Finansiering och stipendier
De flesta doktorander är anställda vid SU och får lön samt andra vanliga förmåner som anställd. Det finns också möjlighet att ansöka om olika stipendier och bidrag under studietiden.
Forskarstuderande är anställda
I de flesta fall är doktoranden anställd vid den institution där de har blivit antagna. Det innebär att de får lön och andra vanliga förmåner som anställd. Det finns även möjlighet att förlänga studieperioden genom att arbeta med undervisning eller administrativa uppgifter inom institutionen, upp till 20 % av en heltidstjänst, vilket kan resultera i ett helt extra år som anställd doktorand.
Det är dock möjligt att bedriva forskarutbildning vid Stockholms universitet med ett externt stipendium eller ett särskilt avtal med ett företag eller andra externa arbetsgivare. I dessa specialfall kommer doktoranden endast att omfattas av arbetsgivarens specifika villkor och betraktas enbart som student vid Stockholms universitet.
Utlysningar och stipendier
Stipendier från olika donationsfonder utannonseras i mitten av mars varje år och resebidrag från Liljevalch/Augustinsson stipendiefonder i slutet av januari. Ansökningsformulär publiceras i samband med annonseringen.
Utlysningsöversikter och utlysningsdatabas
Under ingången Forskning hittar du länkar till utlysningsöversikter uppdelade i årscykler och olika grupperingar samt länk till utlysningsdatabasen Research Professional. Anmäl dig också till nyhetsbrevet om forskningsfinansiering som Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd skickar ut varje månad.
Liljevalchs och Augustinssons resestipendier
Resebidrag för doktorander vid Naturvetenskapliga fakulteten. Dessa bidrag delas ut årligen och ansökningsomgången sker i januari varje år.
C F Liljevalch J:ors stipendiefond
Stipendium kan tilldelas den som vid ansökningstidens utgång inte har fyllt 35 år och som har studerat vid Stockholms universitet minst två terminer (före innevarande termin). Enligt praxis kommer endast forskarstuderande ifråga. Stipendium utdelas främst med hänsyn till den sökandes vetenskapliga begåvning och resans ändamål.
Klas-Bertil och Margareta Augustinssons stipendiefond
Stipendium kan tilldelas den som vid ansökningstidens utgång inte har fyllt 30 år och är forskarstuderande inom ämnesområdet biokemi.
Donationsstipendier
Dessa stipendier är avsedda för studenter som är registrerade vid Stockholms universitet vid ansökningstillfället och som avser att vara det även under det kommande läsåret. Alla fakulteter prioriterar doktorander vid utdelning av stipendier. Stipendierna delas ut årligen och ansökningsomgången sker i mars varje år. Juridiska fakulteten har valt att även prioritera studerande som planerar utbytesstudier vid utomeuropeiska lärosäten med stöd av stipendium.
Erasmus + stipendier
Studenter som åker på utbyte via Stockholms universitet genom Erasmus+ beviljas ett stipendium för fysisk mobilitet. Du ansöker om stipendiet så snart du har antagits till ett partneruniversitet.
Doktorander har möjlighet att delta i kortmobilitet för att till exempel genomföra en avhandlingsförberedande aktivitet, läsa en kurs eller praktisera vid ett lärosäte eller en organisation i Europa. Den fysiska aktiviteten ska vara mellan 5 och 30 dagar och en virtuell aktivitet är frivillig. Doktorander som deltar i en kortmobilitet kan ansöka om Erasmusstipendium.