanställning. Syftet med anställningen är att läraren ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som lektor.
En biträdande lektor får anställas tills vidare, dock längst under en tid på minst fyra och högst sex år som bestämts före anställningen. En anställning får förnyas, dock högst sammanlagt två år, om det på grund av den biträdande lektorns sjukfrånvaro, föräldraledighet eller andra särskilda skäl krävs ytterligare tid för att uppnå syftet med anställningen.
Behörig att anställas som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut. Femårskravet är dock endast ett meriterande krav som får ge vika för bestämmelsen om förtjänst och skicklighet som gäller vid anställning inom staten. Det är endast i de fall då en kandidat som uppfyller femårskravet är lika skicklig eller nästan lika skicklig som en konkurrerande kandidat med längre tid sedan avlagd examen, som femårskravet kan ges företräde framför förtjänst och skicklighet. Bortsett från kravet på förtjänst och skicklighet kan doktorsexamen ha avlagts tidigare än fem år, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.
Adjungerad professor (HF 4 kap. 11 §)
En adjungerad professor ska anställas tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt. En sådan anställning får förnyas. Den sammanlagda anställningstiden får dock omfatta högst tolv år. Syftet med anställningen som adjungerad professor är att knyta en vetenskapligt kvalificerad person med speciell kompetens inom ett ämnesområde till universitetet. Anställningen som adjungerad professor är en deltidsanställning och arbetstagaren ska ha sin huvudsakliga sysselsättning utanför högskoleväsendet, t.ex. i näringslivet eller i den offentliga sektor.
Gästprofessor (HF 4 kap. 12)
En gästprofessor ska anställas tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt. En sådan anställning får förnyas. Den sammanlagda anställningstiden får dock omfatta högst fem år. Syftet med anställning som gästprofessor är att under en begränsad tid knyta en person med speciell kompetens till universitetet. Som gästprofessor anställs i normalfallet en person som kommer från ett annat lärosäte.
Centrala kollektivavtal
Avtal om tidsbegränsad anställning som adjungerad lärare
Anställning som adjungerad lärare är en deltidsanställning där arbetstagaren har sin huvudsakliga sysselsättning utanför universitets- och högskolesektorn. Syftet med en anställning som adjungerad lärare är att tillföra sådan kompetens som normalt inte finns i den ordinarie verksamheten och som är nödvändig för en utbildning av hög kvalitet. En adjungeringsanställning regleras i det centrala kollektivavtalet ”Avtal om tidsbegränsad anställning för adjungerad lärare” och LAS.
Med huvudsaklig sysselsättning utanför universitets- och högskolesektorn menas en anställning som inte är vid ett lärosäte eller motsvarande samt egen verksamhet i form av eget företagande eller liknande. Anställning som adjungerad lärare kan användas i sammanhang där det i universitetets verksamhet finns ett behov av sådan aktuell och/eller praktiskt betingad kompetens från yrkeslivet som normalt inte finns i den ordinarie verksamheten. Typiskt sett kan detta vara behov som finns avseende färdighetsträning inom professionsutbildningar såsom lärarutbildning, journalistik och juridik. Då avsikten med anställningsformen är att tillföra kompetens som inte finns i den ordinarie verksamheten, ska en person som nyligen lämnat en anställning inom högskolesektorn inte anställas som adjungerad lärare om denne inte på något sätt erhållit den erfarenhet som eftersträvas från annan verksamhet.
Normalt omfattar en adjungeringsanställning ca 20 % av en heltidsanställning, men om det finns behov i verksamheten kan det ibland bli aktuellt med en högre sysselsättningsgrad, dock högst 49 %. Adjungerade lärare kan avlönas av universitetet. De kan också få hela sin lön, även för tjänstgöringen vid universitetet, betald av den externa arbetsgivaren.
En anställning som adjungerad lärare varar i högst två år. Det finns dock ingen bortre gräns för hur många gånger en sådan anställning kan förnyas, om det finns ett fortsatt verksamhetsbehov och den anställde har kvar sin huvudsakliga sysselsättning utanför högskolesektorn. Om denna huvudsakliga sysselsättning upphör under den tid då den adjungerade läraren är anställd vid universitetet, löper anställningsavtalet vidare under den avtalade tiden, om inte arbetstagaren eller arbetsgivaren säger upp anställningsavtalet i förtid. Vid uppsägning från arbetsgivarens sida ska det finnas sakliga skäl.
Tidsbegränsad anställning som adjungerad lärare är en kollektivavtalad tidsbegränsning som gäller utöver bestämmelserna i lagen om anställningsskydd (LAS). I förekommande fall kan dock en person, före eller efter en anställning som adjungerad lärare, vara tidsbegränsat anställd vid universitetet i en särskild visstidsanställning eller ett vikariat med stöd av 5 § 1 st. LAS. Anställningstiden som adjungerad lärare ska då (i likhet med andra tidsbegränsade anställningar som har stöd i högskoleförordningen eller i kollektivavtal) inte räknas samman med anställningstid för tidsbegränsade anställningar som ingåtts med stöd av LAS (jfr LAS 5 a §). En adjungeringsanställning kan med andra ord inte i sig, eller tillsammans med andra tidsbegränsade anställningar, medföra att en tillsvidareanställning uppkommer.
En anställning som adjungerad lärare ger inte heller företrädesrätt till återanställning enligt 25 § LAS eller rätt till högre sysselsättningsgrad enligt 25 a § LAS. I övrigt gäller dock alla tillämpliga regler i LAS, såsom kravet på varsel och underrättelse i samband med att arbetstagaren inte erbjuds fortsatt anställning.
Anställning som adjungerad lärare ska inte förväxlas med anställning som adjungerad professor (vilken regleras i högskoleförordningen 4 kap. 11 §).
Utlandsstationering – URA
URA är ett centralt ramavtal med riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands och gäller för arbetstagare som ska vara utlandsstationerade under tjänstgöring utomlands. URA ger också möjligt för arbetsgivaren att anställa en arbetstagare tidsbegränsat för enbart en utlandstjänstgöring.
Särskilt villkorsavtal för vissa statliga anställningar (VASA)
Avtalet syftar till att underlätta anställningar som främjar allmänna arbetsmarknads-, social- och sysselsättningspolitiska mål. En förutsättning för att ingå anställning med stöd av avtalet är att den arbetstagare som anställs omfattas av villkoren i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd med stöd av lag eller förordning. Med stöd av avtalet kan en anställning tidsbegränsas under en maximal sammanlagd tid om 24 månader.
Tidsbegränsad anställning upphör
Rutinbeskrivning för när tidsbegränsad anställning upphör vid Stockholms universitet.