Utlandspraktik

Information på denna sida syftar till att stödja utbytes­koordinatorer vid Stockholms universitet med handläggning av in- och utresande praktikanter via Erasmus+ programmet. Informationen kompletterar EU-kommissionens programguide.

Om uppgifterna på denna sida strider mot programguiden gäller den senare.

Utresande praktikanter via Erasmus+

Nedanstående länder kategoriseras som programländer och medverkar fullt ut i Erasmus+ programmet:

  • EU:s medlemsländer
  • Icke EU-medlemsländerna: Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien, Turkiet.
  • Länderna och territorierna i EU:s lista Outermost regions, OR’s ; och overseas countries and territories.
    Outermost regions
    overseas countries and territories

På Stockholms universitet erbjuds studenter på alla nivåer möjligheten att genomföra en utlandspraktik via Erasmus+ programmet. Det åligger International Office att upprätta rutiner för utlysning av tillgängliga stipendier och urval av sökande.

Det är studentens uppgift att leta upp en praktikvärd. Praktikens innehåll ska ha relevans för studentens utbildning vilket bedöms på respektive institution.

Information for studenter om programmet, dess villkor, ansökningsförfarande och mer finns på su.se: Praktik utomlands via Erasmus+.

Praktik utomlands via Erasmus+

Observera att studenten måste erhålla en aktiv registrering dvs vara registrerad till och delta i en pågående kurs vid tiden för ansökan.

För praktik finns inga krav på tidigare studier.

Studenter som nyligen tagit examen vid Stockholms universitet får delta i Erasmuspraktik, men inte i studier. Notera att för att vara behörig måste studenten ansöka om praktiken under sin sista termin och genomföra/slutföra praktiken inom ett år efter examen.

För praktikperioder inom Erasmus+ är kravet att studenten ämnar ta ut en examen vid Stockholms universitet så att tillgodoräknande (eller erkännande via Diploma Supplement) är möjligt. Undantag är när studenter gör en ”Recent Graduate” praktik.

En student som enbart tänker läsa en enstaka kurs vid lärosätet utan att ta ut en examen kvalificerar sig inte för Erasmusmobilitet. Däremot kvalificerar sig fristående kursstudenter, som ämnar att ta ut en examen, för Erasmusmobilitet.

Det finns tre typer av praktik:

  • Poänggivande praktik (Embedded in the curriculum): Praktik som genomförs inom ramen för en praktikkurs eller examensarbete.
  • Icke poänggivande praktik (Voluntary): Praktik som genomförs utöver ordinarie studieprogram, till exempel sommarpraktik.
  • ”Recent Graduate” praktik: En icke-poänggivande praktik som genomförs efter studierna. Studenten ska ansöka om sin Erasmuspraktik under sista termin. Hela praktikperioden ska rymmas inom 12 månader efter examensbevisets datum. En student som har fått sin examen utfärdad kan inte längre ansöka om praktik.

En studieperiod utomlands kan även innefatta en praktikperiod. Att på det här sättet kombinera studier och praktik skapar synergier mellan de akademiska och yrkesmässiga utlandserfarenheterna. Detta kan organiseras på olika sätt beroende på situationen; antingen genomförs den ena aktiviteten efter den andra eller samtidigt. Den kombinerade perioden ska vara mellan 2–12 månader i samma land. Studenten tillsammans med heminstitutionen bestämmer inbördes längden på studier respektive praktik, baserat på mobilitetens relevans.

Arbetsplatsförlagd praktik på heltid kan genomföras på grund-, avancerad- eller doktorandnivå i ett annat programland.

Praktiken ska genomföras på ett och samma ställer under en sammanhängande period och vara på heltid. Arbetstiden per vecka ska motsvara vad som anses vara heltid i respektive land; om arbetstiden per vecka skiljer sig från svensk praxis om 40 timmar per vecka är det viktig att detta framgår i praktikplan.

  • Minimitid för terminslånga praktik är 60 dagar och maximitid är 360 dagar.
  • Minimitid för kort blandad praktik är 5 dagar och maximitid är 30 dagar.
  • Notera att resdagar ej räknas som en del av minimikravet om antal dagar.

Studentaktiviteter som räknas som praktik

  • Heltidspraktik utomlands på företag, organisationer eller utbildnings- och forskningscentra etablerat i ett programland.
  • Datainsamling till uppsats/avhandling som sker till exempel på ett företag/skolan/klinik/labb/sjukhus på heltid.
  • Uppsatsskrivande vid ett lärosäte bör om möjligt räknas som studier men kan även i vissa fall räknas som praktik (om det saknas ett utbytesavtal mellan lärosätena och om det handlar om heltidsarbete).
  • Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningar ses ofta som studier men kan också ses som praktik (om det handlar om heltidsarbete)

Mottagande organisationer kan vara följande:

  • Offentliga eller privata organisationer som är aktiva på arbetsmarknaden eller på utbildnings-, yrkesutbildnings- eller ungdomsområdet. Det kan till exempel vara: företag, offentliga organ, handelskammare, fackföreningar, forskningsinstitut, stiftelser, lärosäten, institut och utbildningscentrum.
  • Icke-vinstdrivande organisationer, föreningar, och icke-statliga organisationer
  • Organ som erbjuder yrkesvägledning, professionell rådgivning och informationstjänster.
  • Lärosäten (med ECHE) i ett programland.

I de fall praktiken utförs på ett lärosäte ska praktikanten inte vara inskriven som student/på kurser vid värdlärosätet (med undantag för VFU om detta räknas som kurs på värdlärosätet).

Företag/organisationer som inte är giltiga för praktik:

Stockholms universitet tillhandahåller en gruppförsäkring, Student UT, för alla utresande Erasmuspraktikanter. Försäkringen är tecknad hos Kammarkollegiet och kostar inte studenten något. Försäkringen omfattar alla studenter som är registrerade för praktik i Ladok. Försäkringen gäller den registrerade perioden i Ladok samt 14 dagar före och efter.
Information om försäkringens innehåll finns på Kammarkollegiets webbplats.

Kammarkollegiets webbplats

Inom EU/EES ska studenterna i första hand använda och beställa Försäkringskassan blå sjukförsäkringskort . Det ger studenter rätt till medicinskt nödvändig, offentlig sjukvård under en tillfällig vistelsen i något av EU/EES-länderna, enligt samma villkor och till samma kostnad (gratis i vissa länder) som de som är försäkrade i det landet. Studenterna beställer själva kortet på Försäkringskassans webbplats.

Försäkringskassans webbsida om EU-kort och vård utomlands

På Stockholms universitet ansvarar utbyteskoordinator för att informera om Student UT, utfärda försäkringsintyg och informera om sjukförsäkringskortet.

Mer information om registrering i Ladok och hantering av försäkingsintyg, etc. finns på Medarbetarwebben

International Office ansvarar för ansökan om Erasmus medel till universitetet, utbetalning till deltagare och för rapportering till UHR.

Stipendiemedel för individer är till för att kompensera för de extra kostnader som mobiliteten medför och är inte avsedda att täcka hela kostnaden för utlandsvistelsen. Stipendiebeloppen är förutbestämda av EU-kommissionen och kan variera från år till år.

Erasmusstipendium för praktik (Praktik utomlands via Erasmus+ på su.se)

Praktikanter som uppfyller kraven för en Erasmusmobilitet tilldelas, efter ansökan är godkänd, ett stipendium.

Såhär ansöker du om Erasmuspraktik utomlands (su.se)

Uträkning av stipendiets storlek

International Office ansvarar för beräkning av stipendiet samt de två utbetalningar som görs, 70 procent innan mobiliteten startar och resterande medel efter hemkomst. Vid uträkning av stipendiet storlek räknas en hel månad alltid som 30 dagar inom Erasmus+ programmet.

Det är inte tillåtet att uppbära fler än ett stipendium från EU för en och samma mobilitetsperiod!

Stöd för studenter med funktionsnedsättningar

I del fall deltagaren behöver riktad pedagogiskt stöd eller riktade anpassningar under sin tid utomlands finns det möjlighet att söka ett top-upp stipendium och bidrag för mer kostnader som kan uppstå.
Inkluderingsstödet gäller för deltagare med varaktig funktionsnedsättning eller sjukdom. Ansökan görs av International Office efter samråd med institutionen och samordnare för riktad pedagogiskt stöd.

Utresande studenter: Riktat pedagogiskt stöd för studenter med funktionsnedsättning

Tillägg för Erasmusstudenter med barn

Studenter som genomför en Erasmuspraktik och har minderåriga barn får ett extra top-upp utöver det ordinarie stipendiesumman, oavsett om barnet följer med på utbytet eller inte.

Tillägg för Erasmusstudenter med barn (Praktik utomlands via Erasmus+ på su.se).

Grönt resande

Hållbarhet är ett av fyra fokusområden i Erasmusprogrammet 2021–2027. Praktikanter som reser på ett miljövänligt sätt till och från värdlandet kan få ett top-upp för grönt resande; ett engångsbelopp på 50 Euro. Resan ska vara med tåg, buss eller bilpool (minst två personer) och både tur och retur resan ska vara grön. Praktikanten kan även få finansiering (ordinarie dagsbelopp för Erasmuspraktik) för upp till två dagar innan och två dagar efter mobiliteten vid behov.

Grönt resande (Praktik utomlands via Erasmus+ på su.se)

Learning Agreement for Traineeship

Innan en student påbörjar en mobilitetsperiod för praktik ska sökandes heminstitution (i undantagsfall Examensgruppen) försäkra sig om att praktikperioden är godtagbara som ett led i studentens utbildning och därmed kan tillgodoräknas/erkännas på ett tillfredställande sätt vid Stockholms universitet efter hemkomst. Detta görs genom att fylla i och signera ett Learning Agreement for Traineeship (praktikplan).

Learning Agreement/Praktikplan ska fastställas och skrivas på av studenten, institutionen (eller Examensgruppen) och värdlärosätet/företaget/organisationen innan mobilitetsperioden inleds. Om det finns behov av att ändra Learning Agreement/praktikplanen ska revidering avslutas och formaliseras inom studentens första månad vid värdlärosätet/företaget/organisationen. Om några senare ändringar skulle behöva göras ska ändringar vara formellt överenskomna mellan alla tre parter och utföras omedelbart.

På Stockholms universitet signeras Learning Agreement/praktikplan av den person, på institutionen, vilken prefekten delegerat ansvaret till. Även Examensgruppen har rätt att signera dokumentet.

Kontakta Erasmushandläggarna via e-post för aktuell SU-anpassad mall för Learning Agreement for Traineeships.

Stipendieansökan och Grant Agreement

Efter att en student blivit erbjuden en praktikplats och fått dess relevans för utbildningen godkänd av institutionen ansöker han/hon om sitt stipendium. International Office ansvarar för att handlägga ansökningarna och teckna stipendieavtal (Grant Agreement) med studenten. Kontraktet ska vara underskrivet innan studenten börjar sin utbytesperiod.

Instruktioner om hur ansökan till praktikstipendiet går till finns på sidan Praktik utomlands via Erasmus+ på su.se

Erasmus Student Charter (ESC)

I Erasmus Student Charter (ESC) fastslås Erasmusstudenterna rättigheter och skyldigheter. Lärosätena skall se till att varje student som åker på ett Erasmusutbyte får et ESC. International Office delger studenterna dokumentet i samband med stipendiehanteringen.

Online Language Support – OLS

Som en del av ansökan om Erasmus+ stipendiet ska studenter genomgå en språklig utvärdering. Testet heter Online Language Support (OLS-test). Information om OLS-test skickas i samband med att studenten får information av International Office om ansökan.

Testet ska göras i det huvudsakliga arbetsspråket för mobiliteten. Undantag görs för studenter vars modersmål kommer att vara det huvudsakliga arbetsspråket under praktiken. För de som kommer att använda två språk lika mycket under mobiliteten är det upp till det sändande lärosätet att bestämma i vilket av de två språken studenten ska göra den språkliga utvärderingen. Efter att ha genomfört den obligatoriska språkbedömningen erbjuds alla studenter att delta i en frivillig språkkurs.

Språkbedömningen (och språkkurserna) följer den gemensamma europeiska referensramen för språk, Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). Efter genomfört test får studenten besked om vilken nivåkunskaperna motsvarar.

Registrering i Ladok

  • Poänggivande praktik: studenten registreras, av institutionen, på en praktikkurs eller ett examensarbete och får sina högskolepoäng när denne blir godkänd på kursen (t.ex. lämnar in praktikrapport)
  • Icke-poänggivande praktik (Voluntary): International Office gör en anteckning om praktiken i Ladok.
  • Recent graduate: International Office gör en anteckning om praktiken i Ladok

Institutionen är under mobiliteten ansvarig för att kontinuerligt hålla kontakt och försäkra sig om att allt löper på som planerat.

Avbrott

Det åligger studenten att omgående meddela sin institution/International Office om eventuellt avbrott. I de fall institutionen fått vetskap om avbrott meddelas detta till International Office för att säkerställa att informationen nått dit.

Om studenten inte genomfört hela praktikperioden kan delar av eller hela Erasmusstipendiet krävas tillbaka av lärosätet. Alla de redan utbetalda medlen behöver dock inte krävas tillbaka om studenten förhindrats att genomföra den planerade praktiken på grund av force majeure. International Office administrerar eventuellt återbetalning av stipendium samt force majeure-ansökan.

Närvarointyg

Innan studenten reser hem ska den se till att få sin närvaro intygad. För praktikanten görs detta genom att handledare vid värdorganisationen fyller i Traineeship Certificate delen i Learning Agreement for Traineeship/praktikplan. Datumen ska motsvara den fysiska närvaron (faktisk mobilitetsperiod). Startdatum ska vara den första dag studenten behövde närvara vid värdlärosätet/företag/organisationen. Detta kan till exempel vara den första arbetsdagen, ett välkomstevent organiserat eller en språkkurs. Slutdatum ska vara den sista dag studenten behövde närvara vid värdlärosätet/företaget/organisationen, till exempel sista arbetsdagen eller liknande.

Förlängning av mobilitetsperioden

En pågående praktik kan förlängas genom överenskommelse mellan alla parter på följande villkor:

  • Begäran om att förlänga mobiliteten ska ha inkommit till utbyteskoordinator/International Office senast en månad före slutet av den ursprungliga planerade praktikperioden.
  • Förlängningen kommer direkt efter pågående praktikperiod. Inga uppehåll tillåts.
  • Om begäran är godtagbar för att alla parter ska stipendieavtalet (Grant Agreement) ändras och alla arrangemang för förlängningen slutföras innan den ursprungliga praktikperioden avslutas.

Alla som deltagit i Erasmusmobiliteten ska fylla i en online-enkät (Erasmus Participant Survey) efter avslutad mobilitet. Länk skickas automatisk ut till studenten sista dagen av praktiken.

Närvarointyg

Efter at ha fått sitt närvarointyg signerat på av värdlärosätet/företaget/organisationen ansvarar studenten för att ladda upp den i Erasmus+ Student portalen.

Akademisk erkännande (Academic recognition)

Efter utlandsvistelsen ska det mottagande lärosätet/företaget/organisationen ge studenten och heminstitutionen ett praktikintyg (arbetsintyg) som bekräftar resultatet av det överenskomna programmet.
Institutionen ska efter mobiliteten tillgodoräkna eller erkänna praktiken via Diploma Supplement (DS).

  • Poänggivande (Embedded in the curriculum): tillgodoräknande via högskolepoäng. När studenten ansöker om examen ska en begäran om att få praktiken omnämnd i Diploma Supplement göras i meddelandefältet på examensansökan.
  • Icke-poänggivande (Voluntary): erkännande via Diploma Supplement (DS). När studenten ansöker om examen ska en begära om att få praktiken omnämnd i Diploma Supplement göras i meddelandefältet på examensansökan. Institutionen kan, om önskvärt, koppla praktiken till en viss kurs. Detta görs i Ladok under studentuppgifter – praktik – ändra – utbildning.
  • Recent graduate: undantaget från regeln för akademiskt erkännande.

Användandet av Europass är inget krav, men rekommenderas.

Ansvarsfördelning och hantering av praktikansökningar och stipendier före mobiliteten.

Före mobilitetenVem ansvarar?
1.Hitta en behörig praktikplats.Student (med stöd av sin institution)
2.Säkerställa praktikens akademiska koppling till de studier studenten bedriver vid SU.Institution
3.Kontrollera att studenten uppfyller villkoren för Erasmuspraktik.Student
Institution
4.Fylla i Learning Agreement for Traineeship/Praktikplan.Student
Institution
Praktikvärd
5.Mejla in ett komplett Learning Agreement for Traineeship/Praktikplan till International Office senast 6 veckor före planerad praktikstart.Student
6.Kontrollera att Learning Agreement for Traineeship/Praktikplan är komplett ifylld och att studenten uppfyller programmets villkor.International Office
7.Mejla länk till ansökningsformulär.International Office
8.Fylla i och lämna in online-ansökan.Student
9.Utfärda och skicka stipendiekontrakt (Grant Agreement).International Office
10.Signera och lämna in stipendiekontrakt (Grant Agreement).Student
11.Utfärda försäkringsintyg.Institution
12.Registrera/göra anteckning om praktiken i Ladok.Institution
International Office
13.Handlägga första utbetalningen av stipendiet.International Office


Ansvarsfördelning och hantering av praktikansökningar och stipendier under mobiliteten.

Under mobilitetenVem ansvarar?
14.Meddela institutionen och International Office om eventuella ändringarStudent


Ansvarsfördelning och hantering av praktikansökningar och stipendier efter mobiliteten.

Efter mobilitetenVem ansvarar?
15.Lämna in Traineeship Certificate/Praktikintyg.Student
16.Besvara EU-kommissionens enkät (Erasmus Participant Survey).Student
17.Ansöka om erkännande av praktiken i enlighet med Learning Agreement for Traineeship/Praktikplan.Student
18.Erkänna praktiken i enlighet med Learning Agreement for Traineeship/Praktikplan.Institution
19.Handlägga andra utbetalningen av stipendiet.International Office

Att ta emot en Erasmuspraktikant

Att ta emot en praktikant är både intressant och stimulerande samtidigt som det innebär ett ansvar. Det finns ingen central samordning av inresande Erasmuspraktikanter, men naturligtvis fungerar Studentavdelning som stöd i denna process.

Erasmuspraktik innebär att en student gör praktik utomlands i 2–12 månader. Studenten ansvarar själv för att hitta en lämplig praktikplats, vilket innebär att de ofta själva kontaktar en institution. Det är upp till institutionen att bestämma om ni vill ta emot en praktikant eller inte. Det är mycket givande att ta emot en praktikant, inte minst för att arbeta med internationalisering på hemmaplan.

Det mesta av administrationen sköts av det sändande lärosätet, till exempel måste ett ”Learning Agreement för Traineeships” upprättas, vilket initieras av studentens heminstitution. Den mottagande institutionen vid SU måste dock godkänna och signera dokumentet innan studenten kan gå vidare med sin planering.

En Erasmuspraktikant får ett stipendium från sitt hemlärosäte. Summan varierar beroende på hemland.

En praktikant räknas inte som student. Det innebär att praktikanten inte ska etableras i Ladok och inte heller få tillgång till studentrabatter. Erasmusstipendiet för praktik är högre än för studier, bland annat för att kompensera för uteblivna rabatter.

Som praktikvärd har man ingen skyldighet att betala ut någon lön, men vill man kan man välja att betala praktikantens SL-kort eller träningskort (alternativt mellanskillnaden mellan normalt och rabatterat pris).

När man tar emot en praktikant måste en handledare utses i god tid. Denna person bör vara närvarande på arbetsplatsen under hela praktikperioden. Om det inte är möjligt ska en ersättare utses. Dessutom måste man se till att det finns en ordentlig arbetsplats och att universitetskonto och passerkort/nycklar finns förberett.

Eftersom praktikanten är arbetstagare så innebär det att institutionen ansvarar för att arbetet kan utföras på ett säkert sätt. Institutionen måste se till att arbetslokaler, arbetsredskap, arbetsmetoder och hantering av farliga ämnen uppfyller vissa grundkrav ur arbetsmiljösynpunkt.

Praktikanten har samma skyldigheter som andra arbetstagare vid Stockholms universitet. Det innebär att praktikanten måste följa till exempel de arbetstider som gäller. Erasmuspraktik görs alltid på heltid.

En praktikant diskuterar eventuell ledighet med handledaren eller närmsta chef. Ingen officiell ansökan behöver göras.

Praktikanten ansvarar själv för att hitta bostad. Tipsa gärna om bostadsportalen Akademisk kvart.

Akademisk kvart

Inresande praktikanter bör uppmanas att ta med sitt europeiska sjukförsäkringskort, vilket ger rätt till nödvändig sjuk- och tandvård enligt samma villkor och till samma kostnad som de som är försäkrade i Sverige.

Det är vanligt att en praktikant är försäkrad genom hemlärosätet. Studenten kan även ha en egen försäkring.

Det kan hända att praktikanten ber att värdinstitutionen ska ombesörja försäkring, men det är upp till värden att bestämma. Om institutionen väljer att köpa en försäkring till praktikanten görs detta genoms att ta kontakt med Kammarkollegiet för att rådgöra om vilken försäkring som passar bäst.

Då inresande praktikanter inte registreras i Ladok har de inte studentstatus och omfattas således in av Kammarkollegiets försäkring Student IN.

Information om personförsäkringar vid SU finns på Medarbetarwebben.

Om man är intresserad av at ta emot en praktikant kan man annonsera på Erasmusintern.org.

Kontakt

Erasmusutbyte
För frågor om Erasmus+ mobilitet och stipendium

Senast uppdaterad: 2024-11-20

Sidansvarig: Studentavdelningen