Företagshälsovårdsavtal

Stockholms universitet har tecknat avtal om företagshälsovårdstjänster med företaget Avonova Hälsa AB och om utveckling av ledare, grupper och utredningar med företaget Starck & Partner AB.

Båda avtal gäller från och med den 1 november 2023 till och med den 31 oktober 2027.

Företagshälsovård finns som en oberoende expertresurs för att stödja Stockholms universitet som arbetsgivare med arbetsmiljö- och rehabiliteringsarbete.

Avonova – Företagshälsovård

Avonovas tjänster omfattar hälsofrämjande, förebyggande, anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder på individ-, grupp- och organisationsnivå, krisstöd samt utbildningsinsatser. Observera att krisstöd avropas endast av personalchef.

Medarbetare i behov av hälso- och sjukvård som inte bedöms vara arbetsrelaterade hänvisas till en vanlig sjukvård. Detta betalas inte av arbetsgivaren.

Chefer kan alltid rådfråga Personalavdelningen eller Fastighetsavdelningens kontaktpersoner vid frågor om tillämpningen av företagshälsovårdsavtalet, överväganden med mera.

Vem kan nyttja företagshälsans tjänster?

Samtliga anställda, doktorander och postdoktorer oavsett finansieringsform, har rätt till företagshälsovård.

Tillfälligt anställda (timlärare, skrivvakter etc.) omfattas inte. Inte heller studenter.

Vår företagshälsovård – Avonova

Tjänster hos Avonova

Avtalet med Avonova innehåller följande tjänster på individ-, grupp- och organisationsnivå. Nedan ser du vilka tjänster som finns tillgängliga via Avonova.

Telefonrådgivning för chefer (främjande och förebyggande)

Chefer kan få rådgivning och stöd i främjande och förebyggande arbetsmiljöarbete kopplat till individer eller grupper.

Chefer kan ringa till telefonlinje för arbetsgivare
på telefonnummer 08-120 125 00, välj alternativ för ”chefer och HR”,
vardagar kl. 08.00–16.30 och boka tid för rådgivning hos en specialist.

Avropas/används av chef.
Kostnad: Faktureras centralt.

Bedömning vid signaler på ohälsa

Utreda tidiga signaler på ohälsa samt ge stöd och underlag till planering och genomförande av förebyggande rehabiliteringsåtgärder. Exempelvis handlar det om att undersöka medarbetarens aktuella hälsotillstånd och eventuella hälsorisker i medarbetarens arbetsmiljö och livssituation.

Avropas av chef.
Kostnad: Faktureras centralt.

Medicinsk bedömning vid upprepad sjukfrånvaro

Medicinsk bedömning för medarbetare med upprepad sjukfrånvaro, sex (6) sjukfall under det senaste tolv (12) månaderna, eller vid andra signaler på ohälsa. Syftet är att få en bedömning av hälsotillstånd och arbetsförmåga samt förslag på insatser för att förebygga sjukskrivning.

Avropas av chef.
Kostnader: Faktureras centralt.

Anonyma stödsamtal förebyggande

Medarbetare kan på eget initiativ kontakta och besöka psykolog/beteendevetare utan att i förväg samråda med och få ett godkännande från sin chef.
Varje medarbetare har möjlighet att boka tre anonyma stödsamtal per kalenderår.

Att tänka på vid bokning av anonymt stödsamtal:

  • tydliggör att det handlar om ett anonymt besök
  • om samtal önskas genomföras på engelska.

Avropas av medarbetare.
Kostnader: Faktureras centralt.

Vid fortsatt behov av stödsamtal ska dessa godkännas och beställas av medarbetarens chef, se tjänsten Stödsamtal förebyggande.

Stödsamtal förebyggande

Samtalsstöd till enskilda medarbetare i syfte att förebygga ohälsa och sjukskrivning, exempelvis vid kriser, konflikter, sviktande arbetsförmåga, vid arbetsrelaterad stress som påverkar arbetsförmågan negativt.

Avropas av chef.
Kostnader: Faktureras centralt.

Lagstadgade medicinska undersökningar

Rådgivning vid och beställning av medicinska undersökningar, allergiutredningar, tjänstbarhetsintyg vid exponering av eller arbete med allergiframkallande ämnen; bly, kadmium och kvicksilver; artificiell optisk strålning; handintensivt arbete; arbete med smittämnen; arbete med försöksdjur; dykeri; höghöjdsarbete med flera.

I tjänsten ingår även ett skriftligt intyg/tjänstbarhetsintyg, återkoppling till medarbetaren samt återkoppling till beställaren efter genomfört uppdrag.

Avropas av chef eller institutioners laboratoriesäkerhetssamordnare.
Kostnader: Faktureras lokalt.

Hälsokontroll inför utlandstjänstgöring

Hälsokontroll för medarbetare som ska arbeta i ett annat land samt eventuella medföljande familjemedlemmar. Tjänsten innehåller hälsodeklaration och genomgång av denna, vaccinationsgenomgång och resemedicinsk hälsorådgivning, provtagning samt läkarundersökning.

För resa i länder där kompletterande medicinska undersökningar för t.ex. visum eller arbetstillstånd krävs, erbjuds detta som tillägg. Efter hälsokontrollen utfärdas ett ”Medical Certificate”-intyg, på engelska.

Avropas av chef eller medarbetare (efter överenskommelse med chefen).
Kostnader: Faktureras lokalt.

Provtagning vid smittrisk – Quantiferontest

Medarbetare som exponeras för tuberkelbakterier kallas årligen av Avonova till Quantiferontest för att utesluta en eventuell smitta. Viktigt att testet görs på morgonen. Resultaten återkopplas skriftligt till medarbetaren och vid avvikande provsvar även till institutionen.

Kostnader: Faktureras lokalt.

Vaccinationer eller profylax

Vaccinationer och profylax mot till exempel TBE, hepatit B, rabies, polio, difteri, kolera, gula febern, malaria samt även kommande nya kommersiella vaccin. Tjänsten omfattar även uppföljning, dokumentation och vaccinationsjournal för varje medarbetare. Avonova erbjuder även rådgivning/bedömning och information om relevanta vaccinationer eller profylax.

Avropas av chefer eller medarbetare.
Kostnader: Faktureras lokalt.

Övriga förebyggande arbetsmiljöinsatser

Observera att innan du beställer tjänster kopplade till fysisk arbetsmiljö, konsultera med Fastighetsavdelningen. Innan du beställer tjänster kopplade till organisatorisk och social arbetsmiljö konsultera din rådgivare på Personalavdelningen.

Följande tjänster kan beställas:

  • rådgivning och medverkan i arbetet med det systematiska arbetsmiljöarbetet
  • undersökningar av den fysiska arbetsmiljön
  • stöd vid arbete med riskbedömningar, både när det gäller den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön
  • deltagande vid arbetsmiljöronder
  • medverkan vid olycksfalls- och arbetsskadeutredningar
  • bedömning av arbetsmiljörisker på arbetsplatser utifrån olika aspekter i arbetsmiljön och skriftliga rapport med konkreta åtgärdsförslag
  • kvalificerade mätningar, kontroller och riskbedömningar av den fysiska arbetsmiljön
  • bedömning i samband med planering av arbetsplatsens utformning, inköp av arbetsutrustning, ombyggnation, nybyggnation, lokalbyten eller andra förändringar i den fysiska arbetsmiljön
  • anlita sakkunnig för byggnadstekniska utredningar, inomhuskartläggningar eller utredningar kopplade till misstänkt byggnadsrelaterad ohälsa, fuktskadeutredningar och mögelutredning.

Tjänsterna kan beställas med rapport till chefen innehållande analys av arbetsplatsens fysiska arbetsmiljöförhållanden med åtgärdsförslag.

Avropas av chef.
Betalning: Enligt offert
Kostnader: Faktureras lokalt.

Ergonomisk bedömning av arbetsplatsen – förebyggande

Ergonomigenomgång av arbetsplatsens utformning och rådgivning i ergonomiska frågor till grupper och/eller enskilda medarbetare. Tjänsten innefattar individuell riskbedömning och analyser avseende belastningsergonomi baserad på arbetsmiljöns utformning i form av arbetsteknik, arbetsställning, platsbelysning, arbete vid bildskärm samt rekommendationer av arbetsanpassade hjälpmedel/utrustning etcetera i syfte att förebygga risker för ohälsa, olycksfall och arbetsskador. Tjänsten kan även utföras digitalt vid exempelvis hemarbete.

Tjänsten kan beställas med en skriftlig rapport innehållande analys av arbetsplatsens ergonomiska utformning samt rekommendationer på åtgärdsförslag. Om tjänsten beställs utan skriftlig rapport ska chefen få en muntlig återkoppling.

Avropas av chef.
Betalning: Enligt offert
Kostnader: Faktureras lokalt.

Alla tjänster kopplade till rehabilitering och arbetsanpassning faktureras centralt.

Rådgivning till chefer

Stöd och rådgivning till chefer vid bedömning av rehabiliteringsärenden för att aktivt främja återgång till arbete; även vid framtagande av plan för återgång i arbete med förslag på arbetsanpassningsåtgärder.

Chefer kan ringa till telefonlinje för arbetsgivare
på telefonnummer 08-120 125 00, välj alternativ för ”chefer och HR”,
vardagar kl. 08.00–16.30 och boka tid för rådgivning hos en specialist.

Avropas/används av chef.

Samordning av rehabilitering

Stöd för att samordna rehabilitering för medarbetare i syfte att förkorta sjukskrivningsprocessen och aktivt främja medarbetarens återgång till arbete. Tjänsten kan innebära att ge stöd och rådgivning till chefer, göra en kartläggning av medarbetarens rehabiliteringsbehov, rekommendera åtgärder/insatser som ger effekt och bistå vid framtagandet av plan för återgång i arbete samt att följa upp planen.

Avonova kan även bistå med att underlätta kommunikationen/dialogen mellan berörda parter och vid behov sammankalla möten mellan parterna.

Avropas av chef eller Personalavdelningen.

Läkarbesök – medicinsk bedömning

Medicinsk bedömning av företagsläkare i enskilda ärenden. Det kan handla om att ställa diagnos, bedöma prognos, utreda och fastställa samband mellan ohälsa och faktorer i arbetsmiljön eller arbetssituationen för medarbetaren samt lämna förslag på tänkbara åtgärder till ansvarig chef.

I de fall den medicinska bedömningen visar att medarbetaren har behov av arbetsanpassning eller annan arbetslivsinriktad rehabiliteringsinsats, ska ett rehabiliteringsmöte initieras. Inför ett rehabiliteringsmöte ska chefen ta del av en skriftlig bedömning med rekommendationer på arbetslivsinriktade rehabiliteringsåtgärder för en effektiv återgång i arbete.

Avropas av chef eller Personalavdelningen.

Rehabiliteringsmöten

Medverkan i möten med arbetsgivaren, medarbetaren och andra aktörer där syftet är att planera medarbetarens återgång i arbete. Avonova kan bistå med medicinsk rådgivning, bedömning av prognos samt bedömning av rehabiliteringspotential i syfte att underlätta arbetsgivarens framtagande av plan för återgång i arbete eller beslut om andra åtgärder. Avonova kan vid behov även stå bistå med initiering och samordning av möten.

Avropas av chef eller Personalavdelningen.

Ergonomigenomgång/rådgivning vid arbetsanpassning

Ergonomigenomgång samt rådgivning till enskild medarbetare vid anpassning eller för bedömning av individuella hjälpmedel i samband med rehabilitering. Insatsen ska resultera i konkreta åtgärder som kan ingå i medarbetarens plan för återgång i arbete. Insatsen görs utifrån medarbetarens behov och verksamhetens förutsättningar och syftar till att underlätta medarbetarens tidiga återgång i arbete. Tjänsten ska utföras på arbetsplatsen eller digitalt.

Avropas av chef.

Samtalsstöd vid rehabilitering

Stödsamtal till medarbetare som har drabbats av nedsatt arbetsförmåga och som behöver stöd för att underlätta återgång i arbete. Det kan även gälla stöd i hantering av exempelvis stress, kriser, konflikter, sviktande arbetsförmåga eller andra faktorer som påverkar arbetsförmågan negativt.

Avropas av chef.

Inspirationsföreläsningar

Motivationshöjande inspirationsföreläsningar inom exempelvis kost, motion, sömn, stresshantering, tobaksavvänjning, alkohol och droger m.m. Föreläsningarna har fokus på beteendeförändring samt att ge insikt om den egna möjligheten att påverka hälsan och nå en hållbar arbetshälsa och hållbart arbetsliv.

Föreläsningarna ska kunna genomföras i universitetets lokaler, digitalt eller enligt överenskommelse vid mindre grupp i leverantörens lokaler.

Avropas av chef.
Begär offert innan beställning.
Kostnader: Faktureras lokalt.

Kontakta alltid din rådgivare på Personalavdelningen när du som chef har en medarbetare med misstänkt missbruksproblematik.

Rådgivning för chefer

Chefer kan ringa till Avonova Beroendeteam och få en rådgivning och snabb vägledning för vidare hantering av ärendet.

Chefer kan ringa till telefonlinje för arbetsgivare
på telefonnummer 08-120 125 00, välj alternativ för ”chefer och HR”,
vardagar kl. 08.00–16.30 och boka tid för rådgivning hos en specialist.

Här kan du som chef:

  • få svar på frågor om alkohol- och drogproblem
  • ventilera din oro kring en medarbetare
  • få hjälp att bedöma situationen och de signaler som du ser
  • få konkret vägledning i om och hur man ska agera och kommunicera med medarbetaren
  • vägledning i förberedelse inför ett samtal med medarbetare
  • kontinuerlig vägledning i en eventuell kartläggnings- och rehabiliteringsprocess m.m.

Avropas/används av chef.
Kostnad: Faktureras centralt.

Fler tjänster som ingår i avtalet:

  • Utredning av missbruk
  • Behandling vid missbruk
  • Drogtestning/provtagning

Avropas av Personalavdelningen.
Kostnad: Faktureras centralt.

Avonova – praktiska frågor (bokning, fakturor, offert)

Du som chef kan beställa tjänsterna via telefonlinjen för arbetsgivare på telefonnummer 08-120 125 00, välj alternativ för ”chefer och HR”,
vardagar kl. 08.00–16.30.

Medarbetaren kan boka en tid hos Avonovas Hälsocenter på
telefonnummer 08-120 125 00 eller order.klarastrandC@avonova.se.

Enligt avtalet ska Avonova:

  • svara på förfrågan/beställning inom 2 arbetsdagar
  • erbjuda besök hos samtliga yrkeskategorier inom 10 arbetsdagar
  • utbildningsinsatser/föreläsningar ska kunna utföras inom 30 arbetsdagar efter beställning
  • större utredningar (exempelvis undersökningar av den fysiska arbetsmiljön) ska starta senast inom 15 arbetsdagar efter beställning.

Avboka eller omboka ett besök så snart du har fått kännedom om förhinder.

Universitetet debiteras för uteblivna besök och för besök som avbokas senare än 24 timmar före det avtalade besöket.

Om det är Avonova som avbokar ett planerat besök, ska både beställaren och medarbetaren informeras om avbokningen. (Vid anonyma samtal är medarbetare lika med beställare.) Beställaren ska samtidigt erbjudas en ny tid inom 5 dagar och ska i samband med detta ges möjlighet att acceptera ett eventuellt byte av konsult eller avvakta till första bästa tid då ordinarie konsult är tillbaka i arbetet. Universitetet ska inte debiteras för detta.

Fler avboknings- och ombokningsvillkor finns i avtalet med Avonova, avseende delområde 1 och delområde 2. Du kan läsa mer i Avtalskatalogen på medarbetarwebben.

Offert ska innehålla de olika delmoment som uppdraget består av och antal timmar (nedbrutet på förberedelse, genomförande och efterarbete) samt totalt pris. Om uppdraget inte faktureras med fast pris ska även timpris för alla yrkeskategorier delaktiga i uppdragets delmoment samt antal timmar per yrkeskategori uppges.

Offert ska innehålla:

  • uppdragets mål och syfte
  • innehåll och uppföljning
  • förväntade effekter
  • omfattning och tidsramar
  • antal timmar fördelat på yrkeskategorier som ska utföra tjänster
  • antal timmar fördelat på förberedelsefas respektive genomförande fas
  • totalt pris för uppdraget.

Fakturorna kommer digitalt till institutionerna i ekonomisystemet Raindance. Fakturaspecifikationer finns i Avonovas webbportal under fliken fakturaunderlag. De centrala fakturorna granskas av Personalavdelningen.

Prefekter, avdelningschefer och administrativa chefer får tillgång till Avonovas webbportal. Där finns det bl.a. statistik, fakturaunderlag m.m. Inloggningsuppgifter skickas till prefekter, administrativa chefer och avdelningschefer inom förvaltningen i slutet av november 2023. Följ instruktioner om hur du aktiverar ditt konto. Inloggningen sker i två steg för att garantera säkerheten.

Telefonlinje för arbetsgivare

Du som chef kan kontakta Avonova att få rådgivning och beställa tjänster på telefonnummer 08-120 125 00. Välj alternativ för ”chefer och HR”.

Öppettider: måndag–fredag kl. 08.00–16.30.

Medarbetare behöver kontakta Avonovas Hälsocenter på
telefonnummer: 08-120 125 00 eller
e-post: order.klarastrandC@avonova.se.
Vår företagshälsovård – Avonova

Besöksadress

Avonova Klara strand C
Klarabergsviadukten 90 C, plan 7
111 64 Stockholm
(T-bana: T-Centralen)

Telefonnummer: 08-120 125 00
Telefontid: 08.00–16.30
E-post: order.klarastrandC@avonova.se

Fakturafrågor

Om du som chef har frågor om fakturor, kontakta
Avonova Kundcenter på kundcenter@avonova.se.

Avtalsfrågor och offerter

Kundansvariga hos Avonova:
Claudia Noueched
claudia.noueched@avonova.se, tfn 010-252 66 43

Stockholms universitet:

Kamila Jonsson, kamila.jonsson@su.se
Personalavdelningen (universitetets kontaktperson för Avonova)
Din rådgivare på Personalavdelningen
Fastighetsavdelningen: fysiskarbetsmiljo@su.se, labsafety@su.se

Starck & Partner – utveckling av ledare, grupper och utredningar m.m.

Stockholms universitet har tecknat avtal om utveckling av ledare, grupper och utredningar m.m. med företaget Starck & Partner AB. Avtalet avser delområde 3 i avtal om företagshälsovårdstjänster. Avtalet gäller från och med den 1 november 2023 till och med den 31 oktober 2027.

Starck & Partner
Kommande aktiviteter för chefer

Tjänster hos Starck & Partner

Alla tjänster ska avropas av Personalavdelningen. Kontakta din rådgivare på Personalavdelningen.

Avtalet med Starck & Partner innehåller följande tjänster:

Utveckling av chefer och ledare genom handledning/coachning individuellt och/eller i grupp.

Insatserna kan exempelvis gälla frågeställningar såsom rollen som chef och ledare, chefs- och ledaruppdrag, samspel, relationer och konflikter, att hantera komplexa situationer m.m.

Kostnader: Faktureras lokalt.

Processtöd för utveckling av arbetsgrupper samt förslag på insatser för att utveckla och stärka gruppens arbetssätt, samarbete, samt förmåga att hantera relationer och olika ståndpunkter.

Kostnader: Faktureras lokalt.

Processtöd för utveckling av ledningsgrupper samt förslag på insatser för att utveckla och stärka ledningsgruppen, öka ledningsgruppens medvetenhet om dess roll samt utveckla och effektivisera ledningsgruppens arbete och samarbete.

Kostnader: Faktureras lokalt.

Reflekterande team är en välbeprövad metod för att reflektera i grupp kring olika dilemman och kan användas i olika sammanhang som t.ex. grupputveckling, problemlösning och kollegial handledning. Metoden bygger på samtal – reflektion – lärande.

Kostnader: Faktureras lokalt.

Insatserna kan exempelvis gälla projektstöd inför och under organisationsförändringar, organisationskultur – sammanfoga olika verksamheter, förändringsprocessens påverkan på medarbetare, kommunikationsplan m.m.

Starck & Partner kan även bistå chefer med grupputvecklingsinsatser och rådgivning i samband med förändringar och dess betydelse för arbetsmiljön. Exempelvis kan värdegrunds- och kulturfrågor samt kommunikation behöva aktualiseras.

Kostnader: Faktureras lokalt.

Stöd till chefer i arbetsrelaterade samarbetssvårigheter och konflikter. Insatserna kan omfatta:

  • rådgivning/konsultation till chef och HR i samband med konflikter och samarbetssvårigheter
  • initial bedömning för att klargöra situationen och undersöka vilken insats som är lämplig att sätta in
  • utreda och förstå en pågående konflikt
  • sondering av förutsättningar för konflikthantering
  • medling mellan parter i en konflikt
  • konflikthantering på grupp och/eller individnivå
  • upprättande av åtgärdsplan för att arbeta förebyggande och/eller åtgärda pågående samarbetssvårigheter och konflikter.

Kostnader: Faktureras lokalt.

Stöd till chef och medarbetare för utvecklingsarbete gällande den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Insatserna kan omfatta rådgivning till chefer, initial bedömning av situationen, kartläggning/utredning av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, fokusgruppsintervjuer eller andra kvalitativa och/eller kvantitativa metoder, upprättande av åtgärdsplan, skriftlig rapport och muntlig återkoppling till beställaren och berörda parter.

Kostnader: Faktureras lokalt.

Starck & Partner – praktiska frågor (beställning, avbokningsvillkor, offert)

Alla tjänster beställs av Personalavdelningen. Kontakta din rådgivare på Personalavdelningen när du som chef är i behov av någon av tjänsterna kopplade till detta avtal. Tiderna bokas sedan genom att konsulter från Starck & Partner tar kontakt med dig som chef och/eller din medarbetare.

Enligt avtalet ska Starck & Partner:

  • erbjuda tid för chefshandledning inom 10 arbetsdagar eller enligt överenskommelse
  • grupp- och ledningsgruppsutveckling ska starta senast 15 arbetsdagar efter att beställning gjorts eller enligt överenskommelse
  • större utredningar ska starta senast inom 15 arbetsdagar efter beställning eller enligt överenskommelse.

Avboka eller omboka bokad tid så snart du har fått kännedom om förhinder.

Universitetet debiteras för uteblivna tider och för tider som avbokas senare än 24 timmar (individuella möten) före det avtalade tiden.

Fler avboknings- och ombokningsvillkor finns i avtalet med Starck & Partner, avseende delområde 3. Du kan läsa mer i Avtalskatalogen på medarbetarwebben.

Alla beställningar ska föregås av att leverantören lämnar in en offert som granskas och godkänns av dig som chef. Om du behöver hjälp med att granska offerten, ta kontakt med din rådgivare på Personalavdelningen.

Offerten ska innehålla de olika delmoment som uppdraget består av och antal timmar (nedbrutet på förberedelse, genomförande och efterarbete) samt totalt pris. Timpris för alla yrkeskategorier delaktiga i uppdragets delmoment samt antal timmar per yrkeskategori ska uppges.

Offert ska innehålla

  • uppdragets mål och syfte
  • innehåll och uppföljning
  • förväntade effekter
  • omfattning och tidsramar
  • antal timmar fördelat på yrkeskategorier som ska utföra tjänster
  • antal timmar fördelat på förberedelsefas respektive genomförande fas
  • totalt pris för uppdraget.

Telefon: 08-651 06 35
E-post: info@starckpartner.se
Besöksadress: Fleminggatan 38 (T-bana Fridhemsplan)

Kundansvarig Starck & Partner

Eva Björkman, eva.bjorkman@starckpartner.se
Stockholms universitet:
Kamila Jonsson, kamila.jonsson@su.se

Personalavdelningen (kontaktperson)
Rådgivare på Personalavdelningen.

Fakturafrågor

Kontakt

Kamila Jonsson, kamila.jonsson@su.se, Personalavdelningen
Din rådgivare på Personalavdelningen.

Senast uppdaterad: 2024-09-03

Sidansvarig: Personalavdelningen