Regler om gallring av handlingar av uppenbart ringa betydelse och handlingar som är generiska för styr-, stöd- och kärnverksamheter

Rektor har 2024-01-25 fattat beslut om Regler om gallring av handlingar av uppenbart ringa betydelse och handlingar som är generiska för styr-, stöd- och kärnverksamheter (SU FV-4551-23).

Dokumentet ersätter:

  • Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet (dnr SU FV 2.6.2-3133-14)
  • Regler om gallring av vissa handlingar som inkommit eller upprättats i EU-samarbetet (dnr SU FV 2.6.2-3128-14)

Ansvarig enhet: Stockholms universitetsbibliotek

Kontaktperson: arkivet@su.se

(Dokumentet har aktualitetsgranskats 2024.)

Beskrivning

Detta dokument vänder sig till samtliga delar av Stockholm universitets organisation.

Dokumentet anger regler om gallring av handlingar av uppenbart ringa betydelse och handlingar som är generiska för styr-, stöd- och kärnverksamheten vid Stockholms universitet.

Reglerna i detta beslut gäller inte om det finns avvikande regler om bevarande eller gallring i lag eller förordning eller i föreskrifter eller beslut som grundar sig på lag eller förordning. Gallring av handlingar inom forskningsverksamhet, räkenskapsinformation, löne-och personaladministrativa handlingar, handlingar vid upphandling, pappershandlingar efter skanning och säkerhetshandlingar regleras i tillämpningsbeslut om gallring av sådana handlingar.

Inledning

Syftet med detta styrdokument är att beskriva hur här definierade handlingar av uppenbart ringa betydelse och handlingar som är generiska för styr-, stöd- och kärnverksamheter ska hanteras vid Stockholms universitet. Riksarkivet har rätt att föreskriva hur andra statliga myndigheter ska hantera sina allmänna handlingar. I vissa föreskrifter finna det krav på att den enskilda myndigheten ska dokumentera hur föreskriften ska tillämpas på myndighetens allmänna handlingar.

Allmänna handlingar får gallras men bara om det kvarvarande beståndet tillgodoser de ändamål som anges i arkivlagen (1990:782) och gallringen har stöd i författningar. Vissa handlingar ska bevaras.

Utifrån vad som anges i Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar av uppenbart ringa betydelse och handlingar som är generiska för styr-, stöd-och kärnverksamheter (RA-FS 2021:6) och Föreskrifter om ändring av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 2021:6) om gallring av handlingar av uppenbart ringa betydelse och handlingar som är generiska för styr-, stöd- och kärnverksamheter (RA-FS 2022:1) har Stockholms universitet tagit fram detta regeldokument och beslutat att det gäller vid Stockholms universitet.

Reglerna ersätter de tidigare dokumenten Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet (dnr SU FV 2.6.2-3133-14) och Regler om gallring av vissa handlingar som inkommit eller upprättats i EU-samarbetet (dnr SU FV 2.6.2-3128-14).

Centrala arkiv- och registraturfunktionen vid Stockholms universitetsbibliotek ansvarar för att aktualitetsgranska regelverket gällande allmänna handlingar och vid behov uppdatera tillämpningsbesluten vid Stockholms universitet.

Avgränsning

Detta dokument kompletterar och förtydligar Riksarkivets föreskrifter om gallring av handlingar av uppenbart ringa betydelse och handlingar som är generiska för styr-, stöd- och kärnverksamheter. I föreskrifterna framgår att reglerna inte gäller om det finns avvikande regler om bevarande eller gallring i lag eller förordning eller i föreskrifter eller beslut som grundar sig på lag eller förordning.

Gallring av handlingar i universitetets forskningsverksamhet, räkenskapsinformation, löne-och personaladministrativa handlingar, handlingar vid upphandling, pappershandlingar efter skanning och säkerhetshandlingar regleras i tillämpningsbeslut om gallring av sådana handlingar.

Med allmänna handlingar som är av uppenbart ringa betydelse för verksamheten avses handlingar som varken behöver registreras eller hållas ordnade (5 kap. 1 § fjärde stycket offentlighets- och sekretesslagen (2009:400)).

Reglerna i detta beslut får inte tillämpas på allmänna handlingar som är styrande för Stockholms universitets verksamheter eller som dokumenterar Stockholms universitets kärnverksamheter utöver vad som anges i bilagan.

Gallring

Gallringen får endast ske under förutsättning att allmänhetens rätt till insyn inte åsidosätts och att handlingarna bedöms sakna värde för rättskipning, förvaltning och forskning.

För allmänna handlingar som får gallras när de inte behövs för verksamheten ska fristen eller tidpunkten för gallring fastställas så att inte handlingarna gallras innan:

  • föreskriven bearbetning, redovisning eller kontroll har slutförts,
  • tidsfrist för revision och preskription har gått ut, eller
  • betydelse för styrkande av rättigheter och skyldigheter.

Allmänna handlingar eller uppgift i allmänna handlingar av ringa betydelse som innehåller personuppgifter ska alltid gallras så fort det är möjligt enligt den gallringsfrist som anges i detta beslut.

Tillämpning

Detta dokument vänder sig till samtliga delar av Stockholm universitets organisation.

Stockholms universitet är en arkivbildare och alla institutioner, centrumbildningar under fakultet och förvaltningsavdelningar är följaktligen delarkivbildare med ansvar för sin del av den gemensamma arkivbildningen. Ansvaret för dokumenthantering och arkivvård ligger hos ledningen på respektive organisation. Handläggningsordning för arkiv- och registraturorganisationen förtydligar ansvarsfördelningen ytterligare.

Reglerna får tillämpas på handlingar som har inkommit eller upprättats efter den 31 december 2009.

* = När en handlingstyp/rad eller anmärkning i tabellen markeras med en asterisk efter sig så förtydligar det att denna handling eller anmärkning inte omnämns specifikt i Riksarkivets ursprungliga föreskrift utan att den har lagts till för att förtydliga för Stockholms universitet. Riksarkivet tar fram generella föreskrifter och allmänna råd för myndigheter, som sedan fattar ett lokalt beslut hur föreskrifterna ska tillämpas vid myndigheten, och som för Stockholms universitet utgörs av detta dokument. Det ges ofta utrymme från Riksarkivet att förtydliga, och i vissa fall även anpassa, vissa beslut för den särskilda myndigheten.

Bevarande och gallring

Nedan listas handlingstyper som genom sitt informationsinnehåll och funktion har ett lågt informationsvärde över tid respektive är av begränsad betydelse genom att innehållet har förts över till andra databärare, eller genom att handlingarna har ersatts av andra handlingar.

Handlingar som genom sitt informationsinnehåll och funktion har ett lågt informationsvärde över tid

Handlingar

Gallring*

Anmärkning




Bilder, fotografier och rörliga bilder

med närliggande innehåll och

komposition.

Gallras 6 månader efter det att handlingen upprättades.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att ett representativt urval bevaras.

*Avser såväl analoga som digitala fotografier, diabilder, glasplåtar och negativ.

Dubbletter och kopior

Gallras 6 månader efter det att dubbletten eller kopian upprättades.

 

Undantag från gallring:

- Kopior som innehåller tjänsteanteckning som tillför sakuppgift i ärendet

- Handlingar med samma form och innehåll men som får ett nytt syfte och ny betydelse i en annan process.

*Avser till exempel:

- Digitala handlingar som har framställts för överföring, utlämnande, utlåning eller spridning av handlingar

- Identiska kopior och dubbletter av foton

- Kopior och dubbletter av upprättade eller inkomna handlingar

Elektroniska handlingar som

inkommit och som inte går att

öppna.

1. Gallras 6 månader efter det att handlingen inkommit till Stockholms universitet.

2. Korrupt fil gallras när ny hel fil inkommit.

 

Undantag från gallring: Gallring under punkt 1 förutsätter att en bedömning och erforderlig undersökning utförts.

*Avser filer som har bifogats ett e-postmeddelande eller inkommit via ett webbformulär.

Handlingar i form av enkäter och

enkätsvar.

Gallras 6 månader efter det att svaren på enkäten skickats till frågeställaren eller att en sammanställning av enkätsvaren gjorts.

Avser inte enkätsammanställningar eller enkäter som inkommer eller upprättas i myndigheternas statistikuppdrag.

 

*Avser till exempel:

- Marknadsundersökningar

- Enkäter och enkätsvar efter genomförd kompetensutveckling/utbildning

- Medarbetarenkäter (avser ej sammanställning som bevaras)

Handlingar rörande frågor, svar och

meddelanden av rutinmässig

karaktär.

Gallras 6 månader efter det att frågan är besvarad eller att ärendet som meddelandet handlar om är avslutat.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att handlingen inte tillför ett ärende sakuppgift eller föranleder mer än en ringa åtgärd.

*Avser till exempel:

- E-post av ringa betydelse

- Fråga och svar om studiebesök

- Korrespondens i ett ärende som efter bedömning anses vara av ringa betydelse

- Frågor, svar och meddelande om förändringar av öppettider, telefonnummer och dylikt

- Frågor, svar och meddelande angående studie- och karriärvägledning samt övriga studentkontakter av ringa betydelse

Handlingar som har hamnat utanför

sin kontext och blivit obegripliga

genom att de saknar relevanta

metadata.

Gallras efter bedömning och efter erforderlig efterforskning. Bedömning och efterforskning ska ske skyndsamt.

*Avser till exempel:

- Bilagor utan sitt huvuddokument

- Handlingar där erforderliga metadata saknas

Handlingar som inkommit för

kännedom och som inte föranlett

någon åtgärd, om de även i övrigt

saknar betydelse.

Gallras 6 månader efter det att handlingen inkommit till Stockholms universitet.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att tjänsteanteckning som tillför sakuppgift i ett ärende inte påförts handlingen.

*Avser till exempel:

- Cirkulär, nyhetsbrev, rapporter

- Externa meddelanden som uteslutande har till syfte att informera eller orientera

- Reklam och broschyrer

- Regeringsbeslut som inte berör Stockholms universitet

Handlingar som utgjort underlag

för Stockholm universitets

planering.

Gallras 6 månader efter det att Stockholm universitets sammanställning/redovisning/ rapportering har upprättats och fastställts

 

Undantag från gallring: Stockholms universitets underlag till EU-statistik

*Avser till exempel:

- Underlag för planering, statistik, rapportering, verksamhetsberättelser och verksamhetsredovisning

Handlingar inom möteshantering

med begränsat informationsvärde

över tid.

Gallras 6 månader efter det att mötet genomförts.

 

Undantag från gallring: Kallelser och dagordning till möten där beslut fattats och där mötesanteckningar inte förts. Mötesanteckningar från möten där beslut fattats eller innehåller anteckningar som ligger till grund för vidare åtgärder.

*Avser till exempel:

- Kallelser och dagordning till möten där mötesanteckningar förts

- Försättsblad till föredragning

- Svar på mötesinbjudan

- Korrespondens om mötestid

- Inspelningar från telefon- eller webbmöten där mötesanteckningar förts

- Mötesanteckningar från förberedande arbetsmöten där beslut inte fattats.

- Presentationer i form av t.ex. bildspel, skapade för att förtydliga en muntlig presentation i samband med möten.

Register, förteckningar, liggare och

listor som har tillkommit för att

underlätta myndighetens arbete,

och som saknar betydelse för att

dokumentera myndighetens

verksamhet.

Gallras senast 6 månader efter det att ärendet eller aktiviteten avslutats eller att de upphört att gälla.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att handlingen saknar betydelse för att kunna återsöka handlingar eller för att upprätthålla sambandet inom arkivet.

*Avser till exempel:

- Adresslistor

- Telefonlistor

- Information/element i IT-system/register som är av ringa betydelse.

- Sammanställningar/listor av information som finns i andra källor.

- Försättsblad/aktomslag för skrivningssvar vid salstenta

- Lista vid sommarsemester och julledighet

Information/element i IT-

system/register som är av ringa

betydelse*

Gallras vid deluttag eller avveckling av IT-system.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att informationen saknar betydelse för att kunna återsöka handlingar eller för att upprätthålla sambandet inom arkivet.


Rutinbeskrivningar som har

tillkommit för att underlätta

Stockholm universitets arbete och

som saknar betydelse för att

dokumentera Stockholm

universitets verksamhet.

Gallras 6 månader efter det att de upphört att gälla.

 

Undantag från gallring: Handlingar med titeln Rutin vid Stockholms universitet är som regel inte av ringa betydelse och ska därför bevaras.

*Avser till exempel:

- Rutinbeskrivningar som inte beskriver löpande verksamhet, t.ex. rutiner vid uttag av sommarsemester eller julledighet.

Uppgifter i e-postloggar över

inkommande och utgående e-post.

Gallras 6 månader efter det att e-posten inkommit till Stockholms universitet eller expedierats

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att handlingen inte längre behövs för kontroll, för återsökning av handlingar eller behövs som underlag ur rättslig synpunkt.

*Inkommen e-post som kräver vidare åtgärder ska skyndsamt diarieföras i W3D3.

Uppgifter i loggar som syftar till att

styrka utförda behandlingar.

Gallringstidpunkt för loggar ska anges i gallrings- och bevarandeplan för respektive system.

 

Undantag från gallring: Uppgifter i loggar som är nödvändiga för att bibehålla spårbarhet och autencitet i handlingar som ska bevaras. Gallringen förutsätter att loggarna inte behövs som underlag ur rättslig synpunkt

*Avser till exempel:

- Transaktionsloggar

- Händelseloggar

- Ändringsloggar

- Utväxlingsloggar

- Juridiska loggar

Uppgifter som har tillförts ett

register genom skriv- eller räknefel

eller genom förbiseende.

Gallras skyndsamt genom rättning/uppdatering.

*Avser till exempel:

- Gallring av handlingar i felaktigt registrerade ärenden

- Felaktiga uppgifter på Stockhol universitets interna och externa webbsida

- Felaktiga uppgifter om intern eller extern kontakt

Handlings- eller språkversioner där

förändringen varit så liten att den

saknar betydelse.

Gallras senast 6 månader efter det att handlingen ersatts av version som bevaras.

*Avser till exempel:

- Språkliga förändringar som inte förändrar sakinnehållet i handlingen.

Väl avgränsade bilagor som

inkommit och inte har utgjort

underlag för Stockholm universitets

bedömning eller som Stockholms

universitet i övrigt inte kan

förväntas agera på, och som

uppenbart saknar betydelse för

Stockholms universitet verksamhet

Gallras 1 år efter det att ärendet avslutats.

 

Undantag från gallring:

Bilagor som Stockholms universitet efterfrågar för sin handläggning.

*Avser till exempel:

- Övriga bilagor i ärenden där Stockholms universitet endast ombeds yttra sig i en väl avgränsad del av ärendet.

Meningslösa eller obegripliga

handlingar samt handlingar som

inte berör Stockholm universitets

verksamhet*

Gallras efter bedömning och efter erforderlig efterforskning. Bedömning och eventuell vidarebefordring ska ske skyndsamt.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att handlingarna inte resulterar i någon åtgärd.

Avser till exempel:

- Förfrågningar eller information som inte rör Stockholms universitet verksamhet

- Inkommen skräppost (SPAM)

- Oavsiktligt uppkomna bilder

Underlag av ringa omfattning vid

skapande av statistik*

Gallras 2 år efter det att underlaget upprättades.

Avser till exempel:

- Underlag bestående av provsvar för att skapa statistik vid utveckling av nationella prov och SFI-prov (svenska för invandrare), där informationens omfattning är för litet för att vara underlag för tillförlitlig statistik.

Underlag till Stockholms

universitet gemensamma

redovisningar och rapporteringar*

Föregående underlag gallras senast 6 månader efter det att en ny gemensam redovisning eller rapport upprättats.

Avser till exempel:

- Institutionernas underlag till Stockholm universitets redovisning till Justitiekanslern (JK-balans)

- Underlag till värdering av utbildningar på central nivå

- Underlag för interna och externa miljörevisioner

Handlingar rörande externa event,

konferenser, utbildningar,

seminarier och workshop*

Gallras 6 månader efter genomförd konferens, utbildning, seminarium eller workshop

Avser till exempel:

- Inbjudningar

- Konferensprogram

- Presentationer

- Underlag till seminarium och workshop

Administrativa handlingar rörande

event/konferenser som anordnas av

Stockholms universitet*

Gallras 6 månader efter genomförd event/konferens

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att handlingen saknar betydelse när det gäller att dokumentera Stockholms universitets verksamhet.

Avser till exempel:

- Anmälningar/ deltagarbekräftelser

- Deltagarförteckningar med kontaktuppgifter

- Listor med deltagarnas matpreferenser

Inbjudan/förfrågan om att delta som

expert, granskare eller

motsvarande*

Gallras 6 månader efter det att ärendet eller aktiviteten som inbjudan avser har avslutats.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att eventuellt deltagande dokumenterats på annat sätt.

Avser till exempel:

- Inbjudan till externa att granska manus inför publicering

- Inbjudan till anställd på SU att granska manus inför publicering.

- Inbjudan/förfrågan om att delta som expert i andra myndigheters/organisationers regeringsuppdrag inom EU.

Synpunkter och kommentarer på

mellanprodukt, till exempel utkast

som skickats till extern part för

synpunkter, så kallad

underhandsremiss*

Gallras 6 månader efter det att synpunkter och kommentarer åtgärdats.

Mellanprodukter kan enligt Tryckfrihetsförordningen (TF 2:12 2 st) expedieras utanför myndigheten för synpunkter utan att handlingarna betraktas som expedierade och därmed allmänna (delningsundantaget).

 

Undantag

Regeln om delningsundantag förutsätter att synpunkter och kommentarer hålls åtskilda från mellanprodukt som inkommer till eller expedieras från Stockholms universitet.

Handlingar som är av begränsad betydelse genom att innehållet har förts över till andra databärare, eller genom att handlingarna har ersatts av andra handlingar

Handlingar

Gallring*

Anmärkning

Handlingar på fysiska databärare

som har överförts och ersätts av

andra handlingar.

Gallras efter det att överföringen har kvalitetsgranskats. Kvalitetsgranskning och gallring ska ske senast 6 månader efter överföring.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att den kan ske:

- utan eller med endast ringa förlust avseende betydelsebärande uppgifter eller data,

- utan förlust av sammanställnings- och sökmöjligheter,

- utan förlust av möjligheten att fastställa autenticiteten.

 

Ytterligare en förutsättning för gallring är att de nya handlingarna har framställts i enlighet med Riksarkivets föreskrifter med tekniska krav.

Avser inte pappershandlingar som skannas.

 

*Avser till exempel:

- Handlingar och uppgifter som förs över från magnetiska databärare till annan databärare.

- Handlingar och uppgifter som förs över från fotografiska databärare till annan databärare.

- Uppgifter i blanketter som sedan har registrerats i ett informationssystem.

 

*Se även tillämpningsbeslut med dnr SU FV 2471–21 och dnr SU FV 1718–22

Elektroniska handlingar som har

överförts och ersätts av andra

elektroniska handlingar

Gallras efter det att överföringen har kvalitetsgranskats. Kvalitetsgranskning och gallring ska ske senast 6 månader efter överföring.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att den kan ske:

- utan eller med endast ringa förlust avseende betydelsebärande uppgifter eller data,

- utan förlust av sammanställnings- och sökmöjligheter

- utan förlust av möjligheten att fastställa autenticiteten.

 

Ytterligare en förutsättning för gallring är att de nya handlingarna har framställts i enlighet med Riksarkivets föreskrifter med tekniska krav.

*Avser till exempel:

- Handlingar som konverteras, t.ex. från Word till PDF/A.

- Handlingar som har förts över till annat informationssystem, till en yta för kontroll och validering eller för arkivering.

- Inkomna XML-filer efter överföring till Stockholm universitets informationssystem.

Handlingar som har dokumenterats

genom en tjänsteanteckning.

Gallras 6 månader efter det att handlingen dokumenterats i en tjänsteanteckning.

*Avser till exempel:

- Röstmeddelanden

- Textmeddelanden (SMS)

- Bildmeddelanden (MMS)

- Chattmeddelanden

- Meddelanden på sociala medier

Handlingar som kan ersättas av

senare inkomna handlingar med en

underskrift.

Gallras när autentiserad handling har inkommit till Stockholms universitet och kontrollerats. Dock senast 6 månader efter kontroll.

 

Undantag från gallring: Gallringen förutsätter att handlingen inte tillförts någon tjänsteanteckning som tillför ärendet sakuppgift.

 

Om den först inkomna handlingen har ankomststämplats ska den bevaras till dess att ärendet är avslutat.

 

Om ärendet rör myndighetsutövning mot enskild ska den första inkomna handlingen inte gallras förrän överklagandetiden har gått ut.



Senast uppdaterad: 2024-05-31

Sidansvarig: Stockholms universitetsbibliotek